Много драма в Торонто, но най-после победа на Григор над Вердаско


Много драма в Торонто, но най-после победа на Григор над Вердаско
Снимка: Getty Images/Guliver

3567 0

Както се и очакваше, първата ни ракета при мъжете Григор Димитров стартира много трудно на първия летен Мастърс през тази година, от т.нар. „американски сезон” – този в канадския град Торонто. Димитров се изправи срещу испанеца Фернандо Вердаско, който само тази година го победи вече два пъти – в Индиън Уелс и на „Ролан Гарос”, където поражението беше особено тежко – в три чисти сета. Този път, обаче, нашето момче спечели – с 4:6, 6:2, 7:6 (5).

Гледай на живо Григор Димитров и мачовете от турнирите ATP Masters 1000 и ATP 500 само по MAX Sport 1.

Всъщност случилото се в Париж беше единственият мач между двамата от общо пет срещи, в който нямаше интрига – в предишните четири пъти задължително се стигаше до решителен сет, който да определи изхода от мача – във формат 2 от 3 сета. В Торонто картинката се оказа не по-различна.

Първият сет отиде на сметката на Вердаско, който проби още на старта му, след като Григор стартира мача с двойна грешка, а още на първата възможност се пропука от бекхенд. Българинът пропусна 15:40 за моментален рибрейк, като и испанецът си помогна от начален удар, а Димитров продължи с натиска и в четвъртия гейм, като пак можеше да върне пробива, но отново Вердаско се събра на сервис в решителния момент. Именно със сервис – ас, испанецът затвори сета на свой сервис, за 6:4.

Втората част вече премина изцяло по вкуса на Григор – пробиви в четвъртия и осмия гейм, като от основна линия българинът диктуваше темпото, а испанският ветеран все по-често влизаше в позиция да играе сечен бекхенд и това нямаше как да му носи успех. В крайна сметка Димитров затвори сета убедително в своя полза – 6:2.

Решителният сет се превърна в жестока битка – на два пъти, и в третия, и в петия гейм Григор спаси по две точки за пробив, след като Вердаско явно се събра и хвърли всичките си сили, за да вземе решителен аванс. В този момент обаче се намеси и времето – още при 3:3 гейма преваля и срещата беше прекъсната, а вече при 4:4 мачът окончателно беше спрян.

Играта беше подновена около 6 часа сутринта българско време и минути по-късно Димитров изпусна мачбол. Той успя да вземе с доста борба и минавайки през две равенства своя сервис гейм, а при начален удар на Вердаско за оставане в мача испанецът направи двойна грешка плюс още две непредизвикани, стигна се до 30:40, втори сервис, който закачи върха на мрежата и за малко не стана двойна грешка на мачбол, но все пак късметът покри Вердаско и при повторното изпълнение стегнатия от напрежение Григор твърде лесно сбърка ретура, а след това, явно разочарован, нареди още две лесни грешки от ретур и шансът отлетя.

Логично се стигна до тайбрек, където Вердаско стартира с минипробив, след грешка на Димитров на мрежата, но българинът веднага го върна след разстрелващ печеливш бекхенд по правата. Следващият минипробив стана за 4:3 точки – в полза на Григор, след като Вердаско сбърка елементарен форхенд от центъра на корта. Испанецът обаче върна минипробива за 4:5 точки, след подарък от форхенд на Григор, който до този момент не беше вкарал нито един първи сервис в дългия гейм. И в този момент българинът прояви класата си – с разстрелващ форхенд диагонал, който му донесе два поредни мачбола, първият от които на сервис на Вердаско. Испанецът го отрази, след като още след сервиса пое инициативата, но при втория мач, след разиграване, сякаш продължи безкрайно, в което Григор върна невероятни топки, в крайна сметка форхендът на Вердаско даде дефект по правата и мачът отиде на сметката на българина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички