Теньо Минчев пред Nostrabet: Ако ТЕЦ-ът врътне кранчето, Берое ще изчезне от футболната карта


Теньо Минчев пред Nostrabet:  Ако ТЕЦ-ът врътне кранчето, Берое ще изчезне от футболната карта
Снимка: Официален сайт на Берое

5689 0

Теньо Минчев е икона на Берое и капитан на отбора, който донесе единствената шампионска титла по футбол на Стара Загора. Със заралии е бил също трети в елита, три пъти финалист за Купата на България и двукратен носител на Балканската клубна титла. За 14 сезона има 308 мача и 23 гола за Берое. Играл е за отбра и в Европа, включително в историческите два мача с Ювентус.

Виж тук какво сподели Теньо Минчев относно неясното бъдеще на любимия си тим, след като стана ясно, че генералният спонсор на клуба има огромни задължения и е намалил с 40% бюджета на Берое за новия сезон.

Г-н Минчев, как приехте новината за драстичното намаляване на бюджета на Берое?

Това е неприятно, но аз не съм изненадан, защото зная каква е причината.

Задълженията за милиони, които ТЕЦ „Мария Изток 2“ има и за които енергийният министър призна публично. Това ли визирате?

По-точно е да се каже как се стига до тези задължения. От мои приятели знам, че ТЕЦ „Мария Изток 2“ работи на големи загуби, защото плаща задълженията на всички Тецо-ве в България. Ако ТЕЦ „Мария Изток 2“ покриваше само своите дългове, щеше да функционира нормално и нямаше да има причина да намалява бюджета на Берое.

Сега Тец-ът намалява бюджета, но допускате ли, че след време може да се откаже напълно от Берое?

Да. Аз много пъти съм казвал, че рано или късно ТЕЦ-ът ще врътне кранчето. Сега ще Ви кажа още нещо. Разбрах, че е възможно ТЕЦ „Мария Изток 2“ да бъде приватизиран, ако продължава да работи на загуба. Така че съдбата на Берое е в ръцете на бъдещото правителство.

Доста стряскащо звучат тези думи, казани от човек като Вас, който е икона на Берое?

Нещата трябва да се казват такива, каквито са. Притеснен съм, че ако ТЕЦ-ът остави клуба, моят любим Берое ще изчезне от футболната карта на България. Защото всички играчи ще избягат и ще отидем в трета дивизия.

Няма ли вариант местният бизнес да помогне?

Не. Когато трябваше, ние не си построихме къщичката. Сега е късно, сега се разчита само на парите на ТЕЦ „Мария Изток 2“ и ако те обърнат гръб на отбора, Берое потъва.

Защо Берое не си построи къщичката?

Изтървахме златен момент. Имаше сериозен човек, който даваше пари на Верея. Но Верея не е Берое. Едно е да инвестираш във Верея, друго - в Берое. Пропуснахме да привлечем този човек в Берое, с него щяха да дойдат и други бизнесмени. И още нещо. Верея можеше да стане дублиращ тим на Берое във Втора или Трета лига. Ако не Верея, такъв можеше да е Ботев Гълъбово. В подобен дубъл на Берое щяха да играят наши талантливи юноши, каквито във всички набори имаме. Който от тях покажеше, че се развива, щяхме да си го връщаме в Берое.

Намеквате, че Берое не разчита на беройци?

Точно така. Нашите младоци, като излязат от юношеска възраст, отиват къде ли не, но не и в Берое, защото не им дават шанс да се наложат. Сега например имаме наши момчета в Арда, а видяхте Арда докъде стигна. Захранваме с беройци и други клубове в България, че и в чужбина, само в Берое няма беройци. Това е сбъркана политика.

Друго какво е объркано, че и с много пари до този сезон, представянето и класирането на Берое не беше адекватно на бюджета?

Тотално сбъркана е трансферната политика на клуба. Вземат се чужденци на килограм и със съмнителни качества, играли във втора и трета дивизия в други държави. Те няма как да ни свършат работа. С този бюджет досега трябваше да сме втори след Лудогорец или да не излизаме от тройката, а вместо това едва влязохме в шестицата и там ни биеха наред.

Възможно ли е някой да се е облагодетелствал от тези многобройни трансфери на чужденци през годините?

Не вярвам, тъй като преговорите за заплащане на легионерите се водят с представителите на ТЕЦ „Мария Изток 2“ в клуба, а плащанията се извършват по банков път. Сега, ако някой, се е разбрал на четири очи с въпросен чужденец той да му дава процент от заплатата си заради това, че е привлечен в Берое, е отделен въпрос. Но все си мисля, че тази практика е отшумяла. Тя беше на мода, когато аз играех и малко след това. Знаеше се и кои треньори обичат футболистите да им се отчитат за благодарност, ча са ги взели в отбора.

Вие, славните ветерани, планирате ли разговор с ръководството на Берое за бъдещето му?

И да инициираме такъв, едва ли някой ще се отзове в момента или ще иска да ни чуе и да обясни какво се случва. Все пак черно на бяло, Тец-ът си изпълнява ангажиментите към клуба, макар и с лимитиран бюджет. Направена е селекция според парите, тимът е на лагер, подготвя са усилено за първенството. Остава само да се молим, на по-късен етап през сезона да няма сътресения. Като казвате ветераните, единственото, което ние сме направили в последните години е, че по наше предложение в клуба назначиха футболно име за директор и хубавото е, че той е бероец в лицето на Валентин Грудев. Защото всеки може да дава пари, но спортно-техническата част трябва да се управлява от специалисти.

Ако Берое се отдалечи от шестицата през другия сезон, ще има ли реакция от страна на феновете?

Ако има такава, тя нищо няма да промени. Феновете ще освиркват, ще вдигат плакати, ще излязат с декларации. Ръководещите клуба пък ще кажат: Опитваме се да се справяме по най-добрия начин с парите, с които разполагаме. Знаете, че тази година са далеч по-малко. И така, докато нещата утихнат.

Какви са Вашите очаквания от Берое през сезон 2021/2022?

Първо, пожелавам на играчите да проведат пълноценна лятна подготовка, да нямат контузии, да се пазят от пандемията. После, в мачовете ще ми е интересно да видя българските ни попълнения дали ще се впишат в колектива, в треньорската концепция, дали ще дадат нещо различно и по-добро на Берое. Защото, ако е вярно, че са сменили начина на работа и занапред ще се разчита основно на българи и на интегриране към състава на беройци, това е похвална клубна политика. Но най-важното е ТЕЦ „Мария Изток 2“ да продължи да подкрепя отбора и ако сега е намалил бюджета по обясними причини, дано да е само временно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички