Тежък, но трисетов успех за Григор Димитров на US Open


Тежък, но трисетов успех за Григор Димитров на US Open
Снимка: Getty Images/Gulliver

17588 0

Най-добрият тенисист на България Григор Димитров изравни най-доброто си постижение на US Open. Роденият в Хасково талант стигна до успех в 3 сета срещу Камил Майхржак, печелейки със 7:5, 7:6 (8), 6:2. 

Димитров не показа никакви колебания на сервис в първия сет и натисна в края, успявайки да пробие опонента си в последния възможен момент. При 6:5 полякът допусна 3 поредни непредизвикани грешки при 15:15 и предаде сета.

Във втория Димитров дръпна с ранен пробив, но последва сериозно колебание в понадването му и Майхражак се върна в играта и изравни за 4:4. Гришо изпусна няколко добри шанса да направи втори опит и се стигна до тайбрек. В него Димитров изостана, но навакса пасив от 5:2, за да спечели с 10:8 и да вземе ключов аванс в мача.

Това се оказа решаващо, след като в 3-ия сет Димитров диктуваше събитията и поведе с 5:2. Той спаси 3 брейк пойнта в 8-ия гейм, а след това успя да обърне напълно развоя и да затвори мача след 6:2.

Гришо записа само 8 аса на своята сметка, но процентът му на с печелени точки при втори сервис беше много висок - 63% срещу едва 44% за неговия опонент. Сериозен превес имаше Григор при печелившите удари - 41 срещу 26.

За пръв път от 2016 години Димитров ще играе на осминафинал, като сега има сериозен шанс да стигне до четвъртфинал. Там той ще се изправи срещу Алекс ди Минор, който успя да обърне Кей Нишикори (7-и в световната ранглиста). Мачът по всяка вероятност ще се изиграе късно в неделя вечерта или в понеделник сутрин.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Гришо откри с безпроблемен гейм на 0.

1:1 - При 30:30 Григор изпусна шанс да притисне съперника си, след като се отчете със слаб ретур, а след това и с непредизвикана грешка.

2:1 - Нов гейм на 0 в полза на българина.

2:2 - Майхржак изравнява след труден гейм.

3:2 - Полякът за пръв път взе точка при подаването на Димитров, но не направи нищо повече.

4:3 - Размяна на бързи геймове от страна на двамата тенисисти.

4:4 - След паузата Майхржак взе лесно гейм на 15 и изравни резултата.

5:4 - Първи притеснения за Димитров, който изостана с 15:30, а след това системата "ястребово око" го спаси от 15:40 - 30:30. С перфектен сервис и грешка на поляка Димитров защити подаването си.

5:5 - Гейм на 15 за Майхржак.

6:5 - Подобаващ отговор на Григор, който печели на 0.

7:5 (пробив) - При 15:30 полякът прати бекхенд в аут, а "ястребовото око" потвърди отсъждането на съдиите - два сетбола за Димитров. Още първият беше реализиран след форхенд в аут от страна на Майхржак.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Лесен гейм за старт на втория сет за Димитров.

1:1 - Майхржак остави проблемите в първия сет и отговори с гейм на 0 на своята сметка.

2:1 - Димитров с втори пореден гейм на 15.

3:1 (пробив) - С прекрасна игра от основната линия Димитров се добра до две точки за пробив, но след това допусна две поредни непредизвикани грешки, с които пропусна тези шансове. При 40:40 обаче с прекрасен минаващ удар стигна до още един брейк пойнт. След феноменално разиграване с близо 30 удара полякът допусна пръв грешка и прати форхенд с 3 метра в аут - пробив и аванс за Димитров.

4:1 - С леки проблеми Димитров съумя да затвърди пробива си и да вземе категоричен аванс спрямо полския си опонент.

4:2 - Бърз гейм за Майхржак.

4:3 (пробив) - Димитров направи 3 поредни подаръка на своя съперник и изостана с 0:40 в своето подаване - първи истински срив за хасковлията. Майхржак "върна услугата" с 3 грешки от своя страна и Гришо се защити до този момент. Гришо обаче не издържа и след две поредни грешки загуби подаването си.

4:4 - Гейм на 0 и изравняване на резултата.

6:5 - Няколко безпроблемни гейма за сервиращите.

6:6 - С драйв воле Димитров стигна до 30:30 и отново усещаше възможността за пробив, но полякът с ас и атака при мрежата стигна до тайбрек.

7:6 (8) - Първият мини пробив беше за Майхржак, който с перфектен минаващ удар поведе с 3:2 и имаше два поредни сервиса на своята сметка. Последваха непредизвикана греша от форхенд на Гришо и ас за поляка - 5:2. Димитров защити двете си подавания, а след това реализира два бързи минипробива след грешки на съперника си - сетбол за българина. Полякът обаче осъществи великолепна атака, завършила със стоп воле при мрежата - 6:6. Гришо защити следващото си подаване, а при сервиса на поляка успя да го затрудни и той сбърка воле при мрежата - 8:7 за Димитров. Двойна грешка обаче го лиши от шанса да вземе сета - 8:8. До края на сета обаче той не даде повече точки на опонента си - 10:8 и трудно спечелен сет за родния представител.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Тежък сет, преминал пред 3 равенства, но с отличен начален удар Майхржак успя да спечели подаването си.

1:1 - Безпроблемен гейм за Димитров.

2:1 (пробив) - Неколкократно се стигна до равенство в подаването на поляка, когато той допусна двойна грешка и Димитров получи шанс за пробив. Гришо зае защитна позиция и след перфектен минаващ удар от бекхенд българинът проби.

3:1 - Лесен гейм за българина, който затвърждава пробива.

3:2 - Майхражк имаше нови трудности, но този път оцеля под натиска на Гришо и успя да спре пропадането си.

4:2 - Димитров печели подаването си на 15.

5:2 (пробив) - Гришо изоставаше през цялото време в резултата, но все пак стигна до 40:40 след грешка от форхенд на опонента си, а след това Димитров стигна и до точка за пробив. Последва размяна на сечени бекхенди и пръв атака опита Майхржак, но топката се озова в мрежата - нов пробив.

6:2 - Полският тенисист рискува максимално в гейма и с два прекрасни уинъра си осиури аванс от 15:40. Отговорът на Григор беше брилянтен и с два форхенда успя да стигне до 40:40, а след грешка на опонент и до мачбол. След кратко разиграване полякът отново сбърка и Димитров спечели срещата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българинът стигна до 3-ия кръг без да изиграе втория си двубой на Откритото първенство на САЩ, след като Борна Чорич се отказа заради контузия. В първия кръг пък Димитров трябваше да мине през ветерана Андреас Сепи, а двете победи ще му помогнат да се върне в топ 50.

Майхржак се оказа "щастлив загубил", след като падна във финала на квалификациите за участие в основната схема, но все пак беше допуснат до турнира заради контузия на друг играч. Той премина през 2 5-сетови битки с Джари и Пабло Куевас, като влиза в срещата след много изтощителни дни.

Досега Григор Димитров и полякът не са се изправяли един срещу друг, като това ще е първият им спор на корта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички