Григор Димитров отново загуби сет, но продължава напред на Australian Open


Григор Димитров отново загуби сет, но продължава напред на Australian Open
Снимка: Getty Images/Guliver

26451 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open. 20-ят поставен в турнира се наложи над ветерана Пабло Куевас след 6:3, 6:7, 6:3, 7:5 на корт №3 в Мелбърн. 

Срещата започна отлично за Димитров и още в откриващия гейм на мача той постигна пробив, който се оказа напълно достатъчен за спечелването на частта. Във втория сет нивото на първия сервис на сънародника ни спадна, а до пробив не стигна нито един от двамата, което доведе до изиграването на тайбрек. В дългия гейм уругваецът първи стигна до мини пробив и го задържа до края, за да изравни резултата.

Последваха два много силни сета за хасковлията, в които той диктуваше играта при свой начален удар и постоянно търсеше шанс за пробив, когато на сервис бе съперника. И в двете части той направи отново по един пробив, с което успя да пречупи ветерана от Южна Америка.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Срещата започна отлично за Григор Димитров, който спечели откриващия гейм на 0.

2:0 (пробив) - Веднага след това хасковлията се възползва от грешки на съперника от основната линия, за да стигне до първи точки за пробив при 15:40. Още първата бе реализирана и Гришо дръпна в резултата.

3:0 - Още в следващия гейм преднината на Димитров стана още по-комфортна, след като той спечели втори пореден свой гейм на 0 - 3:0!

3:1 - Пабло Куевас отново имаше затруднения при свой начален удар. Той отново трябваше да спасява точка за пробив, но се справи успешно и взе първия си гейм в мача.

4:1 - Въпреки, че спечели първата точка в гейма на Григор, уругваецът не успя да постигне повече в подаването на съперника и преднината от един пробив се запази.

4:2 - Отново не перфектния гейм за 94-я в света. След форхенд в мрежата Димитров поведе с 0:15, но сервиращият успя да се измъкне от деликатната ситуация, за да спечели втори гейм в сета.

5:2 - Григор също загуби първата точка в своя сервис гейм, но показа стабилен сервис и игра от основната линия, за да вземе подаването си и отново да възстанови преднината си.

6:3 (СЕТ!) - Въпреки че Куевас спечели подаването си, макар и не без нови проблеми, в следващия гейм Григор отново показа стабилност при началния си удар и спечели сета след нов гейм на 0.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Куевас започна втория сет със спечелен гейм, в който Димитров отново имаше своите шансове.

1:1 - Отново посрещащият спечели първата точка в гейма. Това обаче не притесни 20-я поставен, който с кратки разиграния от основната линия спечели подаването си и изравни.

1:2 - Нов оспорван сервис гейм на Куевас. Димитров стигна до 30:30 и 40:40, но не успя да реализира пробив, а след ас сервиращият спечели подаването си.

2:2 - Григор бързо върна равенството в сета с първи гейм на 0 за тази част.

3:3 - За разлика от Куевас, който лесно спечели подаването си, Григор за първи път в мача демонстрира спад при свой начален удар. Уругваецът се възползва от това и стигна до първа точка за пробив в мача, но не успя да се възползва и се стигна до ново равенство.

4:4 - Във втория сет играта на Куевас бе тотално различна в сравнение с първия, като това се видя и в четвъртия му сервис гейм, който отново бе спечелен на 0. Григор отговори с подобна игра и също лесно взе подаването си.

5:5 - Отново Куевас бе този, който лесно спечели подаването си. В сервис гейма на Григор на два пъти се игра на втори сервис в първите четири точки и посрещащият стигна до 30:30. Последва спад в играта на българина и при 40:40 той направи двойна грешка, за да даде сетбол на 94-я в света. Веднага Григор се отърси и с премерено излизане на мрежата спаси важната точка. Сънародникът ни спаси и втори сетбол, при който игра на втори сервис. Все пак успя да изравни, а след това стигна до геймбол и с форхенд по диагонала "изчисти" страничната линия и взе най-дългия гейм в мача до момента.

6:5 - След пропуснатия шанс уругваецът показа колебание и това даде две точки за пробив на Гришо при 15:40. И двете точки обаче бяха спасени с директни такива от начален удар. Последваха нови два бомбени сервиса от южноамериканецът и той отново излезе напред в резултата.

6:6 - 21-я в света лесно стигна до 40:15, но допусна изравняване. Все пак българинът взе следващите две разигравания и изравни, за да се стигне до тайбрек.

6:7 (СЕТ!) - В дългия гейм първият мини пробив бе за Куевас при смяната на игрищата и аванс от 2:4. Българинът върна мини пробива при 4:5, но последва форхенд в мрежата и уругваецът стигна до два сетбола при 4:6. Димитров намали при 5:6 с мощен сервис по правата, но при начален удар 94-я в света взе частта след 5:7.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Третата част започна отлично за Димитров с уверена игра и бързо спечелване на откриващия гейм.

1:1 - Отговорът на Куевас бе повече от безапелационен, като спечели подаването си за по-малко от една минута.

2:1 - Григор отново имаше затруднения при свой начален удар, като се стигна до 40:40 преди сънародникът ни да поведе с 2:1. 

3:1 (пробив) - Ефективността на началния удар на Куевас спадна рязко и той допусна три двойни грешки в гейм №4, което донесе успех и пробив за Димитров.

4:1 - Веднага след това сънародникът ни затвърди пробива с бърз гейм на сметката си.

5:2 - На корт №3 се настани спокойствието в играта на двамата сервиращи, които лесно взеха подаванията си.

5:3 - Лесен гейм за Куевас, в който българинът не показа особено голям интерес.

6:3 (СЕТ!) – Целта пред Димитров бе ясна и той спечели частта на свой начален удар след гейм на 0 и отново поведе в сетовете.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 - Трудно Куевас откри сметката си в сет №4. Той спаси точка за пробив, за да поведе в резултата.

1:1 - Григор отговори ударно с гейм на 0 и записа ново най-бързо постижение в мача, печелейки подаването си за 55 секунди.

2:2 - Двамата тенисисти си размениха по още един сервис гейм на своя сметка. Куевас отново имаше затруднения, докато Григор бързо се спражи със задачата си.

3:3 - Равенството на корт №3 продължаваше да се спазва, като двамата тенисисти със сравнителна лекота печелиха подаванията си.

4:4 - Димитров и Куевас продължаваха да показват най-доброто, на което са способни, за да си заслужат силни аплодисменти след всяко едно разиграване.

4:5 - Гришо ще трябва да сервира за оставане в сета, след като Куевас отново се измъкна от деликатна ситуация, като в гейма му за пореден път се стигна до 40:40. 

5:5 - По никакъв начин Димитров "не бави" съперника и лесно спечели гейм №10 в сета.

6:5 (пробив) - Куевас поведе с 40:0 на свой начален удар, но последва спад в играта му и това помогна на Григор да изравни. Форхенд по диагонала в аут на уругваеца даде скрит мачбол на хасковлията, при който обаче той прати своя форхенд далеч в аут. 20-ят в схемата сам си спечели втора точка за пробив и този път нервите на опитния му съперник не издържаха.

7:5 (МАЧ!) - Григор по никакъв начин не се поколеба в последния си сервис гейм и след малко по-малко от три часа игра българинът продължава похода си в Мелбърн.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Най-добрият тенисист на България се изправи срещу Янко Типсаревич в първия кръг, като сърбинът не беше играл повече от година заради контузия. Началото за Димитров беше трудно, но след загуба в първия сет хасковлията беше безпогрешен и спечели следващите 3 сета.

Куевас се представи далеч по-убедително, като спечели "чисто" с 3:0 над Лайович. Уругваецът в момента е 94-и в света и не би трябвало да представлява проблем за българина, но въпреки това той вече има победа над него - през 2015 на турнира в Истанбул на клей корт. В другите две срещи помежду им победител беше Гришо - в Париж и в Сидни на твърда настилка, като и двата мача завършиха 2:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички