Специалист: Твърде късно започна издирването на Боян, не съм виждал 100 души да търсят алпинист


Специалист: Твърде късно започна издирването на Боян, не съм виждал 100 души да търсят алпинист
Снимка: iStock/Guliver

6462 0

Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм изрази мнение, че операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров е закъсняла. Той посочи, че мащабната акция едва ли може да се покрие с парите от застраховката, която Петров си е направил преди атаката на върха.

"Това са цели 10 дена. Боян трябва всеки ден да си бие едни инжекции. За 10 дни трябва да са десет инжекции. По принцип боян има стил на катерене, като се катери много бързо с една много къса листа от екипировка и необходими неща. Само основните неща, за да може да се качи много бързо, по-бързо от останалите. Защото не иска да стои дълго време и да се излага на височина", коментира Попйорданов пред "Нова тв".

Той разкри, че за 10-те дни лошо време на Хималаите има снегонавявания, дори и нов сняг, който може да зарие и скрие всякакви следи.

"Човек може да се е скрил на едно място и отгоре да се е създала лека снежна покривка и от самолет или хеликоптер да не може да се открие", обясни той.

Попйорданов посочи, че връх Шиша Пангма не е връх, към който има интерес. Най-много на година се правят по една-две експедиции.

Според него Боян Петров е тръгнал със застраховка на Австрийския алпийски клуб, която е "много добра".

"Не мога да допусна, че тази застраховка покрива три хеликоптера. Един огромен човешки ресурс. Аз не съм чувал 100 души да търсят един човек. Винаги са участвали алпинисти, експедиции. Но реално на Шиша Пангма няма много експедиции, една-две на година. Няма тази критична маса от професионалисти, които да участват. Пари се събират, има смисъл, аз вярвам, че каквито пари има останали, няма да останат скрити", завърши той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички