Какво предричаше светът на тениса за Григор Димитров през 2013 година и каква е реалността?


Какво предричаше светът на тениса за Григор Димитров през 2013 година и каква е реалността?
Снимка: Getty Images/Guliver

4523 0

Григор Димитров продължава да бъде ракета №1 на България. Хасковлията се представя отлично в мъжкия тенис, като изключим този сезон. 

През миналата година Димитров достигна върха си в ранглистата на АТР, като в края на сезона завърши на третата позиция след легендарните Роджър Федерер и Рафаел Надал. През 2018 обаче той играе едва един финал и не защити почти нищо от спечеленото през 2017 година, което доведе до спад с 16 позиции и 19-о място за ракета №1 на родината ни.

В годините много пъти хасковлията е бил сравняван с носителя на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер. В младежките си години българинът дори получи прозвището "Бейби Фед", което не веднъж и два пъти е споделял, че не му харесва. В крайна сметка обаче той не се доближи по никакъв начин до успехите на Маестрото от Базел. През 2013 година авторитетното френско издание "L`Equipe" прави смела прогноза за това как ще изглежда Топ 10 на мъжкия тенис след края на сезон 2018.

Към момента лидер е Новак Джокович. Рафаел Надал и Роджър Федерер следват сръбския №1, а Топ 10 се допълва още от младия Александър Зверев, който спечели Финалния Мастърс в Лондон, Хуан Мартин дел Потро, Кевин Андерсън, Марин Чилич, Доминик Тийм, Кей Нишикори и Джон Иснър.

Реалната класация на АТР обаче няма нищо общо с прогнозата на френската медия. През далечната 2013 година те смятат, че пет години по-късно Григор Димитров ще оглави мъжкия тенис, а в Топ 3 ще са още Беноа Пер (в момент №52) и Анди Мъри (№260). Топ 10 се допълва от Милош Раонич (№18), Новак Джокович (№1), Кей Нишикори (№9), Бърнард Томич (№84), Ернест Гулбис (№95), Йежи Янович (не се състезава в момента), Джак Сок (№106). Любопитното е, че "динозаврите" на тениса Роджър Федерер и Рафаел Надал продължават да "дразнят" младото поколение със силната си игра, особено в турнирите от Големия шлем, като двамата са спечелили 6 от последните 8 турнира от този ранг.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички