Отпусни се, бе, Григоре!

Победа – това е единствената (и най-важната) добра новина за Григор Димитров след първия му мач срещу Доминик Тийм на тазгодишния Финален Мастърс на осемте най-добри в света на тениса за сезон 2017. Всичко друго беше пълна катастрофа – и Димитров ще трябва бързо да си извади поуките, ако не иска да си остане само с етикета "първа българска победа" на един от марковите турнири в мъжкия тенис.

За да има поуки обаче, първо трябва да бъдат отчетени проблемите. А те бяха сериозни. Да караме поред:

Експертите на Sky Sports: Шоуто в групите ще е Надал-Димитров, те ще продължат напред

Големи надежди на Григор Димитров за дебютното му участие на Финалния Мастърс в Лондон възлагат двама от експертите на "Sky Sports" Марк Печи и П...

1. Нервната криза и страхът от победата. Най-важният проблем, който Григор си призна веднага след мача. Когато умираш от шубе, ръката трепери неконтролируемо. А в спорт като тениса, където се иска математическа прецизност, това е убийствено. Рецептата за тази болест е строго индивидуална – едни преборват страха с ярост: "Тоя ли бе, ще го смачкам, какво го мисля", други имат нужда някой да им отвърти един шамар зад врата и да им припомни, че въпреки всичко това е само игра, а на играта трябва да се наслаждаваш, наслаждаваш и пак наслаждаваш, за да дойдат и успехите. Трети си имат своя си, тайна рецепта - Григор сигурно също има и има по-малко от две денонощия да я сготви. Ако няма - да взема тази с шамарите зад врата!

2. Тактическата подготовка. Безумно слаба в този мач. Единственото, което Димитров не трябваше да прави, го направи – да застава по 3-4-5 метра зад основна линия. Като типичен клейкортър, Тийм обича да играе с много топспин, а на настилка, на която отскокът не е чак толкова голям, срещу такива играчи се стъпва до основна линия и се влиза рано в топката, преди тя да се е вдигнала и да трябва да удряш от неудобна позиция около рамото, при това изтикан назад.

Финалният Мастърс: Григор Димитров изглежда готов за отлично представяне

Днес, 12 ноември, започва очакваният с голямо нетърпение Финален Мастърс на осемте най-добри за годината при мъжете в света на тениса. За пръв пъ...

3. Ясен игрови план по време на мача. Това е част от тактиката, а в мача Григор не експлоатира слабостите на Тийм. В случая, на тази по-бърза настилка, с по-малък отскок, слабостта на Тийм безспорно е бекхендът. Вместо да го търси до откат, много често, когато имаше възможност за форхенд обратен диагонал, за да си създаде възможност да излезе на мрежата, Григор сменяше твърде рано посоката и играеше на форхенда на Тийм, за да се натресе на вече споменатия топспин.

Надеждата за всички български фенове сега е Димитров да се отпусне и да си каже, че след като мина през Тийм, па макар и с много късмет и със солидна доза помощ от страна на австриеца, значи най-лошото – провал срещу играча, който задължително трябваше да бие, е зад гърба му. След днешния мач това е единият вариант. Другият е далеч по-лош – Григор да се панира, че не може и не му е мястото в Лондон след ужасяващите 44 непредизвикани грешки само за 33 гейма. Остава да се надяваме, че във втория си мач нашето момче ще излезе с бистра глава – тогава другото ще дойде!

Още по темата

Please select answer!