Формата няма значение: Григор Димитров смачка по-високо поставения Гофен


Формата няма значение: Григор Димитров смачка по-високо поставения Гофен
Снимка: Getty Images/Gulliver

10212 0

Давид Гофен виждаше възможност най-накрая да подчини Григор Димитров във важен турнир, след като формата му преди Мастърса в Париж беше по-добра, а и клсирането му в световната ранглиста е далеч по-високо. Белгиецът дори пръв стигна до пробив в повторението на финала на Финалния Мастърс в Лондон през 2017 година, но след това Григор го срази, направи пълен обрат в сета, а след това спечели и мача два сета - 7:5, 6:3.

Колебливо беше началото за българина, който имаше затруднения на свой начален удар, а освен това допусна да бъде пробит на 0 още във втория си сервис-гейм. За разлика от вчерашния двубой обаче, Димитров бързо коригира тактиката си и заложи на защита - прийом, който му донесе много дивиденти след константните грешки на Гофен при по-агресивната му игра. Така Гришо бързо успя да върне пробива и да поведе в срещата, а при 6;5 нанесе и решаващ удар, пробивайки в последния възможен момент - 7:5.

Димитров пропусна 5 шанса за пробив в началото на втория сет, но въпреки това не позволи спад в качеството на играта си, а в гейм №6 реализира така важния брейк, с който спокойно затвори сета и мача при своето подаване за 6:3.

Успехът в Париж срещу Гофен е много впечатляващ, като се имат предвид формата на белгиеца и високият ранг в световния тенис. Въпреки това Димитров ясно показа, че държи изцяло психологическото предимство в това съперничество и записа успех №10 над своя опонетн, който от своя страна само веднъж е печелил срещу българина.

Препятствието в следващия кръг обаче е още по-тежко, тъй като хасковлията ще трябва да се ипзрави срещу Доминик Тийм в осминафиналите на надпреварата.

Очаквайте подробности!

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Още в първото подаване на Григор Димитров му се наложи да показва здрави нерви. Той изпусна няколко точки за спечелване на първия гейм, едната от които пробвайки удар между краката. При 40:40 обаче той се отчете с впечатляващ форхенд по диагонала, след който Гофрен не успя с минаващия удар, а след това и с отлично пласиран сервис по правата.

1:1 - Гофен също имаше затруднения в своето подаване, но все пак спечели гейма на 30 след бекхенд в аут на Димитров при дълго разиграване от основната линия.

1:2 (пробив) - Фантастичен уинър по форхенд страната на Димитров и двойна грешка на българина дадоха ценен аванс от 0:30 на белгиеца. Още един пропуск на Гришо от форхенд пък даде 3 шанса за пробив на Гофен. Бекхенд в мрежата означаваше и пробив на 0.

1:3 - Безпроблемен гейм за 12-ия поставен в основната схема, който се възползва от колебанията в играта на Димитров и не предаде нито точка.

2:3 - Димитров отговори с гейм на 0 в своя полза

3:3 (пробив) - Перфектен минаващ удар от бехенд осигури 0:30 аванс на Димитров, който след това разстреля съперника си при мрежата - 3 точки за връщане на пробива. С отлична комбинация от сервис в тялото и форхенд на бекхенд страната на българина Гофен спаси първата точка, но допусна непредизвикана грешка в следващото разиграване.

4:3 - 0:30 и за Гофрен, но набързо Димитров изравни след два страхотни начални удара. В последвалото ключово разиграване Гришо скъси прекалено много своя бекхенд и беше веднага атакуван по диагонала за 30:40, но след своя атака по бекхенд страната хасковлията отрази точката за пробив - 40:40. С ас Димитров поведе, но след дълго разиграване форхендът му изневери - равенство №2. Добра атака от форхенд и мощен сервис по бекхенда на Гофен дадоха гейма в полза на непоставения българин.

4:4 - Бърз гейм на 0 за Гофен.

5:4 - Най-доброто начало на гейм за Димитров, който с ас и драйв воле стигна до 30:0. Аут на Гофен от форхенд и нов ас пратиха частта в графата на Гришо.

5:5 - Първата точка в гейма беше за Димитров, но последваха 3 грешки от негова страна и 40:15 за Гофен. Гришо намали изоставането си, но с отличен сервис белгиецът изравни резултата в сета.

6:5 - Безпроблемен гейм на 0 за Димитров, чийто сервис работеше прекрасно в последните няколко подавания.

7:5 (пробив) - Бившият №3 в света показа отлична защита в първото разиграване (0:15), а след това от защита премина в нападение с отличен бекхенд по правата (0:30). Бекхендът на Димитров отново издържа на атаките на Гофрен, който прати форхенд в аут (0:40) - три точки за спечелване на сета от страна на българина. Бекхенд в аут на белгиеца означаваше и пълен обрат в сета и аванс за Димитров.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Отличен старт на Димитров, който спечели на 15 в първото си подаване за втория сет.

1:1 - Виждайки че атаките не му се получават, Гофен също зае по-дефанзивна позиция, но Григор "надуши" това и с две умели атаки поведе с 0:30. Атака на Гофен по късия диагонал беше отсъдена като "успешна", но след оспорване на Димитров "ястребовото око" показа, че топката е аут - 0:40. Две непредизвикани грешки на Гришо "върнаха" Гофен в гейма, а в последвалото разиграване българинът не успя да се придвижи добре до няколко топки и отново сбърка - равенство. Воле в аут на опонента даде нов шанс за пробив пред Гришо, но последвалият му ретур излезе в аут - равенство №2. Димитров пропусна още един шанс за пробив, след което пък Гофен успя да затвори гейма с отличен сервис по правата.

2:1 - Определено пропуснатите възможности повлияха на Димитров, който се отчете с няколко много слаби отигравания и позволи на Гофен да го притисне и да стигне до 30:30. Отличен сервис за 40:30 и комбинация от начален удар и форхенд в двата края на полето дадоха на Димитров гейма.

2:2 - След страхотна размяна на сечени бекхенди пръв в атака се впусна Гофен и успя да разбие защитата на Гришо (15:15). Грешка и успешна атака на белгиеца доведоха резултата до 30:30. Изоставащият в срещата тенисист се "събра" в следващите две точки и спечели гейма с директна точка от сервис и атака при мрежата.

3:2 - Безупречен гейм в полза на Димитров, който не даде нито точка на опонента си, сервирайки с нов комплект топки.

4:2 (пробив) - Нов шанс се откри пред Григор, който с уверена атака по правата от форхенд поведе с 15:30. Нервите на Гофен не издържаха и той допусна двойна грешка и даде две точки за пробив в полза на българския тенисист. Белгиецът, макар и колебливо, атакува успешно при мрежата в следващото разиграване и неутрализира брейк точка №1, но при втората прати бекхенд в аут - пробив за бившия №3 в света.

5:2 - Гофен на няколко пъти се опита да атаува при мрежата, което се оказа сериозна грешка и Димитров неутрализира опитите на опонента си за 40:15. Аут от форхенд на белгиеца пък означаваше, че Григор е само на гейм от спечелването на мача.

5:3 - Гейм на 0 за Гофен.

6:3 - Първата точка в гейма отиде на сметката на белгийския тенисист, но след това последваха две отлични атаки на Димитров, гарнирани от грешка при мрежата на Гофен - 40:15 и две точки за спечелване на мача. Още първият мачбол беше реализиран след бекхенд в мрежата на Гофен.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Двамата са добри познайници, като Григор има отчетливо предимство в преките сблъсъци – 7-1 успеха, като последният дойде на четвъртфиналите в Монте Карло миналата година. 

Единствената победа за белгиеца пък датира от 2017, когато Гофен отстрани нашия тенисист на четвъртфиналите в Ротердам. В трети кръг съперник за Димитров/Гофен ще бъде победителят от двойката Милош Раонич – Доминик Тийм.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички