Григор Димитров беше разбит на "Ролан Гарос"


Григор Димитров беше разбит на "Ролан Гарос"
Снимка: Guliver/GettyImages

11884 0

Първата ракета на България Григор Димитров бе разгромен с 6:7 (4), 2:6, 4:6 от Фернандо Вердаско в 3-ия кръг от "Ролан Гарос", като по този начин не успя да подобри представянето си от миналогодишното издание на турнира, когато отново отпадна в 3-и кръг след трисетово поражение.

Първият сет безспорно беше най-оспорван, след като двамата си размениха ранни пробиви. Димитров имаше шанс при 6:5 и сервис на своя съперник да стигне до пробив, но не реализира нито една от открилите се 4 точки пред него. В тайбрека Гришо стигна пръв до мини-пробив, но се пропука след средата на решаващата част и загуби с 4:7.

Слабата игра в тайбрека се прехвърли и във втория сет. В него Димитров се провали след средата на сета, допускайки два бързи пробива от страна на своя съперник - 2:6 и сериозно изоставане на световния №5.

Пропадането на Димитров продължи и за старт на сет №3. Българинът допусна ранен пробив, с който Вердаско поведе в сета. Двамата обаче се "захапаха" в сета, след като световният №5 взе още два пробива срещу един на Вердаско - 4:4. Испанецът обаче отново проби при 4:5 в своя полза, възползвайки се от две поредни грешки на Димитров - загуба в 3 сета за световния №5.

Българинът защити точките, завоювани от сезон 2017 на "Ролан Гарос" и няма да падне сериозно в ранглистата. Проблемът е, че той не натрупа сериозен актив по време на "клей" сезона и има тежка задача в предстоящите месеци до края на годината, за да остане в топ 5.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Григор Димитров достигна до 30:30 в подаването на Вердаско, но не успя да се доближи до ранен пробив.

0:2 (пробив) - Сервисът на българина изглеждаше все по-колеблив, а Вердаско се възползва максимално, достигайки до точка за пробив. Два отлични начални удара на Димитров му позволиха да поведе, но последва грешка от форхенд за равенство №2 в гейма. На няколко пъти Димитров не успя да затвори подаването си след детински грешки, изпускайки 7 точки в своя полза за 1:1. Вердаско се добра до точка за пробив след опит за къса на Димитров, озовал се в мрежата. След уинър от форхенд испанецът проби и в този гейм.

0:3 - Гейм на 15 за Вердаско.

1:3 - Димитров откри сметката си с гейм на 15.

2:3 (пробив) - Гришо все пак не се предава. Стигна до 2 точки за пробив при 15:40 след стабилна игра в защита. Той имаше шанс да пробие още в следващото разиграване, но взе много грешно решение с къса топка, която прати в мрежата. С перфектен ретур обаче той успя да върне пробива.

2:4 (пробив) - Моментални 2 шанса за ри-брейк след поредица от слаби отигравания на Григор Димитров. С мощна атака от форхенд Вердаско проби за втори път.

3:4 (пробив) - Серията от пробиви продължава - гейм на 15 за Димитров.

4:4 - Край на серията - Димитров затвърди пробива си и изравни за 4:4.

4:5 - Комфортен сервис гейм на Вердаско, който спечели на 30.

4:6 (пробив - Димитров поведе с 30:15, но Вердаско реализира уинър от форхенд, а след това Гришо прати бекхенд в аут. Последва форхенд в аут на Димитров и победа за Вердаско.

ВТОРИ СЕТ

0:1 Вердаско печели лесно подаването си.

1:1 Без много проблеми Григор изравнява резултата. Гейм на 15.

1:2 Нов бърз и лесен гейм за испанеца.

2:2 След оспорван гейм, преминал през равенство, Димитров успява да докара мача до 2:2.

2:3 Гейм на нула и нова преднина за Вердаско.

2:4 (пробивПроблеми със сервиса за Григор Димитров. Две двойни грешки и гейм на нула за испанеца.

2:5 Пореден страхотен сервис гейм на Вердаско. Гришо успя да вземе само точка след мрежа на противника.

2:6 (пробив) - Нови две точки за пробив за Вердаско, като първата беше спасена след отличен бекхенд, кацнал на линията, и драйв воле - 30:40. Аут от форхенд на Гришо подари гейма и сета на Вердаско.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - На сервис стартира Григор Димитров, който допусна двойна грешка в самото начало. Вердаско натискаше мощно от форхенд в следващите точки и стигна до две точки за пробив при 15:40. Със смела атака при мрежата Гришо отрази единия брейк-пойнт в полза на испанеца, въпреки че Вердаско спаси първия смач на световния №5. С аут от ретур на ветерана резултатът беше изравнен. Скъсена топка след сервис от страна на Вердаско затрудни максимално Димитров, който прати форхенд в аут - 3-и опит за пробив в полза на испанеца. Този път той сполучи след нови бомбени форхенди и принуди съперника си да сбърка.

1:1 (пробив) - Още в следващия гейм и Димитров стигна до точка за пробив, като при 30:30 Вердаско прати форхенд в аут. С отличен ретур Григор остана в разиграването, а след това принуди съперника да сбърка.

2:1 - Първи гейм спечелен от сервиращия и световният №5 повежда в резултата, реализирайки и ас в своето подаване.

2:2 - След кратка почивка драмата между двамата продължи, а Григор поведе с 15:30 след отлична къса топка. В опит да изостри играта обаче Димитров допусна непредизвикана грешка от форхенд - 30:30. Следващите две точки отново бяха в полза на испанеца.

3:2 - Първи гейм на 0 в полза на един от двамата тенисисти.

3:3 - Вердаско вървеше към убедителен сервис гейм, но Димитров успя да прати два добри ретура, с които се добра до ситуация 40:30. Испанецът запази присъствие на духа и с убийствен форхенд по диагонала спечели гейма.

4:3 - Лесен гейм на 15 за Димитров.

4:4 - Отново 30:30 в подаването на Вердаско. Гришо влезе отлично в следващото разиграване, но пресили удар от бекхенд, а с това изгуби и шансовете си в гейма след силен сервис по правата от испанеца.

5:4 - Опасност за Димитров. Форхенд в мрежата от негова страна даде предимство на Вердаско - 15:30. Точно в този момент Гришо наниза нов ас и изравни. С нови два страхотни начални удара Димитров спечели и този свой сервис гейм.

5:5 - Гейм на 30 за Вердаско.

6:5 - Григор си гарантира минимум тайбрек след убедително представяне и гейм на 15.

6:6 - Вердаско изглеждаше, че ще спечели гейма си лесно, но Димитров се добра до 40:40.  Грешка на испанеца доведе и до точка за пробив в полза на българина, отразена отлично със сервис по диагонала - равенство №2. Перфектна защита и изненадваща атака от форхенд принудиха Вердаско да сбърка и Гришо отново стигна до възможност да спечели сета. Отново светкавичният сервис се притече на помощ на ветерана, който остана в гейма. Нова сериозна грешка на Вердаско даде още една възможност за българина, но при втори сервис испанецът записа ас, изненадвайки със силата и точността, с която изпълни началния си удар - равенство №5 и вече 8 минути игра в гейма.

Димитров изпусна още един шанс да спечели сета, докато при 4-ия си опит да стигне до тайбрек Вердаско успя да спечели раздаването.

Тайбрек (4:7- Димитров откри с убедителен сервис за 1:0 в своя полза. Той пръв реализира мини пробив, след като Вердаско прати топката в аут от форхенд - 2:1. И Гришо обаче се пропука след втория си начален удар и прати форхенд в аут - 3:2 и два сервиса за съперника му. Втори пореден аут на световния №5 изравни резултата - 3:3.

Вердаско защити и двете си подавания, пренасяйки напрежението към ракетата на Димитров - 3:4. Точно след като изтече час игра Вердаско успя да спечели тежко разиграване при 4:4, след като Григор му позволи да атакува мощно от форхенд - 4:5 и два сервиса за испанеца. Ретур в аут на българина и грешка от бекхенд бяха достатъчни за успех на Вердаско.

ПРЕДИ МАЧА

Димитров вече премина два кръга в надпреварата, като отстрани първо "щастливия губещ" Мохамед Сафуат, а след това в труден мач се справи с Джаред Доналдсън. Амбицията на Григор е да достигне поне осминафиналите на турнира в Париж.

Българинът се намира в добра форма и има своите шансове да се пребори с Вердаско, който е едва 35-и в световната ранглиста.Съотношението победи-загуби между двамата е напълно изравнено - двамата са си разменили по една победа на клей в 4-те си срещи досега. За последно Димитров и испанецът са спорили на Индиън Уелс тази година, като българинът загуби срещата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички