Весела Лечева е новият министър на младежта и спорта


Весела Лечева е новият министър на младежта и спорта
Снимка: Пресцентър на БСП

2449 0

Весела Лечева е избрана за министър на младежта и спорта в служебното правителство с премиер Гълъб Донев. То бе назначено днес от президента Румен Радев. Лечева има опит на позицията, тъй като в периода 2005-09 бе председател на Държавната агенция за младежта и спорта, която администрираше двата ресора, преди те да бъдат отделени в собствено министерство.

Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.

Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки. Постиженията й в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор.

През 2007 година в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново.

Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. През февруари тази година Лечева бе избрана за председател на Българския стрелкови съюз с пълно единодушие, заменяйки на поста Мария Гроздева.

Вижте какво обещание получиха националите ни по биатлон!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички