Федерер, Надал, Макенроу: Как най-големите в тениса остават на крачка от емблематични постижения


Федерер, Надал, Макенроу: Как най-големите в тениса остават на крачка от емблематични постижения
Снимка: Getty Images/Guliver

1701 0

След загубата си от Роберто Баутиста Агут на осминафиналите на турнира в Санкт Петербург, руският тенисист Михаил Южни сложи край на дългата си професионална кариера. 36-годишният Южни спира с тениса с 499 победи в Световния тур на сметката си, като поражението от Агут го лиши от това да се превърне в едва втория играч от страната си, достигнал до 500 победи в кариерата си след Евгени Кафелников.

След двубоя с испанеца Южни призна, че това не го притеснява. "Това е само статистика. Мога да изброя и много други неща, които не съм постигнал - никога не играх финал в турнир от Големия шлем, никога не достигнах полуфинал на Мастърс", сподели Полковника. За успокоение на руснака, официалният сайт на АТР припомни и за други тенисисти, които са останали на крачка от емблематично постижение.

На първо място в списъка е легендата Роджър Федерер, който през 2005-та година допусна неочаквана загуба в последния си мач за сезона. Швейцарецът водеше с два сета на Давид Налбандиян в мача за титлата на Финалите на световния тур, но аржентинецът намери сили да обърне до 3-2 и да стане шампион. По този начин Федерер завърши годината с баланс от 81 победи и 4 загуби и не успя да изравни Джон Макенроу, постигнал най-силния сезон в историята на тениса - 82 успеха и 3 поражения през 1984-та година.

Самият Макенроу е бил на прага на още по-впечатляващо постижение. През въпросната 1984 американецът губи финала на Ролан Гарос срещу Иван Лендъл, въпреки че има преднина от два сета. Ако беше стигнал до успеха, Макенроу щеше да реализира още по-исторически сезон - 83 победи и само 2 загуби. Като допълнение, Макенроу така и не успява да стигне до титлата в Париж в богатата си кариера.

Друг американски тенисист - Анди Родик, имаше нещастието да играе тенис в най-силния период на Федерер в средата и края на първото десетилетие на века. Родик загуби един финал на Ю Ес Оупън и цели три финала на Уимбълдън в кариерата си, като всеки път се изправяше именно срещу швейцареца. Най-близо до мечтаната титла в Ол Ингланд Клъб Родик бе през 2009-та година, когато въпреки страхотната си игра загуби с 14-16 в решаващия пети сет. В 30-ия заключителен гейм на последния сет американецът допусна и първия си пробив в мача. Родик загуби общо 21 пъти в 24 мача с Федерер.

Близо до големи постижения са оставали и Рафаел Надал и Анди Мъри. Испанецът никога не е печелил Финалите на световния тур, въпреки че е участва осем пъти и два пъти е достигал финала. Надал не е стигал и до титлата от Мастърса в Маями, въпреки че има цели пет финала там, а през 2005-та година водеше с два сета и 4-1 в третия на Федерер, преди да допусне обрат. Мъри от своя страна също има пет загубени финала на един турнир, и то още по-важен - Аустрелиън Оупън. Шотландецът така и не е печелил титлата в Мелбърн.

Несъмнено най-тежка е съдбата на Жулиен Бенето. Симпатичният французин също като Южни се отказа от тениса тази година - след участието си на турнира в Уинстън-Сейлъм миналия месец. 36-годишният Бенето изигра над 530 мача в Световния тур, но така и не успя да стигне до титла. Куриозното е, че през годините французинът игра 10 финала, но загуби всичките. Най-близо до триумфа той беше през 2013-та година в Куала Лумпур, когато във финала с Жоао Соуса Бенето пропусна мачбол, преди да допусне обрат в три сета.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички