Защо геймърите предпочитат FIFA пред PES?


Защо геймърите предпочитат FIFA пред PES?
Снимка: Getty Images

1136 0

Както поредицата FIFA от Electronic Arts, така и PES от Konami съществуват от дълго време и постоянно предоставят на съответните си аудитории най-страхотното изживяване в спортните игри. И двете бяха повлияни от футболните лиги, в които международни футболни отбори са участвали през годините. Създаването на най-добрите футболни видеоигри в света беше спорна точка между двамата през това време.

Въпреки съперничеството си, създателите на FIFA и PES споделят много повече общи неща помежду си, отколкото можете да си представите. И двамата полагат различни усилия, за да успокоят феновете си. Тази статия сравнява две от най-популярните футболни игри, за да покаже някои от техните отличия и общи черти.

С това казано, нека сравним FIFA и PES, за да видим кой е по-добър.

 

Какво е FIFA?

Разработчикът на видеоигри EA Canada създаде поредицата FIFA, която се разпространява от Electronic Arts (EA). Всяка година се пуска нова игра на FIFA, като най-новата е FIFA 22. Техните игри се предлагат в повече от 51 страни по света и често имат повече от 17 различни езика. Fédération Internationale de Football Association [FIFA], признатият регулаторен орган за международния футбол, издаде първия си лиценз за поредицата FIFA, която дебютира през 1993 г. Играта е включена в Книгата на рекордите на Гинес като най-популярното спортно видео франчайз за игри някога.

Какво е PES?

Pro Evolution Soccer [PES] е създаден от PES Productions и издаден от Konami. PES игрите се пускат всяка година, като най-новата е PES 2021. Играчите участват в лиги с най-добрия отбор по техен избор в тези игри. PES също е един от най-популярните франчайзи за спортни видеоигри в световен мащаб. С повече от 400 милиона мобилни изтегляния и повече от 100 милиона копия, продадени по целия свят, това е и един от най-продаваните франчайзи за спортни видеоигри в момента. PES предоставя на клиентите си разнообразие от опции за игри както за мобилни, така и за конзолни платформи.

Какво прави FIFA различна от PES?

Най-очевидната разлика между двата игрови франчайза е разликата във времето между първото стартиране на първата игра на PES и тази на FIFA. Това предостави на FIFA шанс да развие напълно фен база и да подобри продуктите си през годините с много функции, изискващи от потребителите да харчат монети за игра на FIFA, за да получат играчите, които искат.

Независимо от това, PES успя да се конкурира, тъй като неговите модели на игра бяха значително по-разнообразни от тези, използвани от FIFA. Подобно на това, повечето играчи вярват, че PES е по-реалистичен по отношение на геймплея, докато FIFA се смята за по-елегантен по отношение на представяне и дизайн.

Както и да е, нека сега да преминем директно към основните разлики между тези две най-добри марки футболни игри и да видим защо Fifa все още е по-привлекателна за общността на игрите.

Графика

Една от най-очевидните разлики между PES и FIFA е тази. От преди няколко години графиките на Fifa постоянно превъзхождат тези на PES. Стадионите са по-реалистично моделирани в игрите на FIFA, а моделите на играчите изглеждат по-реалистични. Въпреки последните подобрения, графиките на PES все още не достигат тези на FIFA. FIFA непрекъснато променя основни и второстепенни детайли във всяка игра, която пуска.

Например, погледнете отблизо тълпата и наистина можете да видите хора, които развяват знамена. В сравнение с PES на Konami, лицата на играчите имат невероятни детайли, а израженията им изглеждат по-постоянни и реалистични. Освен това, по отношение на представянето, FIFA напълно унищожава PES със своя по-съвременен стил и прецизно внимание към детайла.

Геймплей

По отношение на възможностите за игра, няма много за сравнение. FIFA просто има какво да предложи, както онлайн, така и извън него. Във FUT има многобройни събития, а офлайн режимът на кариера е доста реалистичен с прецизни трансферни пазари и отличен дизайн. Дори MyClub да е наред, PES от време на време се чувства така, сякаш няма нищо за игра или грайндване. Въпреки че можете да играете FIFA цял ден и все още да намирате неща за вършене, PES вероятно предлага само час или два съдържание на ден, ако не и по-малко. Освен това PES използва P2P връзки за онлайн игри, което го прави много по-бавен и по-нестабилен от FIFA.

EA създаде FIFA, за да се играе като аркадна игра. FIFA е проектирана да задоволи много футболни фантазии със своето изключително плавно движение на топката, светкавично бързи преходи и карнавал от умения, някои от които Неймар дори успява от време на време. PES от друга страна е по-скоро симулатор. Доста необичайно е да изпълнявате удар на дъгата, флип-флеп, за да преминете покрай цялата защита и след това да победите вратаря в PES.

Футболни отбори и играчи

От много дълго време ФИФА имаше монопол върху истинските играчи, отбори и стадиони. Това значително подобри реализма на играта по начин, който PES все още се опитва да постигне. 

Те могат да пресъздадат възможно най-реалистичните игри, защото имат неограничен достъп до играчи, имена на отбори и лога. Благодарение на Ювентус и няколко други отбора, които се стремят да им осигурят изключителен лиценз, се надяваме, че PES трябва да може да направи същото. Въпреки това ФИФА продължава да управлява този сектор.

Игрови режими

Това е още един от онези сектори, в които FIFA преобладава. Те ни предоставят множество режими на игра за вашия акаунт във FIFA игрови акаунт като FIFA Ultimate Team, Career Mode, Volta Football, UEFA Champions League, Pro Clubs, Kick-Off, Tournaments, Skill Games, Online Season, Practice Arena, Online friends, и накрая Co-Op Season. Докато PES от друга страна се опитва да извлече максимума от своите ограничени режими на игра, като Master League и myClub.

FIFA по-добра ли е от PES?

Със сигурност може да се каже, че този вечен въпрос сред феновете на футболните игри ще остане без отговор поради субективния си характер. Това е така, защото всеки има свои собствени предимства и недостатъци. FIFA е по-известна, защото съществува от по-дълъг период от време. Тъй като има повече лицензи, в него има повече автентични отбори и играчи. Освен това FIFA има превъзходна визуализация спрямо PES.

От друга страна, PES често се смята за по-трудната игра. Въпреки че няма толкова много лицензи като FIFA, геймплеят компенсира повече от това. Освен това, тъй като PES има по-предана фен база, процъфтяваща общност от модери, която създава нови отбори и играчи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички