Експресен и почти перфектен Григор Димитров в първия кръг на Ролан Гарос


Експресен и почти перфектен Григор Димитров в първия кръг на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images/Gulliver

4017 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира с експресна победа в първия кръг на втория за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос.

Българинът се наложи с 6:2, 6:3, 6:4 срещу представителя на домакините Стефан Робер. 

Ракета №1 на България имаше леки проблеми във всеки един от сетовете. В откриващия си гейм в мача той трябваше да спасява точка за пробив, но последва пробив два гейма по-късно и спечелването на частта.

Във втората част той отново трудно спечели първото си подаване, а след това по познатата схема направи нужния пробив, въпреки че и допусна един, за да спечели и втората част.

В третия сет Гришо стартира вихрено с два пробива, след което отрази и три поредни точки за пробив, за да спечели подаването си от 0:40 за 4:0. Последва импулс в играта на френския ветеран, който дори проби Димитров за 4:2. В крайна сметка световният №12 взе своето и затвори мача след 6:4.

Първи сет

1:0 - Още в първия си сервис гейм Григор Димитров имаше проблеми и допусна изравняване при 40:40. Последва дори точка за пробив за Стефан Робер, която бе отразена и в крайна сметка спечели откриващия гейм в мача.

1:1 - Представителят на домакините също имаше проблем на свой сервис, като изоставаше с 15:30, но спечели следващите две точки и изравни резултата.

2:1 - Григор спечели далеч по-лесно втория си сервис гейм в мача, като позволи на Робер да спечели само една точка, която дойде след грешка на българина от основната линия.

Пробив! 3:1 - Димитров направи пробив в 4-я гейм, след като не даде на французина дори точка. При последното разиграване родният тенисист имаше късмет, след като късата му топка не бе достатъчно добра, но французина изкара бекхенда в аут. 

4:1 - Българинът спечели пореден лесен гейм, като отново не позволи на противника да запише точка и увеличи аванса си.

4:2 - Французинът поведе с 40:0 на свой сервис, след което Димитров записа две поредни точки, но при последното разиграване изкара форхенда си в аут.

5:2 - В седмия гейм на мача Гришо показа и силния си начален удар, като заби два начални удара със скорост 207 и 209 км/ч, което помогна за лесното спечелване на подаването му.

Пробив! 6:2 - Григор Димитров затвърди силната си игра в сета с нов пробив, който дойде след двойна грешка на Робер.

Втори сет

1:0 - Григор започна експресно и втората част, печелейки подаването си без проблеми.

1:1 - С две излизания на мрежата Робер изненада българския тенисист, което му помогна да изравни резултата в сета.

2:1 - Българинът имаше проблем с вкарването на първия сервис в третия гейм и това доведе до две точки за пробив пред представителя на домакините, които дойдоха при 15:40. Първата бе отразена с ас, а при втората посрещащия прати втория си удар в разиграването зад основната линия. Последва нов ас за Димитров. В крайна сметка българинът спечели своя сервис гейм.

3:1 - Димитров отново стигна до пробив в 4-я гейм, както го стори и в първия сет. Българинът стигна до точка за пробив, след като чудесно разчете къста топка на противника. Последва и сериозна грешка от Робер в близост до мрежа, което доведе до пробива.

4:1 - Нов експресен гейм на сметката на световния №12 доведоха нещата до комфортна преднина за Гришо.

Пробив! 5:1 - Димитров сякаш летеше по корта, като всичко, до което се докоснеше се превръщаше в точка и по този начин стигна до втори пробив в сета.

Пробив! 5:2 - Робер показа зъби в седмия гейм, успя да пласира удар на крайната линия, който му спечели точка за пробив, която секунди по-късно бе материализирана.

5:3 - Геймът започна с форхенд в аут на 113-я в схемата и уинър на българина. Последва обаче аз на Робер и добър минаващ удар от ракетата му, което изравни резултата при 30:30. Бекхенд уинър по правата и помощ от мрежата доведоха нещата до 5:3.

6:3 - В началото на 9-я гейм сънародникът ни стартира с двойна грешка, но веднага след това последваха безкомпромисни два бекхенда и успешно излизане на мрежата за 40:15. Ас сложи край на спора в сета.

Трети сет

Пробив! 1:0 - Третата част започна с много грешки от ракетата на Робер, което доведе до ранен пробив.

2:0 - По всичко личеше, че противникът на Гришо е предал мача, като при подаването на Димитров той почти не влизаше в разиграване.

Пробив! 3:0 - Хасковлията поведе с 0:30 при подаването на френският ветеран, но с две досадни грешки върна противника си в гейма. Две поредни грешки от форхенд на Робер обаче доведоха до втори пробив в мача.

4:0 - Последва изненадващо слабо начало на 4-я гейм за Григор, като 113-ят в света стигна до три точки за пробив без игра. Добър смач и грешка от форхенд на Робер направиха резултата 30:40, а с добър втори сервис Димитров изравни резултата. След като бе притиснат до стената, родният тенисист отново показа стабилна игра и се измъкна от трудната ситуация.

4:1 - В петия гейм на сета Гришо отново можеше да стигне до пробив, след като докара нещата до равенство, но Робер взе своя гейм на честта след добра комбинация сервис - мрежа.

Пробив! 4:2 - В гейм №6 французинът отново стигна до три точки за пробив, като този път той се възползва още от първата, за да намали изоставането си.

4:3 - Импулс в играта на Робер му помогна да спечели седмия гейм в сета и по този начин да се доближи максимално до опонента си. Всичко от ракетата на ветерана се получаваше, докато Димитров бе по-скоро зрител в разиграванията.

5:3 - Осмият гейм в сета не дойде лесно на сметката на нашенецът, но с помощта на своя сервис той спаси подаването си, след като се стигна до 30:30.

5:4 - Бърз гейм за Робер, в който си пролича, че опонентът му не е заинтересован да търси пробив, а ще концентрира силите си върху спечелването на своето подаване.

6:4 - Частта започна с досадна грешка на българина в близост до мрежата, а след това се стигна и до пресилен форхенд - 0:30. Ас и грешка от бекхенд на Робер доведоха до изравняване. Пресилен бекхенд на французина помогна на противника му да стигне до мачбол, който бе материализиран с деветия ас в мача.

Преди мача

Григор Димитров започва участието си на Откритото първенство на Франция с представителя на домакините Стефан Робер.

Двамата ще излезнат на корт "Филип Шатрие" не по-рано от 15:30 часа, като преди тях в програмата за деня са предвидени два мача. Петра Квитова спори с Джулия Боусръп, а след това Анджелик Кербер излиза срещу Екатерина Макарова.

Григор Димитров и Стефан Робер имат два мача по между си до този момент, като българинът може да се похвали със 100%-ва успеваемост срещу 37-годишния си опонент.

За първи път двамата мерят сили на турнира от сериите "Чалънджър" през 2011 година в Шербур, когато Димитров печели с 6:3, 6:0. По-късно същата година двамата отново се срещат, този път в Прага и хасковлията печели след 6:1, 3:6, 6:3.

Робер е един от най-възрастните участници в тура, като през сезона е изиграл едва девет мача на ниво ATP и има само една победа. През кариерата си той не е печелил титла.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички