Роджър Федерер с чиста победа срещу Сок в Лондон


Роджър Федерер с чиста победа срещу Сок в Лондон
Снимка: Getty Images/Gulliver

5732 0

Носителят на рекордните шест титли от заключителния турнир на осемте най-добри Роджър Федерер постигна победа в два сета срещу Джак Сок на финалите на ATP в Лондон с 6:4, 7:6 (4). 

Срещата продължи час половина и макар Сок да се бори, швейцарецът се справи с дебютанта на Финалния Мастърс. В първия сет Федерер направи пробив още в първия гейм, който бе напълно достатъчен, за да задържи преднината си докрай и да вземе първата част. Това бе и единственият пробив в срещата, макар Роджър да имаше 6 възможности за нов пробив.

Вторият сет бе равностоен, като най-дългият гейм бе деветият, тогава и Маестрото имаше две възможности за пробив, от които не се възползва. В последвалия тайбрек до 2:2 минипробиви липсваха, но тогава Маестрото нанесе своя удар - от бекхенд-ретур. Минипробивът беше върнат за 3:4, но при 4:4 Сок отново поддаде, правейки двойна грешка. Печеливш сервис доведе нещата до 6:4 за Федерер, а при мачбола изстрелът на американеца беше отсъден в аут, като обжалването само потвърди - 7:4 точки в тайбрека за Федерер.

Първи сет

1:0 (пробив) Американецът пръв сервира, но Федерер дръпна с 0:30. Сок успя да навакса двете точки, но швейцарецът стигна до първа точка за пробив, от която се възползва. 

2:0 Въпреки че поведе с 30:15, Федерер допусна да се стигне до изравняване до 40:40. Той пръв обаче стигна до предимство, при което не допусна изненада.

2:1 Силен старт за Сок, който подходи агресивно от първия сервис, стигайки до 30:0.  Благодарение на форхенда си успя да удържи подаването си и да го вземе.

3:1 Без проблеми за Маестрото, с добър втори сервис и прецизен форхенд взе гейма.

3:2 Подаването изглеждаше да бъде взето без проблеми от Сок, като поведе с 0:40, но позволи на Федерер да вземе три поредни точки и да изравни. Американецът все пак успя а се отърси от грешките и със сервис спаси гейма и нов пробив.

4:2 Равностоен гейм, в който Федерер записа два аса. Сок обаче не се въползва от равенството и отново не стигна до точка за връщане на пробива.

4:3 Огледален на предния гейм по развитие, в който американецът имаше леко предимство. Федерер пропусна абсолютен подарък от съперника си от близко разстояние. Сок дори вече бе обърнал гърба си, мислейки, че губи точката, но Федерер удари в мрежата.

5:3  Бърз гейм за Федерер на 15.

5:4 Гейм на 0 за Сок.

6:4 Грешка на Сок и два аса на Федерер бяха достатъчни, за да затвори сета в своя полза.

Втори сет

0:1 Бърз гейм за Сок на 0. 

1:1 Джак все още не успява да намери начин, по който да пробие сервиса на Федерер и при 40:15 прати топката далеч зад линията. 

1:2 Четврърта двойна грешка за Сок, но не добър ретур на Федерер и ас го измъкнаха.

2:2 Отново лесен гейм за швейцареца на 15.

2:3 Доминацията при сервисите продължава, а дъждът от асове донесе гейм на 0 за Сок.

3:3 Още един гейн на 0 и ново равенство.

3:4 Федерер изпусна две точки за пробив след нова двойна грешка на Сок и след силен ретур, който принуди американеца да изкара топката в аут. Американецът отново обаче можеше да разчита на сервиса си, отразявайки двете точки и спечелвайки подаването си.

4:4 Гейм на 0 за Федерер.

4:5 Най-дългият гейм досега, продължил 8 минути. Федерер имаше две възможности за пробив, от които обаче не съ възползва. При четвъртото равенство Сок взе предимство и с мощен сервис взе подаването. 

5:5 Лесен сервис гейм на 0 за Федерер.

5:6 Роджър отново имаш точка за пробив пред себе си. Сок обаче отново предвизвика със силен сервис и отново благодарение на него не допусна пробив.

6:6 Пореден гейм на 0 за швейцареца и тайбрек.

Тайбрек: До 2:2 минипробиви липсваха, но тогава Маестрото нанесе своя удар. При 4:4 Сок отново поддаде и този път не успя да издъжи. При мачбола изстрелът на американеца бе отсъден в аут, а обжалването потвърди.

Преди срещата

Швейцарецът ще започне 15-ото си участие на Финалния Мастърс. До момента Маестрото и Новак Джокович деляха първото място с по 14 участия в заключителния турнир. Джокович обаче е контузен и пропусна голяма част от сезона.

Роджър има три победи от три мача срещу американеца Сок. За последно те се срещната през пролетта в Индиън Уелс, когато Федерер спечели с 6:1, 7:6(4).

Сок заедно с Григор Димитров и Александер Зверев са абсолютните дебютанти. Джак спечели освен в Париж и титлите в Оукланд и Делрей Бийч този сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички