Новак Джокович с безпрецедентен разгром над Надал във финала на Australian Open


Новак Джокович с безпрецедентен разгром над Надал във финала на Australian Open
Снимка: Guliver/GettyImages

12335 0

Новак Джокович не остави никакви съмнения в това кой е най-добрият тенисист на планетата в началото на 2019 година. В дългоочаквания финал на Australian Open срещу световния №2 Рафаел Надал сръбският майстор на ракетата съсипа испанския си съперник, печелейки по безпрецедентен в съперничеството им на финали от Големия шлем начин. На "Род Лейвър Арена" той взе мача с 6:3, 6:2, 6:3.

Още в първия сервис гейм на Надал в мача Джокович реализира пробив, като позволи на съперника му да вземе само 1 точка при негов начален удар. Това накара Рафа да се върне към стария си начин на игра, но и това не помогна - два категорични пробива във втория сет, спечелен с 6:2.

В третата част изглеждаше, че може да се заформи поне малко равностоен двубой, но Надал не се възползва от малкото си шансове, а Джокович отново реализира два пробива, с които не остави съмнение кой е безспорният №1 към този момент в мъжкия тенис.

Това беше 8-и финал в турнири от Големия шлем между двамата, като Джокович изравни за 4:4, но това беше и най-убедителната победа за него във финал срещу испанеца.

След 28-ата победа над Рафа Джокера вече е с 15 титли от Големия шлем (само на две зад испанеца), като това е 7-ата му в Мелбърн. Освен това той спечели 3-и пореден турнир от голямата четворка, след като триумфира на "Уимбълдън" и "US Open" през миналата година.

РАЗВОЙ НА МАЧА

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Отличен сервис гейм за Джокович, спечелен на 0.

2:0 (пробив) - Проблеми за силно сервиращия Надал още в първия му гейм. Джокович поведе с 0:30, а при 15:30 Рафа направи непредизвикана грешка за 15:40. Той пласира отличен сервис, но последвалият форхенд не намери очертанията на корта - пробив за сърбина!

3:0 - Джокович печели отново на 0, като до момента е "дал" само две точки на съперника си.

3:1 - Световният №1 продължи да връща всичко в полето на Рафа, като бекхендът му се оказа летален в няколко случая. Това му помогне да стигне до нова точка за пробив, но с два страхотни сервиса в тялото Надал стигна до първа възможност да запише гейм в своя полза. След отлична комбинация от начален удар и въртелив форхенд Надал успя да спечели подаването си.

4:1 - Джокович записа 4-и ас от началото на срещата и отново не даде никакви шансове на Рафа.

4:2 - Отново тежък гейм за Надал. Испанецът позволи да се стсигне до 30:30, като изостана в последвалото разиграване. Надал обаче направи страхотен минаващ удар срещу видимо изненадания Ноле, а след това затвори и гейма.

5:2 - Джокович отново печели на 0.

5:3 - Първи сигурен сервис гейм за Рафа, който също печели на 0.

6:3 - Надал записа първа точка в подаване на Джокович, но не го затрудни изобщо - гейм на 15 и първи сет в полза на сръбския тенисист.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Джокович продължи с прекрасните си ретури, поставяйки Надал отново под напрежение при 30:30. Рафа обаче реагира отлично с две чудесни комбинации от сервис и форхенд, затваряйки първия гейм.

1:1 - Надал отново успя да запише точка в сервис гейма на Джокович, но нищо повече.

1:2 - Сравнително уверен гейм в полза на Рафа, но световният №1 взима продължава да играе по-добре от Надал и да печели точки в неговите подавания - гейм на 30.

2:2 - Наказателната акция на сърбина продължава с нова част, спечелена на 0.

3:2 (пробив) - Надал изостана с 0:30 след две непредизвикани грешки, а Джокович стигна до две точки за пробив при 15:40. Стигна се до невероятно разиграване, при което и двамата се озоваха край мрежата, но прехвърлящият удар на Надал излезе в аут - пробив за абсолютния хегемон в неделния ден на "Род Лейвър Арина".

4:2 - За първи път в мача Матадора печели две точки при сервис на Джокович. При 15:30 Ноле не вкара добър сервис, но въпреки това осъществи отлични удари, завършвайки разиграването с уинър от форхенд по правата. Все пак Надал стигна до ситуация 40:40, но с атака на мрежата Джокович достигна до нова точка за затвърждаване на пробива. С брутален форхенд Надал остана в гейма - второ равенство. Ноле обаче предизвика две грешки от ракетата на испанеца и взе ключово предимство във втория сет.

5:2 (пробив) - По-агресивната игра на Джокович продължи и в сервис гейма на Надал. Ноле записа няколко уинъра и в добавка с двойната грешка на Надал стигна до две точки за втори пореден пробив. Рафа прати топката в мрежата и световният №1 поведе категорично.

6:2 - Гейм на 0 за Джокович, който затвори сета с 3 поредни аса, а в първата точка регистрира точен печеливш удар от форхенд.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Най-добрият гейм в мача даде старт на сета. Двамата си размениха няколко отлични атаки при мрежата, минаващи удари и лобове. В крайна сметка, при 30:30 Рафа успя да организира две добри атаки, с които затвори гейма в своя полза.

1:1 - Бърз гейм в полза на Джокович.

2:1 (пробив) - Джокович се отчете с феноменален печеливш удар от бекхенд ретур, с който изравни за 15:15, но и очевидно стресна Надал. Рафа направи двойна грешка, а след това в опит да е по-агресивен прати топката в аут - две точки за пробив. След дълго разиграване, при което Джокович изпусна инициативата, Рафау спя да пласира изненадващ бекхенд по диагонала, с който принуди Джокович да сбърка - 30:40. Ноле изхвърли Джокович дълбоко зад основната линия и след това пусна "къса" топка, която Надал не успя да прехвърли - пробив.

3:1 - Отново безпроблемен сервис-гейм на лидера в световната ранглиста.

3:2 - Най-убедителният гейм за Рафа, който е спечелен на 15.

4:2 - Джокович можеше да изпусне аванса си, след като Надал стигна до точка за пробив, но прекрасната защита на Ноле в днешния мач не позволи на Матадора да реализира своята възможност.

4:3 - Гейм на 15 за Надал.

5:3 - Пореден тежък сервис гейм за Джокович. Той на няколко пъти поведе, но Рафа не се предавашеш и се добра до 40:40 след разиграване с над 15 удара. Джокович обаче спечели следващите две разигравания, макар и с доза късмет и помощ от мрежата - един гейм до заветната цел в полза на Ноле.

6:3 (пробив) - Две шампионски точки в полза на Джокович след страхотни удари от основната линия. Първата беше спасена от Надал, но при втората той сбърка - сет за Джокович и титла №7 в неговата кариера в Мелбърн.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Рафаел Надал, който за пореден път изглежда като прероден на корта, но този път и с променен стил на игра, има 17 титли от Големия шлем - само 3 по-малко от Федерер, а е напълно възможно след само няколко месеца той да изостава само с 1. Новак Джокович обаче е устремен да настигне и двамата. Той е с 14, по-млад е и от Надал, и от Федерер, а в полуфинала срещу Лука Пуй доказа, че не е в по-слаба форма от своя опонент във финала.

Испанецът до момента не е загубил нито един сет в турнира, като приключва мачовете си много бързо и не е играл нито веднъж повече от 2 часа и 22 минути. Джокович записа 1 среща, която продължи над 3 часа, но пък заради контузия на Кей Нишикори в четвъртфинала Новак изкара под 2 часа и половина общо в последните си два мача преди финала.

В общия баланс между двамата Джокович има 2 победи повече - 27:25, но в турнирите от Големия шлем водачеството е в полза на Надал - 9:5. Във финали на турнири от голямата четворка балансът също е в полза на испанеца - 4:3.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички