3 сета, и то какви! Дел Потро даде всичко, но Джокович беше от друго измерение!


3 сета, и то какви! Дел Потро даде всичко, но Джокович беше от друго измерение!
Снимка: Guliver/GettyImages

4316 0

В една от най-драматичните трисетови битки, познати на историята на тениса, бившият №1 Новак Джокович показа най-доброто от себе си и успя да спечели за трети път US Open. Това стана тази нощ на "Артър Аш", където сърбинът спечели с 6:3, 7:6, 6:3 срещу световния №3 Хуан Мартин Дел Потро във финален мач, който беше много по-равностоен от това, което подсказва самият резултат.

Битката на "Артър Аш Стейдиъм" започна равностойно, като дори изглеждаше, че Дел Потро се нагажда по-добре към сервисите на съперника си. Джокович обаче увеличи качеството на играта си след 3:3 и успя да стигне до ключов пробив, който разколеба сериозно съперника му.

Джокович пренесе формата си и в началото на втория сет, когато също реализира пробив и поведе с 3:1. Дел Потро обаче не се отказа и върна пробива, а в продължил над 20 минути гейм имаше още 3 шанса да поведе с брейк, но не успя да се възползва. Така се стигна до тайбрек, в който аржентинският гигант сбърка цели 5 пъти от форхенд, пращайки топката в мрежата. Това се оказа решаващо и Джокович поведе с два сета.

В третия сет бившият №1 стигна рано до пробив и изглеждаше, че ще спечели лесно, но Дел Потро реализира ри-брейк още в следващия гейм, а при 3:3 изпусна златна възможност да пробие. Той поведе с 15:30 и имаше отличен шанс за атака от форхенд, но допусна непредизвикани грешки и предаде гейма. Това го разколеба сериозно и в следващото си подаване той допусна две непредизвикани грешки и регистрира първата си двойна грешка в мача - пробив, а няколко минути след това и 6:3 в полза на Джокера - чиста победа с 3:0, но в изключително тежка битка, продължила над 3 часа.

Ключът към победата за Ноле безспорно беше ретурът, с който Джокович успя да неутрализира едно от двете най-силни оръжия на съперника. Освен това сърбинът беше подготвил и сериозна изненада, след като постоянно излизаше на мрежата и неутрализираше моментите, в които Дел Потро "набираше скорост" в мача. Самият аржентинец не се предаде до самия край, но в най-важните моменти, особено във втория сет, форхендът го предаде и, въпреки че се представи много добре в мача, нямаше как да предотврати загубата си.

Благодарение на триумфа си и само година след тежката си контузия, Новак Джокович ще се завърне в топ 3 на световната ранглиста, като ще отстъпва единствено на Рафаел Надал и днешния си съперник, който се изкачи до 2-а позиция в подреждането. Сърбинът спечели за 3-и път US Open, а това беше и вторият му пореден триумф от Големия шлем, след като преди няколко месеца той грабна и титлата на "Уимбълдън". Така той беляза по брилянтен начин завръщането си на корта, след като беше измъчван дълго от контузия в ръката.

След края на мача Дел Потро рухна в сълзи, но пък ще трябва да се утеши с второто място както в турнира, така и в световната ранглиста. Той получи чек за 1.8 милиона долара.

Как се разви двубоят?

Срещата започна много равностойно и в първите 6 гейма феновете видяха изключителни изпълнения, но по-често от сервиращия. Дел Потро пръв стигна до равенство в някой от геймовете (№3), но Джокович издържа и така се стигна до решаващия гейм №8. В него Дел Потро не успя да спечели след аванс от 40:15, а Джокович с брилянтни ретури принуди аржентинеца да бърка и в крайна сметка го проби за 5:3.

Това разколеба сериозно световния №3, който започна да бърка все по-често, а освен това нямаше отговор на брилянтната игра на Джокович от основната линия. Ноле почти не бъркаше от бекхенд и хващаше почти всеки снаряд от форхенд на своя опонент. Това му помогна да пробие още в началото на втория сет, повеждайки с 3:1. В този момент обаче нещата се обърнаха.

Дел Потро успя да се събере и в гейм №6 нанесе своя удар, връщайки пробива, не и без помощта на феновете, като "Артър Аш" бурно подкрепяше аржентинеца. При втората точка за пробив Джокович изпълни отличен сервис, но след това прати топката на 2 метра в аут от форхенд - 3:3 и веднага последва затвърждаване на пробива.

Гейм №8 беше безспорният №1 в турнира, след като двамата показаха най-доброто в своя арсенал. Джокович се наложи да изпълни над 40 сервиса и да спаси 3 точки за пробив в гейма, а до равенство се стигна цели 8 пъти. Частта продължи над 20 минути, но нервите на Ноле издържаха и след аут от форхед на Дел Потро успя да вземе най-тежкия си сервис гейм в турнира - 4:4.

Страстите се успокоиха в следващите геймове и двамата сервиращи взеха спокойно своите подавания, за да се стигне до решаващ тайбрек в сет №2. Още в първата точка Дел Потро допусна грешка при атака от форхенд - първи минипробив в полза на бившия №1. Още в следващото разиграване мрежата спря Ноле от бекхенд - 1:1, а в следващата точка аржентинецът парира атака при мрежата на Джокович, а след това завърши перфектно с минаващ удар от форхенд - два поредни мини пробива

Дел Потро можеше да поведе с 1:4, но направи втора непредизвикана грешка от форхенд - 2:3 и нови два сервиса за Джокера. Той с две атаки към мрежата се превърна в първия тенисист, взел две поредни точки при свое подаване - 4:3. Третата грешка при атака от форхенд се оказа и решаваща за Дел Потро, след като Джокович поведе с 5:4, но имаше два сервиса на разположение да спечели тайбрека. Нови два удара от форхенд в мрежата на Дел Потро връчиха сета на сръбския майстор - 2:0 (6:3, 7:6).

Третият сет започна с уверена игра на Новак Джокович, който при 2:1 в своя полза пръв имаше шанс да нанесе категоричен удар. Дел Потро изостана с 0:30 след две собствени грешки, а при 15:30 първият му сервис не попадна в очертанията. Въпреки това той рискува с начален удар по правата и успя да реализира уинър от форхенд - 30:30. С поредната си перфектна атака при мрежата в мача сърбинът пръв стигна до точка за пробив при 30:40. С невероятен сервис Дел Потро стигна до равенство, а след това последва истинска канонада от форхенди на аржентинеца. Новак обаче върна всеки един от ударите в дългото разиграване и накрая шампионът от 2009 прати топката в аут. Последва втори удар в аут от Дел Потро и важен пробив за Джокович - 3:1.

Дел Потро обаче не се предаде и все пак се опита да е конкурентоспособен. Той поведе с 15:30 в слеващия гейм, но Новак продължи да атакува отлично при мрежата. Стигна се два пъти до равенство, но Ноле сбърка в опит да играе сервис-мрежа и се стигна до точка за пробив в полза на Дел Потро. Той успя да реализира, и то след като надигра край мрежата изненадващо убедителния тази нощ сърбин - пробив и сетът започна отначало след бързо затвърждаване на брейка (3:3) след точно 3 часа игра на "Артър Аш".

Гигантът от Тандил поведе и в следващия гейм с 15:30, но отново направи поредица от грешки от форхенд и Джокович се измъкна от деликатната ситуация в своето подаване. И пропуснатите възможности определено повлияха на играта на Дел Потро.

Още в следващия гейм той допусна две поредни неточности, а при 15:30 записа и първата си двойна грешка в мача - две точки за пробив в полза на Джокович. Последва дълго разиграване, в което аржентинецът не издържа и прати бекхенд в аут - пробив и 5:3. В следващия си гейм Ноле допусна две непредизвикани грешки, но при 40:30 успя да реализира мач-пойнта си след емблематичната за този двубой атака при мрежата - 3:0 и титла за Джокович.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички