Тодор Барзов пред Nostrabet: Харесва ми този Левски, искам да се бори за Топ 6


Тодор Барзов пред Nostrabet: Харесва ми този Левски, искам да се бори за Топ 6
Снимка: Getty Images/Guliver

9862 0

Помните ли Тодор Барзов? Работната пчеличка на Левски. Онзи дребничък на ръст полузащитник, но с голямо сърце и душа, с голям футболен интелект. Точно заради всичко това той бе сред любимците на синята публика и незаменим титуляр в един от големите отбори на Левски в периода 1976/1979. За тези три години Барзов стана по два пъти шампион и носител на Купата на България със „сините“, като донесе втората титла на своите с фамозен гол за успеха над ЦСКА с 2:1 в последния мач.

В интервю за nostra_bet Тодор Барзов говори за новия сезон, за своя Левски, за ЦСКА, в който е внука му, и за родния ни футбол.

Г-н Барзов, Вашите очаквания за новото ни футболно първенство?

Ще се радвам да видя по-голяма конкуренция на терена, повече мачове под напрежение и така наречените по-скромни отбори да оказват по-сериозна съпротива на по-силните. Също и да гледаме повече мачове с непредизвестен край. Ако я има тази по-голяма конкуренция, тя ще е предпоставка за вдигане на футболното качество.

Ще имаме ли нов шампион?

Трудна работа. ЦСКА много трябва да работи, докато стигне Лудогорец. Онзи ден нищо не играха ЦСКА, добре че изгубиха само с 0:4. Любо Пенев допусна очевидни грешки. Не са добре нещата там.

Къде сбърка Пенев, със състава ли?

Това е първото. Не е нормално за мен ЦСКА да започва с девет чужденци, след като има по-добри българи от тях. Но тези българи бяха на пейката, а като имаме предвид, че имаше и контузени чужденци, като влязат и те, не знам какво ще се случи с българите.

Какво не Ви хареса в играта на ЦСКА?

Нямаха абсолютно никаква идея срещу Лудогорец. Само с настъпване на топката, гардиране и удари от 30 метра не става. Ако някой е гледал мача за Суперкупата и не е знаел името на съперника на Лудогорец, едва ли щеше да повярва, че той е основният конкурент на разградския тип за титлата.

Защо сте против чужденците в ЦСКА?

Против е силно казано, но за мен е непонятно защо толкова много чужденци започват едновременно, след като от тях има по-добри българи. Мога ли да кажа нещо против Али Соу например, когато беше на „Армията“. Имаше качества, заслужено водеше атаката, тъй като нямаше по-добър българин на този пост. Същото се отнася и за някои други легионери, като Тиаго и т.н. Но сега не е така.

Но Лудогорец също разчита основно на чужденци и осем от тях бяха титуляри във финала за Суперкупата.

В Лудогорец работят по друг начин. Там мениджърът е друг, разполагат с богат финансов ресурс и пазаруват основно отвън. Това, обаче не им попречи да откупят правата на Кирил Десподов от Каляри. ЦСКА защо допусна Кирил да играе за друг клуб в България. Тези пари, които ги хвърляха за толкова чужденци, от няколко чужденци да се бяха лишили и да бяха вложили въпросните суми за връщането на Десподов, щеше да си струва повече инвестицията. Но сега в ЦСКА не се знае кой пие и кой плаща. Вие, знаете ли кой е мениджърът? Не. Аз също. Когато Гриша Ганчев взе моя внук Георги Йомов в ЦСКА, ми се обади и ми каза: Бате Тошко, много се радвам, че Гого дойде при нас и ще играе за ЦСКА. Засега не виждам това да е станало, в смисъл Гого да е титуляр. Някои чужденци, обаче не излизат от 11-те.

Как виждате Вашия Левски?

Предвид финансовите неволи, много добър отбор направиха. Гледах ги онзи ден с Етър, харесаха ми. Интересни млади футболисти, братя Цоневи ще са лидери. Очаквам да сме по-добре от миналия сезон и по-бързо да преболедуваме тежкия период. Аз винаги си оставам левскар, нищо че внукът ми е в ЦСКА.

Как ще коментирате завръщането на Константин Баждеков в Левски като изпълнителен директор, макар и до Общото събрание на клуба на 31 август?

Малко съм пристрастен, защото сме семейни приятели. Но, ако сме обективни, това е силен ход и ще е от полза за Левски. Константин има безспорни управленски и мениджърски качества, перфектен икономист е и не виждам причина да не остане на поста и след Общо събрание. В този деликатен момент Левски се нуждае от такива кадри и специалисти, за да върви нагоре.

Ще съумее ли Наско Сираков да върне добрите времена в Левски?

Без пари голям футбол не се прави. Не можеш само да казваш: Аз съм мениджърът, аз съм мениджърът, а касата да е празна. Сам Сираков не може да успее, колкото и голямо име да има. Дано работата в екип да дава резултати и Левски отново да е примамлив за големите рекламодатели.

Простихте ли на Левски, че не даде шанс на внука Ви Георги Йомов?

Аз на Левски никога не съм бил обиден. Само на един човек бях обиден – на директора на школата. Защото, когато стана ясно, че няма да разчитат на Георги, да го бяха пуснали да си тръгне мирно и кротко, щом не е желан. Или срещу някаква минимална компенсация. Той беше на 18 години и според наредбата, ако Георги бъде продаден от следващия му клуб, преди да навърши 23 години, Левски имаше право на финансово обезщетение. Само че директорът поиска 40 000 лева за 18-годишния ми внук веднага. Моят зет извади парите и ги плати. Ами, ако примерно ги нямаше тези пари? Какво щеше да стане с Георги тогава? Нямаше да играе в Левски, нямаше да играе изобщо футбол и щеше да спре с футбола на 18 години.

Даниел Боримиров ли визирате по този казус?

Да. Отидох при него и му казах, че е пълен боклук. Истината беше, че Боримиров искаше от треньора да налага сина му и който друг талант му се окажеше конкуренция, го елиминираха. Дали Георги е ставал за Левски, се видя много добре. Когато Венци го взе в Славия, почнаха да го пускат в дубъла, после руснакът го взе в мъжете и го наложи. Георги спечели Купата, като вкара и една от дузпите във финала с Левски. После вдигна купата и с ЦСКА, стигна и до националния отбор.

Г-н Барзов, каква роля ще играят в първенството двата отбора от Пловдив?

Моите очаквания са през другия сезон Ботев да е водещият тим в Пловдив. Руският му милиардер инвестира сериозни средства и би следвало Ботев да се бори не само за Топ 6, но и за Европа. Локо пък, за голямо мое съжаление, най-вероятно ще отстъпи от позициите си. Техният бос очевидно има проблеми с издръжката, което личи и по напусналите и привлечените през лятото играчи. Но поне босът на Локо можеше да е дипломат или да е по-умерен, защото тези негови медийни изяви влияят зле, както на него, така и на клуба му.

Кои други отбори виждате в Топ 6?

Арда, като че ли има запазено място, защото в клуба работят правилно в последните години и случиха на треньор. За Ботев Пловдив вече казах, Черно море също може да се завърне в Топ 6, тъй като е клубът отдавна е едно приятно място за правене на футбол и също разполага със стойностен наставник. Локо Пловдив и Берое, въпреки отстъплението, което се очаква при тях, ще поддържат интригата. Много ми се иска и моят Левски да се намеси, Славия, ЦСКА 1948 и Царско село също ще дебнат и ако им се отдаде възможност, няма да я пропуснат. За мен битката за Топ 6 ще бъде непредсказуема. Сигурни за шестицата са само Лудогорец, ЦСКА София и Арда.

За финал. Какво бихте пожелали на българския футбол?

Да има колкото се може повече силни отбори. Поне 8-9. Това ще стане, ако Левски и Славия се възродят, ако един ден и Локомотив София го направи, а Царско село и ЦСКА 1948 не се окажат еднодневки. Колкото повече силни тимове имаме, толкова по-големи ще са надеждите ни за едно по-добро бъдеще на нашия клубен футбол и националния отбор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички