Величко Чолаков - железният великан с добро сърце, който изуми дори Шварценегер


Величко Чолаков - железният великан с добро сърце, който изуми дори Шварценегер
Снимка: Getty Images/Guliver

3556 0

160 килограма и 198 см шампионски дух и добрина. Това загуби България днес, след като около 10:30 ч. последен дъх в родния Смолян пое Величко Чолаков. Щангистът си отиде неочаквано и остави огромна празнина в сърцата на близките си и целия спорт... Голяма почти колкото него, а той наистина беше огромен.

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. Баща му Алекси е състезател по хвърляне на гюле, а бъдещият шампион не остава далеч от спорта. Той тренира футбол, ски и плуване преди да влезе в залата по вдигане на тежести. Първият му треньор е Костадин Грозданов.

"Дойде много слаб и висок, изглеждаше безперспективен, но бързо натрупа телесна и мускулна маса. Майка му идваше и ме молеше да му кажа, че от него няма да стане щангист, но аз му дадох шанс", разказва той.

Чолаков е природен талант. Идва по-рано на тренировки, а по време на заниманията вдига общо по 10 тона. От там и прякорът му Железния.

Тежкоатлетът си печели място в националния отбор и бързо се окичва със световна титла от Ванкувър и европейското злато от Киев.

През 2004 г. представя България на олимпийските игри в Атина. От залата по вдигане на тежести родната делегация се прибира с два медала - златото на Милен Добрев и бронз за Величко Чолаков (над 105 кг).

Смолянчанинът всъщност печели единственото отличие за родината в тази категория.

Оказва се обаче, че медалът е последен от олимпийски игри за българските щанги като цяло. На 9 юни 2008 г. 10 състезатели по вдигане на тежести от националния отбор, след които е и Чолаков, получават 4-годишно наказание за употреба на допинг. Това води до оттегляне на тима от игрите в Пекин.

Тежкоатлетът ни обаче вече е привлякъл вниманието на други страни. От Азербайджан му предлагат да ги представя на олимпийските игри в Лондон, а наказанието му изтича точно през 2012 г. Със своята впечатляваща фигура, Чолаков е един от фаворитите в най-тежката категория, но така и не облича официално азерския екип.

Причината е остър зъбобол и температура, които му пречат да тренира. Той все пак пътува за британската столица, но контузва китката и това окончателно слага край на олимпийската му кариера с Азербайджен, още преди тя да е започнала.

Величко Чолаков впечатляваше още с появяването си където и да е. Никой не може да пропусне огромното му тяло и широката му усмивка. Дори Арнолд Шварцингер! Тежкоатлетът получава покана от холивудската звезда да участва в турнира "Арнолд Класик" в Охайо, САЩ през 2006 г. Той успява да изтласка 228 кг, което е с килограм повече от тогавашния рекорд.

"Подходящо!" - това е мнението на Шврценегер за прякора на Железния.

Чолаков решава, че трябва да предаде опита си на децата от родния си клуб "Родопа". Първоначално той работи безвъзмездно, споделяйки съвети с малчуганите, тръгнали по неговия път. След няколко неуспешни бизнес начинания, той се завръща у дома - в залата. Съгражданите му са благодарни, че олимпийски медалист учи децата им на сила и гордост, а за това свидетелства званието "Почетен гражданин на Смолян", което Чолаков получава.

През 2015 г. той официално сложи края на кариерата си като състезател с впечатляващ бенефис. Неговите възпитаници не спираха да го радват с медали от различни първенства до последния му ден.

Най-големите постижения за Чолаков обаче си останаха две - наследниците му. Двамата със съпругата му Гергана имат син Алекси и дъщеря Красияна.

Днес (20 август) българския спорт загуби не само един голям състезател, а и огромно сърце!

"bTV"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички