Финалният Мастърс: Григор Димитров изглежда готов за отлично представяне


Финалният Мастърс: Григор Димитров изглежда готов за отлично представяне
Снимка: Getty Images/Guliver

3235 0

Днес, 12 ноември, започва очакваният с голямо нетърпение Финален Мастърс на осемте най-добри за годината при мъжете в света на тениса. За пръв път там ще има българско участие – на Григор Димитров, номер 6 в света през тази година (засега).

След като стана ясно разпределението на силите, анализите какво ще постигне Димитров заваляха. Особено внимание беше отделено на факта, че спрямо другите участници в турнира нашето момче има най-лош баланс в преките двубои – само 8 победи от 27 мача. В следващите редове ще обърнем внимание на някои фактори, които могат да заличат изцяло впечатлението от тази статистика.

За разлика от много други пъти, този път Димитров не може да се оплаче от жребия, който го постави в група "Пийт Сампрас". Той попадна в група със световния номер едно Рафаел Надал и с по-младите „тенис пушки“ Доминик Тийм и Давид Гофен. Освен всичко друго, Григор почва с Тийм (понеделник, 13 ноември, не по-рано от 16:00 часа) – човекът с най-малки шансове да спечели турнира според букмейкърите. Това изобщо не е случайно – Тийм е трагичен след US Open, има едва 2 победи в 7 мача и като цяло в зала се чувства най-некомфортно. Една от основните причини за това е по-дългото време, което му трябва при подготовката за удар от бекхенд – време, което няма откъде да дойде на по-бързата настилка в 02 Арена в Лондон. Всичко друго, освен победа на Григор с 2:0 сета в този мач ще е нелогично, защото само нервите могат да попречат на българина да вземе своето. За съжаление, този фактор не бива да бъде подценяан.

Вторият мач на Григор най-вероятно ще е с Рафаел Надал, но това далеч не е сигурно! Надал се реши да играе в последния момент и изобщо не е ясно дали натоварването върху колената няма да му дойде в повече и няма да се откаже, а дори и да не стане така, Давид Гофен има играта, с която да наложи високо темпо и ако световният номер едно не си помага със сервис, кой знае – може да има изненада. Нищо чудно Димитров да излезе срещу резервата Пабло Кареньо Буста. Испанецът също е повече от трагичен след полуфинала на US Open – само 1 победа от 6 мача! Ако влезе в игра, Буста ще е кандидат за влизане в аналите на турнира с някое постижение за най-разгромна загуба. Дори да играе с Надал обаче, Григор със сигурност минимум може да го изпоти така, както прави в почти всеки мач между двамата. Но, за да спечели, българинът трябва да забрави за сечения бекхенд – този удар следва да присъства епизодично, иначе Надал ще взема инициативата от форхенд. Окуражаващо за Димитров е, че за Рафа Финалният Мастърс е най-неудобният турнир – той никога не го е печелил в цялата си кариера! Затова - при мач с Рафа, прогнозирам вече победа за Григор, особено ако той изпълни задачата за задължителен успех срещу Тийм! Ясно е, че ако българинът не спечели срещу австриеца, надеждите за добро представяне стават крайно минимални, защото Димитров многократно е показвал, че играта му силно се влияе от моментното му настроение.

В мача с Давид Гофен, на хартия поне голямото предимство на Григор трябва да е сервисът. Дребничкият белгиец няма как да разчита константно на лесни точки от този начален удар и Димитров е длъжен да се възползва. Той го направи отлично вече в 3 от 4-те мача помежду им – значи може и трябва пак.

Прогноза: Класиране на полуфинал

В група "Борис Бекер" всичко друго, освен първо място на Роджър Федерер, ще е изненада. Швейцарецът е тотален фаворит за спечелване на турнира – той го е правил рекордните 6 пъти! Федерер е невероятен в зала – за неговия клиничен и светкавичен тенис условията в зала, където го няма влиянието на вятъра и влажността, както и по-ниския отскок на топката, са най-добри. Неслучайно Роджър е спечелил 5 от 6 мача в зала срещу големия си немезис Рафаел Надал.

В тази група ще е особено интересно кой ще е другият, стигнал до елиминациите. Едва ли Джак Сок има каквито и да е шансове. Много интересно ще е какво ще покаже Александър Зверев – младият германец е трети фаворит за спечелване на турнира, но е с баланс 8 победи и 7 загуби след титлата си на Мастърса в Монреал, където победи измъчвания от болки в гърба Федерер. Оттогава Зверев загуби всеки един мач срещу по-сериозен противник и сега ще трябва да покаже истинското си лице още в първия си мач, защото излиза срещу финалиста от "Уимбълдън" Марин Чилич, който ще му е основен съперник за класиране напред. Зверев води с 3:1 победи в преките двубои с хърватина, но това не е кой знае каква утеха. Ако търсите изненада в турнира, точно този мач и евентуалното отпадане на Зверев в групите са добра опция.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички