Australian Open 2018: С надежда към Григор Димитров, но не прекомерна


Australian Open 2018: С надежда към Григор Димитров, но не прекомерна
Снимка: Getty Images/Guliver

5122 0

След по-малко от 24 часа започва първия турнир от Големия шлем за годината – Australian Open. В последно време точно надпреварата в Мелбърн предлага едни от най-големите спектакли – достатъчно е само да погледнем миналата година, когато Роджър Федерер и Рафаел Надал стигнаха до финала след по две петсетови драми, а последният мач също беше в рамките на пет сета. Затова, нека сега хвърлим поглед какво да чакаме от Мелбърн – 100% шоуто е гарантирано!

Българското участие - Григор Димитров

Със сигурност това, което най-много вълнува България, е докъде ще стигне световният номер 3. Австралия е любима територия на Григор – тук той има най-много успехи. Вече е ясно и срещу кого започва нашето момче – номер 224 в света Денис Новак.

Предвид класата на Григор и позицията му в ранглистата, той не би трябвало да има проблем в първите си три мача. Все пак, евентуално в трети кръг може да е доста интересно – там Григор ще играе с някой измежду Андрей Рубльов, Давид Ферер или Маркос Багдатис. От тези имена най-опасен е Рубльов – на Григор трябва да му държи влажно заради US Open 2017, където младият руснак го разпиля във втори кръг. Рубльов и сега е във форма – игра финал на подготвителния турнир в Доха, където загуби с 2:6, 3:6 от Гаел Монфис. Също във форма обаче изглежда и ветерана Давид Ферер, който изигра паметен полуфинал в Оукланд с Хуан-Мартин Дел Потро и сега започва в Мелбърн точно с Рубльов – мач, който е потенциална класика!

Вече на осминафинал пред Григор ще има много сериозно препятствие – някой измежду Ник Кирьос, Жо-Вилфред Цонга или Денис Шаповалов. Най-вероятният кандидат е Кирьос, който е в период на сериозно отношение към тениса – с неотразим бомбен сервис и палитра от влизащи в корта трикови удари. Григор изпита на гърба си формата на Кирьос в Бризбън, където на полуфинал отстъпи с 6:3, 1:6, 4:6 на талантливия австралиец. В Мелбърн, при евентуален мач между двамата, Кирьос ще има и безценната подкрепа на публиката. А в този мач ще си проличи и дали Димитров е пооправил сервиса си – от основна линия той безспорно е по-добрият, но в началото на годината на всички фенове на тениса в България сигурно са им побелели косите от количеството двойни грешки, допускани от нашия номер 1. Кирьос добре се възползва от тази несигурност на втори сервис срещу Димитров, правейки нещо, което демонстрираше Федерер през лятото на 2015 година – влизане в корта, почти до линията на сервиса, за да играе ретур и после да окупира мрежата за бърза развръзка на точката. Когато бъде изпълнена както трябва, тази тактика е разрушителна върху психиката на сервиращия.

Ако премине ключовото препятствие на осминафинал, на четвъртфинал Григор ще има по-лек съперник – вероятно някой измежду Джак Сок, Кевин Андерсън, а защо не и някоя изненада като Кайл Едмънд или Денис Истомин. Вече на полуфинал най-вероятно ще чака световният номер едно Рафаел Надал – точно там, където миналата година Григор игра пак с него и загуби в петсетова драма, отличена като един от мачовете на 2017 година. Пожелаваме на Григор да стигне до възможност за реванш и вярваме, че този път нашето момче ще победи!

Прогноза: Осминафинал/Финал

Мъжката схема – фаворити, изненади, разочарования

Преди тазгодишния Australian Open ситуацията в мъжката схема изглежда доста неясна, тъй като много от традиционните фаворити не играха въобще подготвителни турнири или играха само в демонстративни мачове, които няма как да дадат достатъчно информация за формата им.

Със сигурност във форма е световният номер 2 и настоящ шампион в Мелбърн Роджър Федерер. Великият швейцарец направи чудесна подготoвка в Пърт, печелейки смесеното световно първенство "Хопман Къп" заедно с Белинда Бенчич. Самият Федерер сподели, че е доволен от тайминга си, а ситуацията изглеждаше така и отстрани.

Швейцарската легенда тръгва срещу словенеца Аляж Бедене и до четвъртфинал не се очертава никакво сериозно препятствие по пътя му. Би могъл да играе с Ришар Гаске в трети кръг, но едва ли това ще е нещо повече от по-атрактивна победа за Федерер. Вече на четвъртфинал срещу Федерер ще излезе някой измежду Давид Гофен, Хуан-Мартин Дел Потро, Томаш Бердих, а защо не и някоя изненада като Алекс Де Минор или Карен Качанов, макар че това е доста по-труден вариант. А на полуфинал вече е пълна мистерия какво би очаквало Федерер, защото в третата четвъртина касапницата е гарантирана – там са Новак Джокович, Стан Вавринка, Доминик Тийм, Александър Зверев, много опасният и идващ с титла от Оукланд Роберто Батиста-Агут, който в Нова Зеландия победи на финала Дел Потро, жадните за слава младежи Хьон Чун, победител на първия Мастърс на младите надежди, Данаил Медведев и Танаси Кокинакис. Тук е и шампионът от Доха Гаел Монфис.

Безспорен фаворит, макар и неясно в каква форма, е световният номер едно Рафаел Надал. Той не е играл официален мач от Финалния Мастърс в Лондон и не е ясно какво е физическото му състояние. Жребият, обаче, го пожали – възможно най-добрият сред този на фаворитите. Надал почва с ветерана Виктор Естрея-Бургос и чак на четвъртфинал срещу него може да се появи противник, който може да го притесни във формат 3 от 5 сета – Марин Чилич. В тази част на схемата обаче внимание към френския ветеран Жил Симон – той спечели титлата в индийския град Пуне, побеждавайки Кевин Андерсън в типичен стил – с много връщане и убийствени контраатаки. Този изтощаващ противника стил, който в най-добрите години на Симон донесе победи на французина над Федерер и Надал, може да се окаже горчива хапка за Чилич на осминафинал, ако двамата играят там и нищо чудно на четвъртфинал точно Симон да е противникът на Надал.

Тази година всички чакат дали доминаторът в мъжкия тенис в периода 2014 – 2016 година Новак Джокович отново ще преоткрие себе си. Ноле идва в Мелбърн, където има рекордните 5 титли (толкова има само Федерер) без да е играл официален турнир. Жребият за него е кошмарен – старт с коварния американец Доналд Йънг и на практика сигурен мач още във втори кръг с Гаел Монфис, който идва със самочувствието на шампион от Доха. Напълно възможно е точно тук Джокович да приключи участието си – това е мач, който ще е много интересен за любителите на залози, потенциално дълъг двубой, защо не и 5 сета. Ако премине през Монфис, Джокович ще има по-лесен съперник в третия кръг – най-вероятно Алберт Рамос-Виньолас, но на осминафинал ще е интересно – фаворит за негов противник е Александър Зверев, но изобщо не е сигурно, че ще е той. Кандидати за слава са още братът на Саша – Миша Зверев, Хьон Чун, Танаси Кокинакис, а също и шампионът от Сидни Данаил Медведев! Въобще, пътят на Джокович към полуфинал-класика с Роджър Федерер изглежда много изтощителен и предвид неясната форма на сърбина, нищо чудно такъв мач да не се случи.

По традиция, друго от големите имена винаги е Стан Вавринка. Той, обаче, изглежда не е напълно готов. На пресконференция вчера, 13 януари, швейцарецът заяви, че все още чувства болка в оперираното коляно, макар това да е нормално на този етап. Това състояние веднага поставя въпросителната – ще може ли Стан да издържи в изтощаващата жега на Мелбърн? Ще си проличи още във втори кръг, най-вероятно срещу Жереми Шарди, а тест в трети кръг срещу Роберто Баутиста-Агут или Фернандо Вердаско окончателно ще покаже къде се намира Вавринка. Прогнозата на Sportlive е, че втората ракета на Швейцария ще издържи най-много до тази фаза на турнира.

Без физически оплаквания е световният номер 4 Александър Зверев. На турнирите от Големия шлем обаче Саша още е новобранец – той не е влизал във втората седмица на такава надпревара. Предвид жребия сега, нищо чудно пак да не успее – още във втори кръг Зверев най-вероятно ще играе с опитния Михаил Кукушкин, а в трети ще има още по-сериозен тест – или брат му Миша, или Данаил Медведев, или Хьон Чун, или представителя на домакините Танаси Кокинакис. А като се има предвид, че на "Хопман Къп" Зверев нареди 3 загуби, то до доказване на противното той е кандидат за разочарование на турнира – с много голяма вероятност за отпадане в трети кръг.

От по-младите, но и вече натрупали опит играчи, внимание към Давид Гофен. Белгиецът впечатли на "Хопман Къп" и е във формата, в която завърши миналия сезон. Жребият му също не е лош – чак в трети кръг би могъл да играе с непредвидимия Фабио Фонини, но едва ли италианецът ще му се опре. На осминафинал вече мач с Хуан-Мартин Дел Потро, Томаш Бердих или евентуално Алекс Де Минор, ако има изненада, би бил едно от зрелищата на турнира. Прогнозата на Sportlive обаче е, че Гофен ще стигне до четвъртфинал, както миналата година, където ще има мач с Федерер.

За финал поглеждаме отново към Ник Кирьос - явно непостоянният, но ужасно талантлив австралиец е във форма, сервисът му върви като по вода, ще има подкрепата на публиката. Затова и Sportlive прави смелата прогноза, че той може да стигне финал и съветва - проверете коефициентът му сега, заслужава си да му бъде отделен някой лев/долар/евро.

Женската схема

При жените всякакви прогнози са крайно рисковани – особено, след като Серина Уилямс все още не играе и има изключителна плътност на резултатите. Все пак, Анджелик Кербер показа много добра форма и трябва да бъде следена внимателно. Тя влиза в турнира под номер 21 и с титла от Сидни плюс финал на "Хопман Къп", където носеше на гърба си Александър Зверев.

Интересно ще е представянето на световната номер 1 Симона Халеп. Нищо чудно голямата, но неприятна изненада, да е точно тя – с някое отпадане например в трети кръг, от Петра Квитова. Традиционни фаворитки са Каролина Плишкова, Гарбине Мугуруса, но жребият изглежда много добър за световната номер 2 Каролине Вожнячки, която преди четвъртфинал няма сериозно препятствие, а и там не е ясно кой би бил неин противник – логично е да някоя измежду Коко Вандевег или Йелена Остапенко, но в женския тенис логиката често отсъства. Не бива да бъде подценявана и ветеранката Винъс Уилямс, номер 5 в схемата, която изпъква в третата четвъртина, заедно с украинката и номер 4 Елина Свитолина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички