Григор Димитров се пребори със Сепи и започна с победа на US Open


Григор Димитров се пребори със Сепи и започна с победа на US Open
Снимка: Getty Images/Guliver

20078 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа участието си на US Open. Първата ни ракета победи с 6:1 6:7(2) 6:4 6-3 италианеца Андреас Сепи в първия кръг на турнира. Най-сетне българинът има малко и поводи за усмивки, след като през тази година записа редица поражения.

Освен това, Григор записва по-добро класиране в турнира от миналата година, когато отпадна от Стан Вавринка още в първи кръг. Следващият съперник на Гришо ще се определи от двубоя Борна Чорич - Евгений Донской, който започна на корт 7, малко след началото на мача на българина.

В първия сет Григор не срещна никакви затруднения, като много помогнаха и грешките на Сепи в ключови моменти. С два пробива във втория и шестия гейм българинът за 24 минути игра взе първата част. Във втория сет се стигна до 4 пробива, като Димитров изпусна златна възможност. При 5:4 негова полза, вместо да затвори сета, позволи на Сепи да върне моментално пробива. Бързо изостана с 0:40, като за втората точка допусна двойна грешка. И двете върнати точки от страна на първата ни ракета не бяха достатъчни обаче, за да му помогнат да стигне до обрат в гейма. След това двамата си размениха по един гейм, а в тайбрека българинът тотално бе надигран и спечели само две точки. Разликата в представянето на Григор в първата и втората част бе голяма. След като допусна едва 4 непредизвикани грешки в първата, във втората той записа цели 25. Процентът на вкаран първи сервис спадна до 49%.

В третия сет Григор сам се вкара в неприятности. Направи ранен пробив и в шестия гейм можеше да поведе с 5:1, но вместо това изпусна цели три последoвателни точки за пробив. В следващия гейм Сепи се възползва от разклащането на българина и бързо проби за 4:3. Все пак Григор успя да покаже добра игра и да се възползва от противниковите грешки. В десетия гейм стигна от шестата възможност да вземе сервиса на италианеца, успя да пробие отново Сепи и затвори сета в своя полза - 6:4. В последния четвърти сет един брейк за 5:3 бе достатъчен за Григор, който в следващия гейм затвори двубоя в негова полза след близо 3 часа игра.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервира в първия гейм на срещата, но първата точка бе за Сепи. Въпреки че първият сервис не бе добър за българина, успя да вземе гейма на 15.

2:0 (пробив) - След непредизвикана грешка на Сепи се стигна до равни 40, а след добър ретур Григор си осигури и предимство. След нова грешка на Сепи - българинът си осигури първия пробив в двубоя.

3:0 - Пробивът е затвърден на 0.

3:1 - В този гейм Сепи не допусна толкова грешки и успя да вземе първи гейм в срещата.

4:1 - Ново убедително подаване за Димитров и гейм на 0.

5:1 (пробив) - Българинът увеличи преднината си с още един пробив. За 30:0 и мрежата помогна на Григор, а Сепи бе изправен след това пред две последователни точки за пробив, като при втората допусна двойна грешка.

6:1 - Григор не допусна изненада и се възползва от втората точка, за да затвори сета.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Италианецът започна доста уверено втория сет и успя да запише първи гейм на 0.

0:2 (пробив) - Този път хасковлият допусна редица непредизвикани грешки, които доведоха до пробив за Сепи.

1:2 (пробив) - За радост на Димитров, бързо успя да върне пробива. Григор дръпна с 40:0, а след нова двойна грешка на Сепи, Димитров осъществи рибрейка.

2:2 - При равни 30 Григор записа ас, неговият трети в двубоя, и излезе напред в резултата. След това обаче Сепи успя да достигне до къса на мрежата, а Григор изкара в аут. След нов ас първата ни ракета си осигури ново равенство, като след него бързо затвори гейма в своя полза.

2:3 - Два пъти в гейма се стигна до равенство, но добрият ретур не бе достатъчен за Григор, за да стигне за втори път в сета до пробив.

3:3 - Григор бързо си осигури преднина с 40:0 и въпреки че допусна Сепи да върне две точки, не се стигна до повече драма в разиграването.

3:4 - Гейм на 15 за италианския тенисист, като Григор помогна с два сбъркани бекхенда.

4:4 - Стабилен гейм за българина, който даде само точка на Сепи. 35-годишният тенисист не се радваше и на добър ретур, който да му помогне.

5:4 (пробив) - При равни 30 Григор взе решение да излезе на мрежата и завърши с воле на празния корт. След това отново предизвика Сепи да сбърка и успя да стигне до пробив.

5:5 (пробив) - Вместо обаче Димитров да се възползва от пробива в предния гейм и да затвори втория сет, се срина тотално. Бързо изостана с 0:40, като за втората точка допусна двойна грешка. И двете върнати точки не бяха достатъчно обаче, за да му помогнат да стигне до обрат в гейма.

5:6 - Гейм на 0 за Сепи.

6:6 - Бърз гейм и за българина, всичко ще се реши в тайбрек.

Тайбрек: В него Григор успя да вземе едва 2 точки, като започна с две непредизвикани грешки, а след това не успя да притисне съперника с по-агресивна игра.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор започна обнадеждаващо и бързо затвори първия гейм на 15.

2:0 (пробив) - Димитров забрави бързо за грешките от вторият сет и успя да поведе в третия. След уинър при равни 30 се стигна до брейк пойнт, от която веднага се възползва.

3:0 - Отново убедителен гейм за хасковлията и само точка за Сепи.

3:1 - Първи спечелен гейм за Сепи в сета. Той отново обаче допусна грешки и на два пъти бе изправен пред точки за пробив, които той отрази с хубави сервиси.

4:1 - Димитров продължи своята добра серия, а нов уинър му помогна да затвори при 40:15.

4:2 - Григор изпусна цели три възможности за пробив, като поведе с 40:0. Късметът също помогна на Сепи, който улови две топки точно на линията, за да се спаси от нов пробив.

4:3 (пробив) - Изглежда, че предният гейм повлия на Григор. Няколко непредизвикани грешки го изправи пред точка за пробив, при която пресили удара си и също не намери корта.

4:4 - Гейм на 0 за Сепи.

5:4 - Димитров изостана с две точки след грешка от форхенд, но бекхенд-уинър го измъкна. Именно те успяха да измъкнат Григор в това подаване и да вземе гейма

6:4 (пробив) - Невероятно труден гейм, в който Григор стигна до пробив от шестия опит и с това затвори сета. При първия Сепи пласира добър бекхенд, а при втория се насочи към нея веднага след хубавия си сервис и отново не даде шанс на Димитров. Третата възможност бе спасена с добрия начанелн удар на италиенаце. Двамата размениха по няколко непредизвикани грешки, а Сепи междувременно спаси още два сетбола. При шестия обаче драйв воле сложи точка на гейма и сета – 6:4.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Григор не губи време и бързо взе гейма, давайки само точка на Сепи.

1:1 - Същото стори и италианеца, като не срещна затруднения.

2:1 - Продължи размяната на сервис геймове, като не се стигна до много продължителни разигравания.

2:2 - Пореден бърз гейм, този път на 0 за италианеца.

3:2 - 16 минути игра в четвъртия сет, а Григор записва още един гейм на 15.

3:3 - В този гейм имаше доста повече разигравания, но Григор пропусна три шанса за пробив, след като поведе с 40:0. Сепи обаче показа по-стабилна игра и не загуби нито една точка до края, за да запази шансовете си.

4:3 - Григор загуби само точка и бързо взе поредното си подаване.

5:3 (пробив) - Геймът вървеше равностойно и този път българинът се възползва още от първия шанс за пробив.

6:3 - Италианецът стигна до точка за рибрейк, но Димитров се измъкна с хубава комбинация от форхенд и драйв воле. След това успя да реализира още първия мачбол.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Програмата на този корт започна в 18:00 часа българско време с мач между Тиаго Монтейро и Брадли Клан, като срещата завърши в полза на Клан. Във втория двубой Лорън Дейвис победи в два сета Йохана Ларсон, а след това на корта излязоха и Димитров и Сепи, като това може да се около 22:00 часа.

До момента двамата нямат официален мач помежду си. Към момента Сепи се намира под №77 в ранглистата на АТР, което значи, че е на една пред хасковлията. През миналата година Григор Димитров отпадна още в първия кръг на турнира. Тогава той се изправи срещу Стан Вавринка, като швейцарецът надделя след 3:6, 2:6, 5:7. Ако успее да преодолее Андреас Сепи Гришо ще има за съперник Борна Чорич или квалификант във втория кръг.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички