Станислав Костов пред Efirbet: Левски е институция, самоцелното налагане на млади не ми допада


Станислав Костов пред Efirbet: Левски е институция, самоцелното налагане на млади не ми допада
Снимка: Официален сайт на Левски

4096 0

Нападателят на Пирин Благоевград, Станислав Костов, даде ексклузивно интервю за сайта Efirbet.com. Той сподели радостта си отново да облече екипа на благоевградския тим и си пожела да помогне за възможно най-високото класиране на новака в efbet Лига в края на настоящата кампания.

Костов не пропусна да изрази надеждата си, че бившият му клуб Левски бързо ще успее да стъпи на краката си, за да радва многохилядните си привърженици с победи и резултати. Стрелецът си спомни за добрите дни, в които стана голмайстор на родния елит именно със синия екип. За финал той сподели, че подкрепя даването на шансове на млади играчи, но не и самоцелното такова в дадени родни клубове.

 

Здравей, Стаси! Сезонът за Пирин започна със смесени емоции, въпреки че играхте добре в общо взето всеки изигран мач. Върху кои елементи трябва да поработите още, за да превърнете добрите моменти в точки?

Във всеки мач дотук успяхме да играем добре, наистина. Имахме обаче и доста тежки мачове. Може би ни е яд за мача с Берое, който изпуснахме в последните минути, сега можеше да дишаме по-леко с една победа там. Мисля, че с малко повече късмет Пирин ще започне да печели мачовете си. Съвсем скоро ще видите още по-силен Пирин.

 

По-лесно ли е за вас, тъй като сте се събрали много опитни играчи и нямате нужда от особена адаптация към условията на efbet Лига?

Да, разбира се. Събрахме се доста опитни играчи и това помага. Не очаквам да имаме проблеми в това отношение.

 

Самият ти изглеждаш в доста добра форма в първите срещи от сезона, включително беше избран и за играч на мача. Поставил ли си си лична цел по отношение на головете и асистенциите?

Лична цел не съм поставял, но ще се стремя да отбележа максимално много попадения. Бидейки нападател аз в не малка степен завися от целия отбор, така че се стремя да давам най-доброто от себе си. Имаме добри играчи и се надявам да помагам на момчетата и да завършвам успешно атаката.

 

Доколко помага фактът, че сте се събрали много юноши на клуба и познавате обстановката в Благоевград почти напълно?

Да, повечето сме местни момчета и това е хубаво. Всички знаят какво представлява прословутият пирински дух и това ще ни помага в мачовете занапред. Ще е предимство за нашия отбор. Отборите тук идват с голям респект, особено, когато гостуват в Благоевград.

 

Оцеляването ли е целта за Пирин през сезона?

Ние, все пак, сме новак. Целим се във възможно най-предно класиране. Искаме да се развиваме като отбор, да играем по-добре и в края на сезона да сме на място, което да задоволява всички ни.

 

Редица тимове залагат вече почти изцяло на български кадри, включително на доста млади такива. Временно явление ли е това, или ще се превърне в тенденция?

Не мога да се ангажирам с отговор. Набляга се на млади играчи, това е нормално, бъдещето все пак е в младите. Не съм обаче почитател на философията да се налагат такива играчи на всяка цена. Някои отбори се опитват да изкарват млади момчета насила и това също не носи дивиденти. Всеки отбор си има философия и стратегия. Мисля, че на отбор, без опитни играчи, ще му бъде доста трудно. Във всички отбори са необходими.

 

С какви емоции приемаш събитията в Левски? Виждаш ли подобрение в скоро време?

Следя със сигурност ситуацията. Там изкарах един от най-добрите сезони в кариерата си, станах голмайстор и спомените са страхотни. Левски е и отборът, на когото симпатизирам. Както аз, така и всички фенове на клуба се надяваме да се намери решение и да се излезе от кризата. Левски е институция в родния футбол и всички искат да виждат силен отбор. Сегашното положение не е хубаво, но се надявам да се намери някакво решение, за да стъпи на краката си Левски и да е тимът, който върви нагоре и побеждава.

 

Губи ли шампионата от липсата на един от големите си грандове?

Абсолютно губи. Преди няколко години ЦСКА беше в същото положение, но отборът се оправи и сега вече се бори за купи и влиза редовно в европейските клубни турнири. Надявам се, че същото ще се случи с Левски и отново да се направи силен отбор, който да радва публиката. Знаете какво значи да имаш такава фенска маса, която неотлъчно подкрепя тима, дори и в това състояние. Левски е любов и всички привърженици заслужават силен тим.

 

Беше ли трудно за теб да спечелиш любовта на феновете на Левски в началото, когато името ти се асоциираше с ЦСКА?

В тези отбори винаги е трудно. Конкуренцията и напрежението е огромно, прожекторът грее върху теб изключително ярко във всеки един момент. Успях да спечеля привържениците най-вече с попаденията си. Когато нападател вкарва голове, то всичко е наред. Ако не вкарваш голове в такива отбори, то нямаш никакъв шанс. Напрежението е наистина голямо по време на всеки мач.

 

Изходящите трансфери на родни кадри зад граница изглежда, че зачестяват с всеки изминал трансферен прозорец. Има ли вдигане на качеството и ще повлияе ли това на националния отбор?

Надявам се. Хубаво е, когато български играчи излизат зад граница. Там не ни уважават много, но с всеки следващ подобен трансфер това може да се обърне като тенденция. Това отваря врати и за други български играчи. Надявам се да има още повече, които излизат в чужбина.

 

Ти самият имаше престой зад граница, в състава на кипърския Олимпиакос. С кой аспект от живота в чужбина имаше най-големи трудности да свикнеш?

Беше ми трудно, че бях сам, семейството ми не беше с мен поради пандемичните обстоятелствата. Бях напълно сам в чужда държава. На второ място отидох доста късно, когато първенството вече беше започнало, а аз не бях водил подготовка с отбора. Бях, видях, но не ми се получиха нещата и реших да се върна тук в Пирин. Най-важното е да играеш. Не съм престарял все още и беше важно да си възвърна самочувствието.

 

Би ли опитал отново късмета си зад граница, при подходяща оферта?

Да, но това не е на дневен ред. Концентрирал съм се върху Пирин, искам да се представя добре и да помогна на отбора. Ако се представя добре, то ще ги мисля нещата на следващ етап. В момента не ми минават такива мисли. Във футбола не знаеш какво ще се случи, но искам да помогна да направим силен отбор и сезон с Пирин. Клубът и феновете го заслужават – да ги радваме с добри игри и резултати.

 

На 29 си, в пика на кариерата си. Сред амбициите ли ти е да намериш място и в националния отбор?

Това е една тема, за която ми е малко трудно да коментирам, откровено казано. Едно време имах 20 гола и не ме повикаха в националния отбор, така че не се надявам на много. Ще се опитам да дам най-доброто от себе си в клубния си отбор, а след това, ако селекционерът прецени, ще е чест за мен да облека националната фланелка.

 

За финал, Стаси – какво си пожелаваш в следващите месеци в личен и професионален план?

Пожелавам си здраве, за мен и моето семейство. Имах неприятни контузии през последните години и се надявам това да е зад гърба ми. В професионален план искам аз и съотборниците ми да печелим възможно най-много мачове занапред.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички