Защо eSports са реални спортове, а не просто компютърни игри?


Защо eSports са реални спортове, а не просто компютърни игри?
Снимка: iStock

1192 0

През 21-ви век една нова спортна дисциплина направи невероятен прогрес - става въпрос за електронните спортове. Те постепенно се превърнаха в индустрия за милиони, като eSports от просто компютърни игри станаха една от водещите спортни дисциплини, като към тях има огромен интерес и дори вече във всеки онлайн букмейкър може да видите турнири за залагане. Българските букмейкъри непрекъснато предлагат залози на турнири на електронни спортове, като на този линк https://nostrabet.com/bukmeikari/ ще намерите информация за лицензираните сайтове за онлайн залози у нас, в които може да залагате на eSports.

Пандемията от коронавирус оказа сериозно влияние върху развитието на електронните спортове. Това влияние беше положително, като дори големите звезди в света на спорта се впуснаха в eSports  турнири. Тъй като хората трябваше да прекарат повече време на у дома си, електронните спортове станаха жизнеспособна възможност за забавление.

Много повече играчи започнаха да участват и да гледат Esports и това е друга от причините за бързия прогрес на електронните спортове. През 2020 г. зрителската аудитория на Esports се е увеличила до 17 милиона и очакванията са да достигне до внушителните 85 милиона до 2025 г. Увеличаването на аудиторията на електронните спортове донякъде е свързана и с появата им в сайтовете за спортни залагания. Като залагащ на спорт, когато видите различни компютърни игри за залагане, като част от турнирите по електронни спортове на Dota 2 или CS:GO например, вие ще започнете да се интересувате от eSports.

eSports е реален спорт, ето и причините:

Когато си мислите за спорт, вие се сещате за физическа активност, фенове, тренировки, сериозна конкуренция, прилив на адреналин и т.н. Когато мислите за играч на eSports, ще се представите, че той седи на бюрото и през цялото време се взира в екрана. Въпреки че електронните спортове може да не включват същото ниво на физическа активност в сравнение с футбол например, професионалните състезатели по eSports се нуждаят от достатъчно физическа издръжливост, двигателни умения и рефлекс, за да бъдат добри.

Положените усилия, дългото време за подготовка и тренировки, както и дисциплината, които се изискват от професионалните играчи в света на електронните спортове, са сравними с много популярни спортове. Въпреки всички статистически данни, които показват сериозния прогрес на eSports през последните няколко години, все още се води дискусия - „Дали електронните спортове може да бъдат категоризирани като реален  спорт или дали изобщо са спорт“. В интернет вие може да прочетете много мнения и коментари по този въпрос, но със сигурност ще стигнете до заключение, че това е реален спорт.

Много хора бъркат електронните спортове с виртуалните спортове, но те нямат нищо общо. При виртуалните спортове няма човешка намеса и резултатът от тях се определя от компютърен софтуер, докато при eSports присъства човешкият фактор. Във всеки един мач между състезател или отбори, играят реални хора, които използват своите умения и стратегии, за да стигнат до успеха.

Подобно на традиционните спортове, Esports има стръмна крива на обучение, която помага на геймърите да станат по-опитни в играта и да бъдат по-добри. Кривата се издига все повече, докато играчът напредва в  играта. Тъй като нивата на трудност се увеличават, геймърите трябва да използват все по-трудни стратегии за игра, за да се борят за победата. За да успеете в електронните спортове, ще трябва да сте най-добрият по отношение на игровите умения, да може да играете в отбор, да проучвате съперниците си и да имате добри рефлекси.

По отношение на практиката и обучението, професионалните геймъри и състезателите в реалните спортове имат няколко общи характеристики. Подобно на един професионален футболист например, професионалистите в Esports се стремят към върхови постижения, да бъдат постоянни в изявите си и изпитват страст към своя спорт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички