Григор Димитров изпепели световния №5 на Мастърса в Париж


Григор Димитров изпепели световния №5 на Мастърса в Париж
Снимка: Guliver/GettyImages

14304 0

Българският тенисист Григор Димитров изигра най-добрия си мач за 2019 година. След като избухна на US Open, достигайки полуфинал в турнира от Големия шлем, българинът отново показа колебания във формата си, които обаче приключиха на Мастърса в Париж. Нещо повече - в четвъртък той разби на пух и прах Доминик Тийм, сразявайки го скоростно с 6:3, 6:2 за малко повече от час игра и без да изпадне в нито една трудна ситуация срещу австрийския фаворит в мача.

Още в първия сет хасковлията показа преимуществото си и по-добрата си тактика. Той често атакуваше бекхенд страната на Тийм и успяваше да го повика на мрежата, където с минаващи удари си осигури предимство. Именно колебливата игра на Тийм доведе до ранен пробив в сета за 3:1, а до края Гришо не допусна връщане и закономерно спечели.

Последва ново изравнено начало на втория сет, но само до 1:1. Третият гейм беше истински маратон, в който Григор Димитров изпусна 4 точки за пробив, но реализира 5-ата възможност, която му се отдаде. Той заложи на защитата си, подобно на мача с Гофен, и Тийм прати форхенд в аут за 2:1. В 5-ия гейм отново грешките на австриеца позволиха на Гришо да реализира брейк точка и да дръпне с два пробива.

Димитров показа изключително уверена игра на свой начален удар, което се демонстрира и от статистиката в мача. Той вкара 68% от първите си сервиси, спечели 88% от точките, разиграни на пръв начален удар, както и убийствена успеваемост от 63% при разигравания на втори сервис (срещу едва 47% от страна на Тийм). На ретур Гришо също беше изключителен в мача, печелейки 36% от разигравания на първи сервис на опонента, както и шеметните 53% при втори начален удар на австриеца.

Победата беше под №3 за българина в съперничеството му срещу Доминик Тийм, като в общия резултат вече води с 3:2 (3:1 на твърди кортове). Също така роденият в Хасково тенисист изхвърли втори пореден високо поставен играч от надпреварата в Париж.

Пред Димитров също така се отваря сериозна възможност да достигне до полуфиналите, тъй като в петъчния ден се изправя срещу Кристиан Гарин от Чили, който е 42-и в света в момента.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

Двамата тенисисти проведоха загрявката преди мача, а Григор Димитров стартира на сервис.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Отлично начало на Григор Димитров, чиято майка беше на трибуните, за да гледа изявите на своя син. С уверен начален удар българинът не даде и точка на своя опонент.

1:1 - Достоен отговор на Тийм, който с разнообразен начален удар не остави шансове на Григор (гейм на 0).

2:1 - За минута и 15 секунди хасковлията отново беше безпогрешен в своето подаване.

3:1 (пробив) - Перфектен момент за Григор да натисне. Той получи шанс да пробие за 30:40 и направи отлична защита, а със смяна на темпото успя да изгради и успешна атака към мрежата. В опита си за минаващ удар, Тийм прати топката в аут.

4:1 - Отличната игра на сервис за Димитров продължи и отново не даде точка на своя опонент.

4:2 - Тийм успя да демонстрира разнообразие в играта от основната линия, намалявайки пасива си след гейм на 0.

5:2 - Григор Димитров откри 7-ия гейм с бекхенд в аут, но все по-добрите ретури на Тийм му позволяваха да дирижира разиграванията и австриецът поведе с 15:30 с атака при мрежата. В точния момент обаче заработи началния удар на Димитров, който взе следващите две точки, благодарение на него, но все пак се стигна до равенство след къса на Тийм и минаващ удар в мрежата на Гришо. Димитров обаче успя да вземе следващите две точки след разнообразна игра от основната линия и се доближи на гейм от спечелването на сета.

5:3 - Гейм на 30 за Тийм, който беше затруднен сериозно от Димитров, но все пак издържа на напрежението.

6:3 - Две поредни непредизвикани грешки на Тийм дадоха аванс от 30:0 на българина. Последва изумително разиграване, което Димитров спечели с отличен бекхенд по диагонала и атрактивно драйв воле в другата половина на корта - 3 точки за спечелване на сета. Аут на Тийм при последната точка даде сета на Димитров.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Гейм на 15 за Тийм.

1:1 - Леко колебание от Григор в първите две точки на неговото подаване, но след 15:15 сервисът заработи в негова полза и той се откъсна и спечели на 15 след излизане при мрежата и минаващ удар в аут на Тийм.

2:1 (пробив) - Гришо заложи на атаки по бекхенд страната на съперника си и това даде резултат за 15:30. Тийм се измъкна от тежкото положение с ас по правата, изпълнен от бекхенд полето, а след това с комбинация сервис по диагонала - бекхенд в другата част на корта - 40:30. С фантастичен ретур Димитров влезе с предимство в следващото разиграване, което отново завърши с атрактивно драйв воле - равенство. Тийм успя с атака при мрежата да неутрализира точка за пробив в полза на Димитров, а след това реши да повтори изпълнението. Гришо обаче "надуши" посоката на атаката и с впечатляващ бекхенд минаващ удар отново се добра до брейк точка. С блестящи начални удари обаче Тийм неутрализира и тази, и следващата точка за пробив - 5-о равенство в гейма. Две поредни атаки в аут обаче дадоха първи пробив за Димитров след над девет минути игра.

3:1 - Българинът продължи да разхожда успешно опонента си по корта и поведе с 40:15, но след това прати трудно изпълнение на смач в аут - 40:30. Още една грешка на българина, този път от бекхенд, пък даде шанс на Тийм да се бори за обрат - равенство №1. Димитров попадна в много трудно положение и за Тийм оставаше само да завърши лесно воле, но прати топката право на бекхенда на Димитров - впечатляващ минаващ удар и предимство за родния представител. Тийм прати ретура си в аут в следващата точка и Григор затвърди пробива си.

4:1 (пробив) - Австриецът продължи трудно да взима подаванията си. Въпреки че поведе в резултата, Димитров с два прекрасни уинъра стигна до нова ситуация 30:30. Бекхенд в аут на световния №5 осигури на Григор още един шанс за пробив в сета,  а аут от воле при атака на мрежата даде гейма на българина.

5:1 - Гейм на 15 за Димитров, който завърши частта с атрактивно стоп воле при мрежата.

5:2 - Грешка на Тийм и отлична атака на Григор в следващото разиграване дадоха аванс от 0:30 на българина. Все пак австриецът показа борбеност и с четири добри сервиса успя да обърне развоя на гейма в своя полза.

6:2 (гейм, сет и мач) - Уверено и без никакви затруднения Димитров записа безупречен сервис гейм, в който с два отлични сервиса, уинър и грешка на Тийм стигна до победа на 15 и спечели сета и мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Гришо започна колебливо участието си в надпреварата, след като в първия кръг изглеждаше в затруднена позиция срещу представителя на домакините Юго Умбер. След това обаче хасковлията показа най-добрата си игра от US Open насам и спечели с 6:1, 6:2 следващите два сета.

Във вторкия кръг той срещна "любимеца" си Давид Гофен и, въпреки че беше пробит рано в първия сет, спечели след 7:5, 6:3 10-ия си успех срещу белгиеца.

В първия кръг 5-ият в мъжкия тенис Тийм почиваше, а във втория мина много трудно през Милош Раонич в 3 сета. Срещу Димитров е изиграл 4 мача, като двамата са разменили по две победи, като и двата успеха на хасковлията са на твърди кортове. В последните 3 мача помежду им се изиграха всички възможни сетове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички