Весела Димитрова пред Nostrabet: Спирам след Световното, искам да си почина


Весела Димитрова пред Nostrabet: Спирам след Световното, искам да си почина
Снимка: БГНЕС

4100 0

Ансамбълът по художествена гимнастика ни зарадва с Олимпийската титла в Япония, след като Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова детронираха рускините с перфектно изиграни съчетания.

Архитект на този триумф е Весела Димитрова. Треньорът, който свърши прекрасна работа през последните години и след като нейните момичета взеха отличия от Световни и Европейски първенства и Световни купи, стигнаха своя спортен Еверест в Токио.

В интервю за Нострабет Весела Димитрова говори за своите грации и какво е изпитала, докато играят на олимпийския килим и обяснява защо планира да се раздели с поста си.

Г-жо Димитрова, Вие и Вашите гимнастички сега заслужено обирате овациите в България. Благодаря Ви, че въпреки натоварения график, отделихте време и за разговор с нас!

Аз също Ви благодаря, че ме потърсихте и с радост ще отговоря на Вашите въпроси.

Осъзнахте ли вече какво постигнахте в Токио?

Вече започнах да осъзнавам. Като видях колко топло ни посрещнаха в София, във Варна и на други места, какво отношение, какво уважение получаваме, си давам сметка, че наистина сме направили нашите сънародници щастливи.

Когато тръгвахте към Япония, какво си казахте?

Исках момичетата да продължат да тренират пълноценно и на японска земя, и в самото състезание да реализират дългогодишната ни работа.

Бяхте ли уверена, че ще прекъснете хегемонията на Русия на Олимпийски игри?

Вярвах на моите момичета и вътрешно усещах, че ако играят на върха на възможностите си, нещо в което не съм се и съмнявала, ще имаме повод за огромна радост и дори странични фактори няма да ни попречат да постигнем мечтата си.

Имаше ли критичен момент по време на самото състезание?

Не видях такъв. Бях спокойна, защото виждах, че момичетата играят перфектно съчетанията си. Те не допуснаха грешка и техният триумф е безспорен.

Защо тогава рускините ревнаха, че са ощетени?

Всеки има право да говори, каквото си иска. За мен е важно, че специалистите в залата единодушно признаха, че първото място на България е заслужено с оглед на сложността на съчетанията и тяхното изпълнение.

Не мислите ли, че от щаба на Русия скочиха на съдиите по две причини - за да омаловажат титлата на България и да оправдаят своя провал?

Има някаква логика в това, но не мисля, че трябва да коментирам повече. Съдиите и специалистите отдадоха заслуженото на нашия ансамбъл и единствено това е от значение.

Допускате ли, че на Световното през ноември, което отново е в Япония, съдиите ще гледат с друго око на Вас?

Ние винаги сме били обект на едно по-специално отношение от страна на съдиите, така че за нас няма да се случи нещо по-различно. Целта ще е отново да играем перфектно, за да сме зависими от самите себе си.

Ще успеете ли да мотивирате за толкова кратко време Вашите гимнастички за нов голям успех, ще успеят ли и те да имат нагласата, каквато имаха на Олимпиадата?

Мисля, че ще отидем максимално добре подготвени и на Световното, и момичетата отново ще дадат всичко от себе си. Те знаят, че е трудно да се изкачиш на върха, но два пъти по-трудно е да се задършиш на него.

Г-жо Димитрова, Вашите грации обявиха, че Шампионатът на Планетата ще бъде последното им състезание. Съществува ли поне минимален шанс да ги разубедите да променят решението си?

Няма да е коректно от моя страна, да искам нещо друго от тях, щом са взели това решение. Защото знам какъв труд и усилия положиха през годините, колко нерви изразходиха и колко изтощени са психически, физически и емоционално. Като техен треньор ще уважа решението им.

Вие имате ли сили да продължите напред?

Аз също съм на предела на възможностите си след толкова години напрежение и след Световното смятам да спра и да си взема почивка.

Значи няма да водите следващия ансамбъл?

Няма да го водя, но съм спокойна, защото имаме специалисти, които да продължат традициите. Но, след като си почина, отново ще работя за художествената гимнастика в България.

Разкрийте поне кои ще наследят златните ни момичета от ансамбъла?

Направили сме подбор и сме се спрели на 16 гимнастички. Предстоят им лагери и от тях ще останат 10, сред които ще са тези, призвани да бъдат следващите златни грации в ансамбъла.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички