Веселин Великов пред Nostrabet: Нивото в момента е далеч по-ниско в сравнение с преди 20 години


Веселин Великов пред Nostrabet: Нивото в момента е далеч по-ниско в сравнение с преди 20 години

2221 0

Наставникът на Ботев Враца, Веселин Великов, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той сподели как се е стигнало до назначението му начело на тима от северозападна България, както и погледна назад във времето към успехите си с Кариана и Дунав Русе.

Великов е на мнение, че нивото на българския футбол е значително по-ниско понастоящем, в сравнение с това преди 20 години, когато той е бил активен състезател. Специалистът смята, че треньорите имат основна роля в това да убеждават футболните ръководители в нуждата от по-широки инвестиции в различните аспекти на един футболен клуб.

Здравейте, господин Великов! Преди около месец приехте предизвикателството да застанете начело на отбора на Ботев Враца. Как се решихте на този ход?

Обади ми се изпълнителният директор, Денислав Георгиев, с него говорихме. Бях си в Бургас, дойдох на място, за да се разберем. Нямах никакво притеснение, че идвам два дена преди мача с ЦСКА за Купата. Бях гледал много мачове на Ботев Вр, да не кажа всички. Знаех, че задачата няма да е лесна, но предложение от отбор от efbet Лига трудно се отказва.

Липсата на късмет ли е до голяма степен причина за незавидните резултати в последните месеци?

Сигурно и така може да се каже. Отборът доминираше в доста мачове, удари греди и пропусна дузпи, но все нещо не стигаше. Преди да дойда бяха в серия от 8 загуби от 9 мача, така че не беше лесно да вдигна самочувствието на отбора, но мисля, че срещу Славия показахме на какво сме способни. Нужно е време, а и имахме период, в който имахме цели 7 играчи, болни от коронавирус. Нямахме особено време да работим с цяла група, но най-важна е подготовката в психически план.

Кои са ключовите елементи за отбор, който се бори за оцеляването си?

Всички аспекти са важни – ментален и психически особено. Стигнахме до момент, в който мачът с Черно море може да реши всичко в битката на дъното. И да не спечелим, ще се борим до края. Ако победим Черно море, то имаме голям шанс да останем в лигата. Няма да се отказваме до края.

Самият Вие имате доста опит както в българския елит, така и във Втора Лига, след като сте успели да спечелите промоция с цели два тима за efbet Лига. Каква е тайната на успеха в по-ниските нива на родния футбол?

Тайната е в това да имаш добър колектив и отборът да е добре подготвен физически. Мисля, че добрият колектив е тайната към успеха за всеки отбор, не само във Втора Лига. Държа да бъдат привличани момчета, които аз преценя и оттам насетне всичко е въпрос на работа и време. Не съм бил никога в даден отбор по-малко от 2 години и половина, така че е нужно и търпение.

В началото на този сезон бяхте начело на Кариана, който обаче се разформирова след смъртта на собственика на клуба. В каква степен имахте чувството, че добрата Ви работа е била за нищо?

Разбира се. С по-голямата част от момчетата поддържам връзка и имаше сериозно разочарование у тях, че не успяха да завършат започнатото. Бяхме създали чудесен колектив и всеки изпълняваше указанията ми на 100%. Беше им болно, че не успяхме да завършим първенството. Дали щяхме да сме в челните позиции нямаше да има такова значение.

Оттеглянето на клубове във Втора Лига е доста често срещан феномен. Има ли решение за този проблем?

Конкретно в ситуацията на Кариана нямаше общо с финансови проблеми, а по-скоро наистина с нелепата смърт на собственика ни, който имаше голяма любов към футбола. След смъртта му нямаше инициатива да се продължи започнатото.

За мен решението на проблема се крие в банкови гаранции за клубове. По този начин тимовете ще продължат участието си поне до края на сезона. Трябва да се намесят органите на българския футбол, да предоставят банкови гаранции за по-нискоразредните клубове и ако даден отбор изкара до края на шампионата, то да му се върнат парите. По този начин няма да виждаме толкова отбори, които не завършват сезона.

Един футболен мениджър спомена преди дни, че малко клубове гледат на школата като на ресурс, а не като на тежест. Съгласни ли сте с това твърдение?

Футболът не е измислен в България и ние определено не откриваме топлата вода. Важно е да има школи, които да функционират и да произвеждат играчи, които да са бъдещето на нашия футбол. Не би трябвало школите да са тежест за клубовете, независимо дали в efbet Лига, или Втора Лига. Именно от там трябва да се вземат футболисти за първия отбор.

Преди няколко години постигнахте страхотни успехи с друг клуб, който вече не е сред професионалните – Дунав Русе. Каква беше рецептата, за да може Дунав да играе дори в европейските квалификации?

Както казах и преди малко, най-важното беше силният колектив. 100% от футболистите, които исках, бяха привлчени и ръководството ни даде финансово спокойствие. С общи усилия изградихме много добър отбор, над който, за съжаление, не успяхме да надградим. Аз бях там 4 години обаче и мисля, че се справихме на много добро ниво, като цяло.

Редица играчи от тогавашния отбор продължиха да играят на високо ниво за нашите стандарти, някои стигнаха и до националния отбор. Изпълва ли Ви това с гордост?

Да, горд съм, разбира се. Всеки един треньор, независимо в efbet Лига или във Втора Лига, иска да вижда как състезателите му се развиват и да вижда, че те са оценили работата, която сте свършили. Гледам да се чувам с всеки един играч поне по веднъж на месеца. Надявам се да съм променил в позитивна насока техния живот и футболен път.

Смятате ли, че има цялостно покачване на качеството на родната елитна дивизия в последните години, или напротив?

Напротив, нивото на футболисти и на играта спада у нас с всяка една година. Няма общо с нивото преди 20 години, когато аз бях футболист, с това, което е сега. Нивото е далеч по-ниско, но се надявам, че с оправянето на стадионите и футболните бази и нивото на родния футбол ще се покачи.

Зависи и от нас, треьнорите, за да убедим президентите да дават повече пари за клубовете, за базите и най-вече за юношеските школи, което е най-важното за мен.

Вие сте носител на Купата на България с ЦСКА, като футболист. За „червените“ ли ще викате на финала срещу Арда?

Разбира се. Бях в ЦСКА като малък. Любо Пенев е точният човек за отбора и смятам, че ще успее отново да върне Купата на „Българска армия“.

Вие бяхте и национал на България в периода, в който все още имахме успехи на международно ниво. Какво се промени в родния футбол, за да тръгнат резултатите толкова надолу?

Знаете много добре, че когато аз бях футболист, над 90% от играчите в националния отбор играеха зад граница, което беше много ценно. Всички млади футболисти е добре да отидат в чужбина.

Отделно и нивото на първенството преди 20 години беше несравнимо по-високо, в сравнение със сегашното. Зависи от треньорите и от ръководителите. Нужно е време, за да се промени това. Знам, че запалянковците нямат това време, но няма как по друг начин да достигнем до резултатите, които желаем.

Има ли желание от ръководителите на българския футбол за промяна в правилната посока?

Мога да говоря специално за Ботев Враца. Ръководителите имат много голямо желание да се стигне до промяна. Както знаете, имаме втори отбор, който играе в Трета Лига. Там играят на 95% млади футболисти, на по 17-18 години. В клуба се надяваме да се получи една приемственост и постепенно да интегрираме повече играчи от втория отбор. Това обаче няма да стане веднага. Нужно е търпение и мисля, че ръководителите във Враца са готови да проявят подобно търпение.

Виждате ли светлина в тунела, с оглед появата на някои талантливи млади играчи?

Разбира се, много е хубаво, че 4-5-ма играчи отидоха в чужбина през последните месеци, но това е малко. Отново повтарям, преди 90% от националния отбор беше съставен от такива играчи. Може да се надяваме, че това отново ще се случи, но ще ни е нужно време.

На какво отдавате неспособността на доста наши играчи да се задържат в чужбина?

Съвкупност от много причини. Има ментална бариера, в други случаи е въпрос на липса на нужното качество, но всичко е навързано. Преди години доста от играчите в чужбина дори не бяха викани, така че колкото повече легионери имаме, толкова по-добре за родния футбол като цяло. Всички фенове искат да видят нещо подобно, но не може да очакваме, че ще е бърз процес.

И за финал – какво си пожелавате в идните месеци в личен и професионален план?

На първо време си пожелавам да спасим Ботев Враца по случай 100-годишния юбилей на клуба и да зарадваме привържениците. Оттам насетне се надяваме да играем добър футбол през новия сезон, да сме възможно най-напред в класирането и да не се борим отново за мястото си в групата и догодина.

 

Източник: https://nostrabet.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички