Неизвестен французин скри топката на Григор Димитров още на старта в Монпелие


Неизвестен французин скри топката на Григор Димитров още на старта в Монпелие
Снимка: Guliver/GettyImages

82325 0

Бившият световен №3 Григор Димитров отново разочарова с представянето си, след като допусна изненадващо поражение на старта на турнира от сериите АТП 250 в Монпелие. Българският тенисист загуби от местния представител Грегоар Барер след обрат в три сета - 7:6(4), 4:6, 5:7.

Григор, който за последно игра на Australian Open, където стигна само до втория кръг, бе поставен под №4 в схемата на турнира в Монпелие и стартира директно от 1/8-финалите. Българинът така и не успя да намери играта си, особено в своите сервис геймове, и закономерно загуби от 91-вия в световната ранглиста.

В първия сет Димитров започна уверено, като печелеше с лекота подаванията си, а в същото време затрудняваше французина на негов сервис. В крайна сметка частта премина без пробиви и се стигна до тайбрек, в който Григор напълно доминираше. Българинът поведе с 6:1 точки и си позволи да изгуби три точки, преди да затвори първия сет в своя полза.

През втората част играта на Григор тотално рухна, като българинът допусна да бъде пробит от своя съперник цели три пъти. Въпреки че успя да върне два от пробивите, сетът бе спечелен от представителя на домакините. В третия сет хасковлията продължи да изпитва трудности и бе пробит още в самото начало. При 4:5 българинът успя да върне пробива след спасен мачбол, но веднага след това отново допусна пробив, който му коства и победата. Вижте повече за развитието на мача по геймове в следващите редове:

ПЪРВИ СЕТ

1:1 - Двубоят започна със сервис гейм на представителя на домакините, който изостана с 30:15. Барер все пак успя да спечели последователни три точки, за да поведе в резултата. Григор от своя страна показа мощен сервис и стигна до 40:0, за да си позволи и двойна грешка. При повторния опит за затварянето на гейма българинът не сбърка.

2:2 - Бързи сервис геймове и за двамата тенисисти. Григор Димитров спечели подаването си на нула, след като запази високото ниво на сервиса си.

2:3 - Първи гейм, в който Григор стига до точка за пробив. Българинът поведе с 40:30 на подаването на Барер, но французинът бързо отговори с два отлични първи сервиса, които го измъкнаха от трудната ситуация.

3:3 - Димитров за пръв път изпита трудности на свое подаване, а причината бе неговият първи сервис, който почти не влизаше. Стигна се до равенство 40:40, но в крайна сметка българинът съумя да спечели гейма и да изравни резултата.

4:4 - Двамата тенисисти продължиха да не влизат в особено дълги разигравания, като повечето приключваха след размяна на четири-пет удара. Седмият и осмият гейм преминаха без възможности за пробив.

4:5 - Деветият гейм можеше да се окаже решителен за сета, но Григор Димитров пропиля цели четири възможности за пробив. В най-продължителния гейм от началото на мача французинът успя да се измъкне от "безизходицата" след добра игра от основната линия и малко доза късмет, която го покри в няколко ключови точки.

5:5 - В следващия гейм Барер се добра до първата си възможност за пробив. При 30:40 Григор трябваше да сервира на втори сервис, но французинът не успя да се възползва и прати своя ретур в мрежата. Впоследствие Григор сервира достатъчно успешно, за да спечели подаването си. 

6:6 - Бърза размяна на геймове между Димитров и Барер, за да вкарат първия сет в тайбрек.

7:6 - Григор започна с мини пробив и бързо поведе с 3:0 точки. Силната игра на българина го отведе до 6:1 и пет точки за пробив. Барер успя да намали резултата до 6:4, но в крайна сметка Димитров затвори сета с печеливш уинър от бекхенд за 7:4.

ВТОРИ СЕТ

0:2 (пробив) - Още в първия гейм на втория сет се стигна и до първия пробив в мача. Димитров започна колебливо подаването си, което осигури две възможности за пробив пред Барер. Французинът се възползва и проби своя съперник. Впоследствие Барер успя и да затвърди пробива с бързо спечелен сервис гейм.

1:2 - Димитров отново имаше сериозни проблеми на своя сервис гейм, като Барер стигна до нови две възможности за пробив. Българинът все пак успя да обърне развоя на гейма и да спечели подаването си, за да запази разликата от един пробив в сета.

2:2 (пробив) - След отлична игра на ретур Григор се добра до 40:15 и две възможности за пробив. Българинът се възползва още от първия си шанс, за да върне пробива в сета.

2:3 (пробив) - Грегоар Барер веднага успя да възстанови преднината си в резултата. След дълъг и оспорван гейм французинът нанесе пронизващ ретур, който не остави шанс на Димитров, за да се стигне до трети пробив в сета и мача.

2:4 - Барер затвърждава пробива със сервис гейм на нула.

2:5 (пробив) - Нов пробив в полза на представителя на домакините. Барер поведе с 0:40 на сервиса на Григор. Българинът успя да спаси първите два брейкбола, но при третия не успя и допусна трети загубен гейм във втората част.

4:5 (пробив) - За разлика от първия сет, когато нямаше нито един пробив, втората част продължи с непрестанни пробиви. Григор успя да върне един от двата пробива изоставане, след като се възползва от брейкбол при 30:40 на сервис на Барер. Последва бързо спечелен сервис гейм за българина, който го приближи до обрат в сета.

4:6 - Барер стигна до 40:15 и две възможности за затваряне на сета. Първият сетбол бе отразен от българина, но при второто разиграване французинът надделя след размяна на тежки удари от основната линия, завършила с излизане на мрежата от Барер.

ТРЕТИ СЕТ

0:2 (пробив) - Отново в първия гейм, подобно на втория сет, Григор допусна да бъде пробит. Барер се нуждаеше от един брейкбол при 30:40, за да го уползотвори и да излезе напред в резултата. Французинът веднага затвърди пробива с бърз сервис гейм на нула.

2:3 - В следващите два сервис гейма Григор изгуби само една точка, но в същото време не успя да се противопостави по никакъв начин на Барер на негово подаване. Французинът спечели третия си сервис гейм в сета на нула.

2:4 - Димитров успя да си спечели две точки за връщане на пробива, след като стигна до 40:15, но Барер успя да парира и двете възможности. Французинът се измъкна от трудната ситуация, за да спечели отново подаването си и да се доближи до победата в мача.

3:4 - Играта на Григор не спореше по начина, по който му се искаше. Българинът се въвлече в нов труден сервис гейм, в който се стигна до равенство 40:40. Димитров все пак измъкна подаването си, за да се фокусира върху връщането на допуснатия пробив в началото на сета.

3:5 - Хасковлията направи всичко по силите си да се добере до точка за пробив, но успя да стигне само до 30:40, преди Барер да затвори сервис гейма си в своя полза.

4:5 - При сервирането за оставане в мача Григор изостана с 0:30, след което успя изравни резултата. Последва двойна грешка, която осигури мачбол на Барер, но французинът не успя да се възползва. В крайна сметка Димитров спечели подаването, за да вкара срещата в поне още един гейм.

5:5 (пробив) - Григор "хвана последния влак" в мача, връщайки пробива. Българинът поведе с 30:0, показвайки мотивация да се върне в срещата. Стигна се до 40:30, а Димитров се възползва от единствения си брейкбол, за да изравни резултата и да се върне в сета.

5:6 (пробив) - Димитров продължи да изпитва трудности на свой сервис и не успя да затвърди пробива. Барер се добра до нови три възможности за пробив, като последната все пак бе реализирана, за да си осигури втора възможност да сервира за спечелването на двубоя.

5:7 - Сервисите на Барер го изведоха до 40:0 и нови три точки за спечелване на мача. Димитров успя да спаси първите два мачбола, но при третия Барер успя да победи именития си съперник с форхенд по правата.

Преди срещата: 

Григор Димитров реши в последния момент да се включи в надпреварата и получи уайлд кард за участие. Той е поставен под номер 4 в схемата и започва директно от втори кръг. В понеделник 91-вият в света Барер победи португалеца Жоао Соуса с 6-2, 7-6(6) в първия си мач и си уреди среща с Григор.

До момента Димитров и 25-годишният Барер не са играли един срещу друг. Французинът има едва осем победи на ниво АТП в кариерата си, а най-доброто му класиране в ранглистата е номер 80 от октомври миналата година. При успех над Барер, Димитров ще срещне Филип Крайнович, Ензо Куако, Яник Синер или Микаел Имер на четвъртфиналите.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички