Григор Димитров едва оцеля на "Ролан Гарос" срещу тенисист на един крак


Григор Димитров едва оцеля на "Ролан Гарос" срещу тенисист на един крак
Снимка: Guliver/GettyImages

27631 0

Ракета №1 на България Григор Димитров успя да се класира за 3-ия кръг на Ролан Гарос, след като успя да оцелее в истинска драма срещу Джаред Доналдсън - 6:7(1), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8 след 4 часа и 20 минути на корт №18 в комплекса, в който се провежда втория за годината турнир от Големия шлем.

Григор Димитров изостана в резултата още в първия гейм на първия сет, като беше пробит, но успя да изравни за 2:2. Последва по още един пробив в полза на двамата тенисисти и интересната първа част се реши в тайбрек. В него Доналдсън беше категоричен и спечели със 7:1.

Във втория сет един пробив стигна на българина да стигне до успех с 6:4, но в следващата част Доналдсън проби в самия край достигна до 4:6 в полза на американския представител.

Все пак в сет №4 Димитров успя да надделее над своя съперник с един ранен пробив (6:4), а освен това Доналдсън почувства сериозни болки в бедрото. Той стиса зъби и продължи, а двамата влязоха в решаващ 5-и сет.

В него едва ходещият Доналдсън сервираше много уверено и се стигна до 7:7 - моментът, в който дойде първия пробив в полза на Григор Димитров. Нервите на българина обаче не издържаха и след няколко негови грешки американецът върна светкавично пробива. Силите обаче окончателно напуснаха Доналдсън, който вече не можеше да се движи. В следващите 2 гейма той спечели едва 1 точка и очевидно се предаде под болките, които изпитваше и в двата крака.

Димитров завърши мача със 17 аса, но и цели 9 двойни грешки срещу едва 2 на своя съперник, допуснати чак в края на мача. Димитров реализира 7 пробива от 13 възможности и очевидно беше по-добрият тенисист, но на моменти и късметът обръщаше гръб на родния тенисист. Също така той допусна и много непредизвикани грешки - 49, което можеше да му коства победата.

В следващия кръг той ще се изправи срещу специалиста на клей настилка - Фернандо Вердаско, който днес спечели набързо своя мач в три сета.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Срещата започна по най-лошия възможен начин за Димитров. Той загуби още първия си сервис гейм, след като направи три поредни двойни грешки.

0:2 - Доналдсън бързо затвърди направения пробив с гейм на 0.

1:2 - Григор се отърси от първоначалния "шок" и моментално дръпна с 40:0 след мощни сервиси и добре проведени атаки край мрежата. Последва обаче нова двойна грешка и сгрешен бекхенд от българина за 40:30, но в крайна сметка той изтри 0-та срещу името си с нов добре пласиран начален удар.

2:2 (пробив) - В четвъртия гейм на първия сет Димитров намери начин за противодействие и поведе с комфортното 0:40, като моментално взе подаването на съперника.

3:2 - Гейм №5 започна с дълго разиграване, което приключи с брилянтна къса от ракетата на българина. Поставеният под №4 продължи да притиска съперника и заслужено стигна до 40:0, като отново използва помощта на добрия си сервис, за да поведе за първи път в срещата.

3:3 - Неприятна грешка в близост до мрежата за Доналдсън даде преднина на Гришо за 0:15, но американецът бързо поправи грешката си с ново излизане към мрежата. Форхенд в мрежата от сервиращия даде точка за пробив на сънародника ни при 30:40, която обаче бе "ликвидирана"  отличен сечен сервис по правата. Представителят на САЩ отрази още една точка за пробив в най-дългия гейм до момента и в крайна сметка измъкна подаването си.

4:3 - Грио имаше леки затруднения в гейм, в който започна с аванс 30:0, но в крайна сметка измъкна важния седми гейм в сета.

4:4 - Американецът също показа, че може лесно да печели подаванията си, като изравни с бърз гейм за 4:4.

4:5 (пробив) - В деветия гейм нещата за Григор започнаха отново по лош начин. Поредната двойна грешка доведе до 0:30, а бекхенд в аут даде три скрити сетбола на съперника. Първата възможност бе отразена, но при втората Доналдсън намери линията и последвалият бекхенд на Димитров се спря в мрежата.

5:5 (пробив- Григор обаче още не бе казал последната си дума в сета и бързо стигна до две точки за връщане на пробива. Първата бе отразена след сбъркан форхенд, а втората бе отразена с нова грешка на сънародника ни. Отново неразчетено излизане на Доналдсън му коства нова брейк точка, която също бе отразена с брилянтен бекхенд по правата от сервиращия. Димитров в крайна сметка взе своето при четвъртия опит и изравни - 5:5.

6:5 - Гейм №11 започна поредна двойна грешка на световния №5 в началото на гейма, но след това Димитров "настрои" мерника и бързо спечели подаването си.

6:6 - Доналдсън бързо изравни и вкара сета в тайбрек.

6:7 (СЕТ) - В тайбрека американецът бе безгрешен и скоро поведе в сетовете след 7:1.

ВТОРИ СЕТ

1:1 - Двамата тенисисти лесно стигнаха до спечелването на първите си сервис геймове във втория сет.

2:2 - Добрата серия на сервиращите продължи, като равенството се запази и след четвъртия гейм.

3:2 (пробив) - В гейм №5 Григор игра стабилно от основната линия и успешно на няколко пъти "разходи" съперника от край до край на корта, с което си спечели и точка за пробив. Напрежението върху Доналдсън даде резултат и той сбърка следващия си форхенд, с което предаде подаването си.

4:2 - Затвърждаването на пробива дойде моментално.

4:3 - Доналдсън отново се върна на познатото ниво и макар и със затруднение, стигна до намаляване на изоставането си.

5:3 - Българинът продължи похода си към изравняването на сетовете с нов убедителен гейм на сметката си.

6:4 (СЕТ) - Григор не показа особен интерес към 10-я гейм в сета, като се съсредоточи върху своето подаване. Той поведе с 30:0, а уникална къса, която вдигна феновете на крака, доведе до три сетбола. Първият бе отразен, но при втория прошка нямаше - 6:4.

ТРЕТИ СЕТ

2:2 - Третият сет стартира с четири спечелени сервис гейма от сервиращите. В четвъртия гейм Григор имаше проблеми, след като допусна двойна грешка и резултатът стигна до 40:40. В крайна сметка отново началният удар спаси българина, с което той измъкна подаването си.

3:3 - Печеленето на безпроблемни сервис геймове продължаваше, като двамата не даваха никакви индикации, че може да се стигне до пробив.

4:4 - Равенството в играта продължаваша и след преполовяването на сета. Точките за пробив оставаха блян за феновете, а не малка група привърженици постоянно подкрепяше Димитров с мощни викове "Григор, Григор".

4:6 (СЕТ) - И когато по всичко личеше, че ще гледаме тайбрек и в сет №3, Димитров допусна обрат, с който загуби сета.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 -Доналдсън печели на 0 веднага, след като проби в предишния сет.

1:1 - Гейм на 15 за Димитров.

2:1 (пробив) - Димитров успя да се възползва от грешките на съперника и успя да го пробие рано-рано в сета.

3:1 - Гейм на 30 за Димитров, който при резултат 30:30 успя да вземе тежко разиграване, а след това отбеляза директна точка от начален удар.

3:2 - С прекрасен форхенд по диагонала световният №5 стигна до 30:30, но след това Доналдсън реализира директна точка от сервис и мощен форхенд, с които взе подаването си.

4:2 - Лесен сервис гейм за българина, спечелен на 0.

4:3 - Димитров отново се добра до 30:30, но Доналдсън контрира опасността с уинър от форхенд. Вдъхновяваща къса на Гришо обаче върна равенството и напрежението отново се пренесе на плещите на американеца. Той обаче заложи на отличния си сервис и отново намали резултата.

- Медицинки таймаут, поискан от Доналдсън, който има проблеми с бедрото.

5:3 - Две неточности от бекхенд на Григор доведоха резултата до 30:30, но в опит да бъде агресивен Доналдсън прати два удара в мрежата и загуби гейма.

5:4 - Въпреки че Доналдсън поведе с 40:0, Григор не се предаде в гейма и стигна до 40:30. Минаващият му удар от форхенд за равенство обаче излезе в аут.

6:4 - Гейм на 15 за Димитров и победа в сет №4.

ПЕТИ СЕТ

0:1 - Доналдсън започва уверено с гейм на 30.

1:1 - Опасна ситуация за Гришо при 30:30, но Доналдсън прати бекхенд в аут и даде предимство на българина, от което той се възползва.

1:2 - При 15:15 световният №5 беше в отлична позиция за атака, но форхендът му уцели филето на мрежата и топката кацна в аут. След това Доналдсън построи отлична атака при мрежата, завършила със стоп воле - 40:15. Бекхенд в мрежата на Гришо и геймът отиде в сметката на неговия съперник.

2:2 - Гришо печели лесно на 15.

2:3 - Отличен отговор на Доналдсън, който не даде дори точка на своя съперник.

3:3 - Григор завърши поредния си уверен сервис гейм с ас, печелейки на 0.

3:4 - Доминацията на сервиращия продължава - Доналдсън спечели с лекота.

4:4 - Първи проблеми от няколко гейма насам. Доналдсън успя да реализира силна атака за 40:30 в полза на Димитров, а след това с силен ретур в тякити печели и следващата точка - 40:40. При второто си предимство Димитров успя да вкара сервис по правата и Доналдсън прати топката в аут.

4:5 - Отново бърз сервис гейм за Доналдсън, който разстреля Григор от сервис.

5:5 - Гейм на 15 за Димитров.

5:6 - Григор спечели първа точка от няколко гейма насам при сервис на Доналдсън, но американецът отново спечели лесно подаването си.

6:6 - Опасност за Григор Димитров. Доналдсън поведе с 0:30 след къса топка при мрежата и грешка на Гришо. Световният №5 обаче успя да изравни след ас и много рисков форхенд, кацнал точно в дъното на корта - 30:30. Димитров взе и следващите две точки и успя да се измъкна от тежката ситуация.

6:7 - Гейм на 30 за Доналдсън.

7:7 - Уверен сервис гейм и за Димитров.

8:7 (пробив) - Страхотен шанс за Григор. С два печелишви удара поведе с 0:30 при подаването на съперника. Аут от бекхенд на Доналдсън в следващото разиграване и Димитров получи цели 3 точки за пробив. Американецът отново прибърза с атаката и загуби - пробив!

8:8 (пробив) - След кратка почивка Димитров застана на линията за сервис, но допусна куп грешки и даде шанс на Доналдсън да върне пробива веднага - 15:40. Аут на Григор означаваше и връщане на пробива.

9:8 (пробив) - В следващия гейм Доналдсън се схвана и това помогна на Гришо да стигне до две точки за пробив - още първата беше реализирана и Димитров проби за втори пореден път.

10:8 - Безпроблемен сервис гейм за Димитров, който не допусна повече изненади и спечели подаването си на 0, а с това и драматичния сблъсък.

Преди мача

Григор Димитров продължава участието си на турнира във френската столица. Българинът преодоля сравнително лесно първия кръг, след като се справи с египтянина Мохамед Сафуат. 

В същото време американецът имаше доста по-тежка задача, отстранявайки в пет сета Николас Джари.

До сега двамата не са се срещали на корта. Очаква се срещата да започне около 14:00 часа. Тя е втора по програма на корт №18, като преди това там ще премерят сили Зарина Дияс и Наоми Осака. Срещата от женската схема стартира в 12:00 часа, а веднага след нея на корта излизат Гришо и Доналдсън.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички