УАУ: Юсейн Болт срещу най-бързото куче в света - състезание на 100 метра спринт (ВИДЕО)


УАУ: Юсейн Болт срещу най-бързото куче в света - състезание на 100 метра спринт (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages

2250 0

Едно от най-големите имена в спорта - Юсейн Болт, може да се похвали с осем златни медала от олимпийски игри. Той прекрати професионалната си кариера на лекоатлет през 2017 година, но негови световни рекорди стоят непокътнатни.

Сред тях е и този, който постави на 100 метра. Спринтьорът от Ямайка чупи рекорда през 2009 година, като дава време от 9,58 секунди по време на състезанията в Берлин. През същата година поставя световен рекорд и на 200 метра - 19,19 секунди.

Никой не е подобрил тези два рекорда на Юсейн Болт вече 15 години, въпреки че хора като Тайсън Гей, Йохан Блейк и Ноа Лайлс дадоха сравнително близки времена. И след като Болт е най-бързият човек на планетата, то няма с кого друг да бъде сравнен.

Още: Може ли 37-годишният Юсейн Болт да победи 25-годишния Килиан Мбапе в спринт на 100 метра?

Юсейн Болт срещу хрътка

Юсейн Болт в спринт срещу хрътка

Това принуждава хората да прибягват до доста интересни и нетрадиционни сравнения. Едно от най-новите такива - компютърно генерирана симулация, която изправя Болт в спринт на 100 метра срещу най-бързото куче на света - хрътката.

Благодарение на дългите и мощни крака, гъвкавия гръбначен стълб, по-дълбокия гръден кош и структурата на тялото им, те могат да стигнат до средна скорост, надвишаваща 64 км/ч. За сравнение - по време на бягането на Юсейн Болт, с което постига световния рекорд през 2009 година, той достига средна скорост от 37,58 кмч/.

"Гинес" рекорд: Мъж с обувки на ток - пробяга 100 м. за 3 секунди под световния рекорд на Юсейн Болт (ВИДЕО)

Съвсем логично - хрътката взима разстоянието от 100 метра много по-бързо - за 5,80 секунди. Направен е и експеримент - Болт получава огромна преднина, а кучето тръгва доста по-късно. Въпреки това наваксва и отново печели. Вижте кадрите по-долу в материала. А в миналото Юсейн Болт е спринтирал и срещу... гепард (ВИДЕО).

Юсейн Болт не хареса сравненията с Килиан Мбапе, присмя му се жестоко

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички