Върнете титлите на Луис Армстронг


Върнете титлите на Луис Армстронг
Снимка: Getty Images / Guliver

5907 0

Половината от живите шампиони от Тур дьо Франс са на мнение, че седемте титли на Ланс Армстронг от най-престижната колоездачна надпревара трябва да бъдат върнати. Американецът, който никога не е давал положителна допинг проба, бе подложен на сериозни съдебни разследвания в родината си и в крайна сметка бе принуден да признае, че е употребявал забранени вещества, в резултат на което титлите му бяха отнети. 12 от 23-ма бивши шампиони от Тура обаче смятат, че Железният тексасец е истинският шампион от 1999 до 2005 г.

"Не трябваше да изтриват Армстронг от списъка. Не можеш да променяш резултатите десет години по-късно. Разбира се, че това, което е направил, не е хубаво, но историята не трябва да бъде пренаписвана", смята шампионът от 1980 г. Йооп Зьолтемелк.

25 от бившите шампиони от Тур дьо Франс са още живи. Ферди Кублер и Роже Валковяк не отговорили на допитването, седем не били съгласни с така зададения въпрос, двама нямат мнение, а Еди Меркс и Алберто Контадор не пожелали по никакъв начин да дискутират темата. По-възрастните сред шампионите като Феличе Джимонди, Федерико Бахамонтс и Ян Янсеноф били склонни да защитят Армстронг.

"Армстронг би трябвало да остане сред шампионите", смята победителят от 1987 г. Стивън Роч. "Това състезание има стогодишна история и не може да нямаш шампион в продължение на седем години. Допингът е бил част от спорта в продължение на десетилетия не само в колоезденето. Кой може да каже, че Жак Анкетил е бил чист. Трябва ли да отнемем и неговите победи?"

От по-пресните шампиони обаче само Анди Шлек и Оскар Перейро смятат, че Армстронг би трябвало да запази титлите. "Кой помни тези, които са останали втори в онези състезания? Аз лично не мога да се сетя за всичките. Не може седем състезания да нямат победител", твърди Шлек, който през 2010 г. завърши втори след Контадор, но бе обявен за шампион, когато испанецът даде положителна допинг проба.

Последните трима шампиони – Крис Фрум, Кадел Еванс и Брадли Уигинс, са единодушни, че Ланс не е истински шампион. "Тези седем празни места символизират една ера. Трябва да ги оставим така", отговорил Фрум. Еванс и Уигинс пък смятат, че би било добър жест от страна на Армстронг да върне седемте жълти фланелки, които все още пази в дома си.

Някои от шампионите са дали доста уклончиви отговори, от които не би могло да се разбере на коя от двете позиции са. "Всяко състезание, което се е провело, трябва да има победител. Но не аз съм човекът, който да каже кой е победителят от тези седем състезания. Ако никой друг не може, значи победителят е Армстронг", смята Мигел Индурайн, който спечели пет титли от 1991 до 1995 г.

"Няма правилно решение. Ако ще отнемаш титлата на шампиона, направи го шест месеца или една година след състезанието. Седем години по-късно вече няма смисъл", твърди Педро Делгадо.

Самият Армстронг също не пожела да отговори на въпроса. "Не бих искал да казвам нищо за това. Разбира се, че имам мнение, но засега предпочитам да го запазя за себе си”, заявил американецът.

Директорът на Тур дьо Франс Кристиан Прюдом обаче е твърдо решен да остави Армстронг и титлите извън официалната история на състезанието. "Така мислят и феновете. Питайте хората около шосето какво мислят. Неговото има няма да се появи отново в списъка. Точка", твърди шефът.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички