Утре е денят: Всички в базовия лагер тръгват да търсят Боян Петров


Утре е денят: Всички в базовия лагер тръгват да търсят Боян Петров
Снимка: Grand и Joy Optics

2933 0

Лошото време под връх Шиша Пангма (8027 м) не е позволило на спасителите да излязат днес да търсят алпиниста Боян Петров, който изчезна безследно на 3 май.

"Не сме сигурни дали някой изобщо е успял да излезе днес от базовия лагер, но дори и да има такъв, не е стигнал дори до Лагер 1". Това каза за "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в София. Той допълни, че заради силния вятър и тежките метеорологични условия не е имало никаква възможност за използване на вертолети.

Планът, по думите на Петков, е утре върхът да се атакува от всички, които са в базовия лагер - трима шерпи, шестима китайски спасители и 5-6 алпинисти.

КАК ДА ПОМОГНЕМ ЗА ОТКРИВАНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ

"Ще се движат в различни групи и с различен багаж и темпо, а целта е да стигнат до Лагер 2, където се надяваме да намерят Боян", обясни Деян Петков.

"От екипа на алпиниста се надяват, ако тази надежда не бъде оправдана, спасителните екипи да успеят да пренощуват в Лагер 2 и в събота да тръгнат към Лагер 3. Това обаче ще е възможно само при благоприятно време, иначе ще се върнат отново до базовия лагер", допълни Петков.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички