"Бризбънското намигване" към Григор, което може да го върне на шампионския път


"Бризбънското намигване" към Григор, което може да го върне на шампионския път
Снимка: Getty Images/Guliver

7672 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров стартира по отличен начин новия сезон, след като записа две победи в първия за годината турнир в Бризбън. Българинът първо надделя над Йошихито Нишиока, а впоследствие се справи и с коравия Джон Милман - макар и с известни трудности.

Димитров не изпрати най-силната си година в своята кариера, след като пропадна с 16 места в световната ранглиста, но за сметка на това започва новата година по обещаващ начин, а докато се усетим - българинът вече е на 1/4-финалите в турнира, където очаква една от големите звезди в света на тениса Кей Нишикори.

Турнирът в Бризбън се използва от повечето топ състезатели в тениса, за да "подгреят" за първото голямо изпитание за сезона - Откритото първенство на Австралия. Както се очакваше, и тази година конкуренцията бе на високо ниво, а в схемата попаднаха имена като Надал, Мъри, Нишикори, Едмънд, Кирьос, Медведев, Цонга, Шарди.

Обстоятелствата в Австралия обаче се стичат по най-добрия начин за нашия представител. Часове след победата на Григор, от турнира изхвърчаха четирима много добри тенисисти. Рафаел Надал се оттегли поради контузия, Анди Мъри претърпя загуба от Данийл Медведев, а същото сполетя и миналогодишния шампион в Бризбън Ник Кирьос, и британеца Кайл Едмънд.

Така схемата значително оредя откъм знаменитости, а за Димитров може да се окаже, че най-тежкото изпитание всъщност го очаква на четвъртфиналите, срещу съперника му от Япония. Двубоят срещу Нишикори е чудесна възможност за Григор да тества формата си, а евентуална победа срещу играч от калибъра на Нишикори би му върнала малко от загубеното самочувствие през 2018-а.

При победа над японеца Григор ще очаква на полуфиналите победителя от срещата между Жереми Шарди и Ясутака Учияма - все тенисисти, с които българинът може да се справи безпроблемно, както го е правил неведнъж. От другата страна на схемата се заформя завързан сблъсък между Данийл Медведев и Милош Раонич, а в другия мач австралиецът Алекс Де Минор очаква победителя от двубоя Жо Вилфред Цонга - Таро Даниел, след като японецът се оказа "щастливеца" от отказването на Рафа Надал.

Безспорно Раонич, Медведев и Цонга са тенисистите с най-голям потенциал за достигане до финалния сблъсък, но срещите между тях предвещават и значителна умора, която би натежала в мача за трофея. От тази ситуация позитиви може да извлече именно Димитров, който триумфира в Бризбън преди две години.

Българинът има отлична възможност да грабне трофея за втори път, след малка "помощ" и от съдбата, която изхвърли четирима класни тенисисти в един ден. Победа в Бризбън би върнала увереността на Григор, с която той да атакува Големия шлем след две седмици.

Именно затова мачът с Нишикори в утрешния ден е от изключителна важност както за самия турнир, така и за пътя на Григор в света на тениса през годината. Съдбата си свърши своята работа, а за Димитров остава да покаже, че не е забравил как да се възползва от нея.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички