Супер мач на Григор Димитров и чиста двучасова победа над Гаске


Супер мач на Григор Димитров и чиста двучасова победа над Гаске
Снимка: Getty Images/Gulliver

5038 0

Григор Димитров изигра най-добрия си мач до момента на Australian Open, след като разби Ришар Гаске с 3:0 (6:3, 6:2, 6:4) в очаквания с огромен интерес мач от третия кръг, и то за малко повече от 2 часа. 

Българинът направи отличен двубой, като показа колебания само в първия сет. Той пръв допусна пробив, с който Гаске успя да поведе в мача, но след това не позволи в нито един момент французинът не му отне инициативата в мача.

Това беше втора победа на Димитров над Гаске, над когото нямаше победа до 2016 година. Това е и първата победа на нашия представител над 30-годишния ветеран в мач от Големия шлем. До момента той беше взимал само 1 сет и имаше две регистрирани загуби (на Wimbledon и на Roland Garross).

Иначе Гришо показа страхотна успеваемосст на първи сервис, а освен това записа 4 пробива, показвайки че навлиза във все по-добра форма. Също така Димитров записа най-дългата серия от точки за деня в Мелбърн - 14, която се получи в края на втория и началото на третия сет.

За място на четвъртфиналите Григор Димитров ще се изправи срещу палача на Новак Джокович - Денис Истомин.

ТРЕТИ СЕТ

Гаске почна отчайващо третата част, след като допусна много грешки и се стигна до 0:40. Топка в мрежата и след това в аут позволи на Гришо почти без игра да стигне до пробив на 0 - 1:0. С гейм на 0 Димитров успя да затвърди пробива и направи важна крачка към четвъртфинала.

Последва първата размяна на лесни сервис геймове за двамата и 3:2 при следващата пауза, а Гаске за пръв път взе гейм на 0. Французинът успя да вземе точка за пръв път от 4 сервис гейма на Димитров, но това не бе достатъчно и българинът отново си върна аванса от 2 гейма и беше на 2 от победата. При подаването на своя съперник Димитров стигна до 40:40, но все пак Гаске издържа и намали - 4:3.

Димитров взе своя сервис гейм за 5:3 и не даде отпор в следващото подаване на Гаске, запазвайки силите си. С три отлично изградени атаки Гришо поведе с 40:0 и имаше 3 мач-бола. Първият беше отразен от френския тенисист, но при втория топката отиде в аут и с чиста победа Димитров се класира към осминафиналите.

ВТОРИ СЕТ

Още в началото Гришо успя да поведе с 30:40 и имаше точка за пробив. Стигна се до разиграване, при което Гаске построи отлична атака при мрежата, пусна къса топка за българина, но той я стигна. Последва удар към основната линия, но Димитров се върна и с феноменален пасин шот стигна до пробив - 1:0. При 30:0 Димитров можеше да поведе с 40:0, след като Гаске не успя да върне топката, която кацна на линията. Последва обаче "ястребово око", след което точката беше преиграна. Димитров влезе в разправия със съдията и на няколко пъти каза "this is bullsh*t", заради което получи официално предупреждение. За щастие, това не го разконцентрира и при 40:30 с брилянтен форхенд по правата Григор затвърди пробива - 2:0. Гаске успя да обърне от 15:30 в следващия гейм, с което спря свободното си падане - 2:1.

След паузата мачът се върна в темпото от първия сет, като всяка точка беше изключително оспорвана. При подаването на Димитров се стигна до 40:40, а след форхенд в аут на българина Гаске получи точка за пробив. С прекрасен смач след атака по диагонала Гришо отрази брейк-пойнта. След още две равенства Димитров получи предимство, при което използва сервис в тялото на Гаске, който прати топката в мрежата - 3:1. Гаске взе сравнително лесно подаването си (на 30) - 3:2.

Димитров взе бърз серивс гейм, за да поведе с 4:2, а след това показа няколко страхотни атаки и със завършващи удари от форхенд стигна до 15:40 и две точки за пробив. С добър начален удар французинът отрази първия, но при втория Димитров показа отлична защита и от бекхенд Гаске прати топката в аут - 5:2. С новите топки Димитров стигна до 40:0 само с помощта на първия си сервис, а геймът беше затворен след бекхенд в аут на съперника - 6:2.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров започна на сервис, но притеснението му дойде в повече - грешка от форхенд, двойна грешка и 0:30 за Гаске. Първият сервис на българина проработи с 4 поредни точки поведе с 1:0. В гейма на Гаске видяхме няколко отлични разигравания, като Гришо стигна до 40 равни. Последва разиграване с над 20 удара, при което родният представител натисна на бекхенд страната на Гаске и с дорхенд по правата стигна до точка за пробив. Той се добра и до още една такава, но Гаске показа отлична защита и след 8 минути френският ветеран изравни резултата - 1:1. В следващия гейм Григор поведе с 40:0, но позволи сериозно отпускане в играта си и поредица от грешки дадоха точка за пробив на Гаске. С прекрасен кик севис той спаси първата, но при втората много дълбок бекхенд на французина попадна на основната линия - 1:2 и пробив за Гаске.

Още в следващия гейм обаче Димитров показа отлична дълбочина при ударите и поведе с 15:40. Още при първия брейк пойнт той атакува при мрежата и с бекхенд воле изравни резултата - 2:2. Отново Гришо поведе с 40:0 при своето подаване, но завърши с ас и не позволи нова изненада - 3:2.

Изглеждаше, че Гаске също ще има лесен сервис гейм, но Димитров стигна до 40:40 и с убийствен бекхенд уинър стигна до нова точка за пробив. Френският тенисисит обаче заложи на силен начален удар и две атаки при мрежата, които дадоха резултат - 3:3. С гейм на 15 Димитров отново поведе в резултата - 4:3.

След кратка почивка Димитров направи отлични ретури, които доведоха до две грешки от Гаске, а българинът получи три шанса за пробив. Още при първия французинът прати бекхенд в мрежата - 5:3 и сервис за световния №15. Гришо обаче отново показа колебания в сервис гейма си и изостана с 0:40. Супер атака по правата и два мощни първи сервиса върнаха равенството. Последва пасивно от страна на бъгарина разиграване и Гаске стигна до нова точка за пробив. С нова порция убийствени начални удари Димитров стигна до сетбол, но при последвалото разиграване два от ударите на съперника му кацнаха на линиите и отново се стигна до равенство. Отново първият сервис не проработи, но Димитров излезе на мрежата и с ново бекхенд воле стигна до сетбол №2. Дълго разиграване доведе нещата до 4-о равенство, а с атака по правата Григор стигна до нова точка за приключване на гейма. Третата двойна грешка от ракетата на българина вкара гейма в 5-о равенство. При сетбол №4 хасковлията успя да пусне точен минаващ удар и взе сета с 6:3.

Преди двубоя

Програмата в турнира се забави заради 5-сетовата драма, в която Надал успя да спечели срещу Миша Зверев.

До момента Гаске води с 5:1 в двубоите между двамата, но Димитров спечели последния им мач.

В първи кръг от турнира Григор Димитров преодоля с лекота представителя на домакините Кристофър О‘Конъл с 7-6 (2), 6-3, 6-3. Във втория кръг сънародникът ни се пребори с корееца Чун Хьон в оспорвана четирисетова битка, завършила 1-6, 6-4, 6-4. 6-4.

Френският представител в мъжкия тенис стигна много лесно до 3-ия кръг след две победи с по 3:0. През годината той е губил само от Федерер и, подобно на Григор, се намира във възходяща линия на своята форма.

При последната им битка в турнир от Големия шлем Гаске надделя категорично с 3:0 на Уимбълдън през 2015 година. До момента двамата не са се изправяли един срещу друг на Australian Open.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички