Владко Шаламанов пред Nostrabet: Който обича Левски, остана. Аз съм с две ръце за левскари и българи в Левски


Владко Шаламанов пред Nostrabet: Който обича Левски, остана. Аз съм с две ръце за левскари и българи в Левски
Снимка: Владко Шаламанов

12743 0

Владко Шаламанов е закърмен със синята идея от дете. Започва да гони топката в школата на Левски и минава през всички детско-юношески формации, а след това вдига шампионската титла и Купата на България с представителния тим на клуба. Като треньор в школата на „сините“ е дал път във футбола на няколко поколения младоци.

В интервю за Nostrabet.com Владко Шаламанов разкрива как Левски може да бъде спасен и защо няма да се изненада, ако Живко Миланов стане старши треньор на клуба.

Г-н Шаламанов, обнадежден ли сте след двете поредни победи на Левски?

Две победи или повече този сезон не са от значение. Най-важно е финансовото състояние на клуба, тъй като според собственика дълговете са от 30 млн. лева. Иначе аз бих искал да дойде отново онзи момент, в който записваме серия от много поредни победи и само в два мача губим точки.

Кога ще дойде този приятен миг, позабравен от верните сини фенове?

Ще дойде, макар че ще почакаме. Ние ще изживееем този болезнен период. Въпрос на време е, но ще го преодолеем и тогава ще видим пак този Левски, който ни харесва.

Как гледате на варианта клубът да бъде обявен в несъстоятелност, за да се отърве от огромните задължения?

И през ум не ми минава мисълта за фалит. Все пак това е Левски, велик клуб и с голяма маса фенове. Не съм икономист, но в Левски има специалисти, които няма да допуснат подобно нещо да се случи. Още повече, че имаме голям капитал - нашите перспективни юноши.

Те ли ще спасят Левски?

Да. Пътят е един - да налагаме наши кадри, наши юноши, но такива, които показват качества и заслужават. Виждам, че по този път поема треньорът и се радвам, защото това е единственото разумно решение в момента. Но пак повтарям, да играят юношите ни, които показват, че го заслужават. Не такива, които да казват: Аз съм продукт на школата и трябва да играя.

Какво мислите за 17-годишния Марин Петков, който в последните два мача донесе шестте точки на отбора с два красиви гола?

Моето мнение няма да е обективно, защото съм бил треньор в школата и пред мен са израснали много поколения юноши, които са минали през мъжете и сега има такива в мъжете. Така че аз много държа на нашите юноши. Марин Петков е чудесен футболист, израсна пред очите ми. Дай боже, да вкарва още голове. Същото преди него направиха братя Цоневи, Стивън Петков и други. Могат да го направят и още наши момчета. Имаме ги достатъчно, но да не изреждам имена.

Имате ли поглед върху работата на треньорите в школата на Левски сега?

В школата са прекрасни треньори, те са създавали футболисти  и ще създават. По моите наблюдения разполагаме с прекрасни качествени момчета, набори 2003, 2004, 2005 и 2006. Те са бъдещето на Левски, но трябва да са внимателни и търпеливи към тях.

Може ли още през другия сезон младите да дръпнат Левски нагоре?

Не можем да кажем, че ще станем шампиони само с наши юноши, дори и десет скъпи чужденци да привлечем. Но може да се изгради една хомогенна сплав между сини кадри и опитни играчи. Където трябва, да се добавят рутинирани попълнения. Хубаво ще е една година да играят заедно, да влезем в топ 6 и да разполагаме с перспективен състав. И когато един ден клубът укрепне финансово, да се надгради и да тръгнем към върха.

Какво бихте казали за чужденците, които напуснаха клуба заради безпаричието?

Който обича Левски, остана, който мисли за пари, замина. Аз съм с двете ръце за тези, които останаха. Аз съм с двете ръце да има левскари и българи в Левски. Аз не искам чужденци в Левски.

Защо зачерквате чужденците?

Ако има чужденци при нас, нека да са стока и да са по-добри от нашите играчи. Да са например тип „Бардон“, който увличаше младите и те се развиваха край него. Бардон го постигаше със своя интелект, качества и характер.

Доколко е възможно Живко Миланов да бъде утвърден за старши треньор на Левски?

Тази идея не е лишена на логика, но Живко трябва да покаже, че заслужава подобно доверие. Собственикът е от дете в Левски, голямо име за клуба. Знае какви съвети да даде на Живко. При него Мъри Стоилов постигна много. Защо и Живко да не постигне нещо голямо? Той с нищо не е по-лош от други.

Кое е най-важното, което треньорът на Левски трябва да направи?

Най-важно е да се направи колектив, да има разбирателство между играчите, да си подават топката, без да се гледат. Треньорът да е психолог, да извлича максимума от всеки, да напасне футболистите в състава. Казвам, че колективът е №1 от личен опит. Навремето в Локо (Сф) се бяхме събрали много добри играчи, треньорът ни също беше име - Христо Ботев.  Но със Зума се провалихме. Когато пък бях в Славия, ни брояха за изпадащи, тъй като се бяхме събрали освободени играчи от Левски и ЦСКА. Ние обаче завършихме трети на полусезона и след това се класирахме за Европа. Етър навремето също имаше колектив и футболисти като Балъков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Киряков. С треньор Георги Василев станаха шампиони. Сега пример как със силен колектив се успява е Локо (Пд). Освободиха Акрапович, наследи го Тунчев и продължават по правилния път. Лично за мен Тунчев може да стигне далече като треньор.

 

Източник: https://nostrabet.com/

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички