Трудно, но успешно начало за Григор в Ротердам


Трудно, но успешно начало за Григор в Ротердам
Снимка: принтскрийн

10209 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи японеца Юичи Сугита в два сета с 6:4, 7:6 (5) в първия си мач на турнира в Ротердам. Срещата обаче далеч не бе безпроблемна и Григор срещна доста трудности срещу японския си съперник.

Григор стигна до възможност за пробив още във втория гейм на първия сет, но след дълго разиграване загуби точката, а Сугита отговори с добър сервис, за да затвори подаването си. Единствено в седмия гейм имаше леко напрежение за българина, като от 40:0 допусна 40:30, но въпреки това се концентрира и не допусна изненада. Десетият гейм, при резултат 5:4 за първата ни ракета, се оказа ключов. Григор се възползва от третия си шанс за пробив и съответно да взе сета. При първия - от дълъг форхенд изпрати топката в аут. С минаващ удар от бекхенд Сугита се спаси и при втората точка за пробив, но с форхенд, насочен към ъгъла Григор успя да затвори гейма и сета.

Вторият сет не започна добре за българина. Сугита направи пробив още в третия гейм след двойна грешка на Григор в решаващия момент. Въпреки няколкото тежки гейма, които имаше Димитров, в десетия успя да върне пробива и да изравни геймовете 5:5. Двамата стигнаха до тайбрек, който бе тайбрек на загубените сервиси. При 4:2 за българина, той показа великолепна защита и увеличи допълнително аванса си. Сугита обаче успя да върне и двата минипробива за 5:4. След страхотен форхенд Димитров стигна до два мачбола и той затвори двубоя на свой начален удар.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 Григор сервира първи в срещата и въпреки че се стигна до равни 30, успя без да затвори подаването си без напрежение.

1:1 Труден гейм за японеца. Българинът поведе с 30:0, но Сугита успя да спечели следващите две точки. След добър ретур, който затрудни съперника, Григор пръв стигна до точка за пробив в срещата. Юичи обаче взе подаването след грешки от форхенд на българина.

2:1 Гейм на 0 за Димитров.

2:2 Григор така и не успя да влезе в разигването и с 0:40 Сугита изравнява геймовете.

3:2 Още един гейм на 0 за първата ни ракета.

3:3 Григор взе първата точка, но след това Сугита го принуди няколко пъти да сгреши и взе подаването си на 15.

4:3 Българинът поведе с 40:0, но допусна следващите две точки да са на сметката на японеца. С няколко атаки и по-агресивна игра принуди Сугита да изпрати топката в аут.

4:4 Сугита се възползва от грешките на Григор и след аут от бекхенд взе гейма.

5:4 Световният номер 5 измъкна подаването си, въпреки че не бе от ней-лесните. Уинър от форхенд при 40:30 и повежда в геймовете.

6:4 (пробив) Сет за Григор! Най-дългият гейм до този момент, като българинът се възползва от третия си шанс за сет пойнт. При първия от дълъг форхенд изпрати топката в аут. С минаващ удар от бекхенд Сугита се спаси и при втората точка за пробив, но с форхенд, насочен към ъгъла Григор успя да затвори гейма и сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 Бърз гейм и само точка за японеца.

1:1 Тежък гейм за японеца, в който два пъти се стигна до равенство. При второто осигурено предимство Сугита спаси с воле опит за уинър на Гришо и взе гейма.

1:2 (пробив) Въпреки колебливата игра в миналия гейм, японецът стигна до пробив. При 30:30 Григор сгреши с форхенд уинър по правата, а на брейкбола българинът направи двойна грешка.

1:3 Световният номер 41 затвърди пробива си на 15.

2:3 Сугита дръпна с 30:15, но този път не успя да стигне до точка за пробив. С uинър от форхенд и Воле от бекхенд Григор взе гейма.

2:4 Григор продължава да прави грешки, от които японецът неизменно се възползва. При равни 30 двамата си размениха над 20 удара, но все пак Сугита показа повече стабилност и взе точката. След това Димитров изпрати от форхенд в аут и Сугита взе гейма.

3:4 Японецът два пъти стигна до равенство, но с два аса Григор не даде шанс за точка за пробив.

3:5 Първи ас за Сугита в мача и отново няколко грешки от форхенд на българина му помогнаха да затвори подаването си.

4:5 Димитров поведе 40:0, но следващите две точки бяха за японеца и му остана само един геймбол, който реализира.

5:5 (пробив) Григор върна пробива в най-удобния момент. Напредна с 30:0, но Сугита стигна до равенство в точките. После обаче с бекхенд уинър стигна до топка за рибрейк, която я материализира.

6:5 Григор поведе с 40:30, но с бекхенд в мрежата пропусна да затвори подаване. При втория го пропиля с лошо воле, но от третия опит успя.

6:6 Гейм на 0 за японеца и ще се играе тайбрек.

Тайбрек: Сугита направи минипробив още на първата точка, но веднага Григор го върна - 1:1. След това Сугита взе втория се сервис, а Григор не допусна нов пробив, взимайки и двете точки за 3:2. Димитров направи пробив и взе следващите две точки на сервис на японеца и дръпна с 5:2. Българинът загуби следващите си две точки, но и това не го спря да затвори мача още след втория сет.

Преди мача

Григор Димитров не игра на турнира в София, за да възстанови умореното си рамо и сега ще впрегне всичките си сили в надпреварата в холандския град, където трябва да защитава точките, спечелени от достигането на 1/4-финал миналата година.

Срещата Димитров - Сугита е трета по програмата, като се очаква да започне около 16:00 часа българско време.

Сега световният №5 ще се изправи срещу познат съперник - Сугита, който е победил в двете им срещи до момента. Първата среща на двамата е през 2016 година, когато Гришо печели на Мастърс-а в Канада след 2:1 сета, а през миналата есен Димитров побеждава японеца и в Синсинати с 2:0 сета, като по-късно спечели и титлата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички