Славко Матич пред Efirbet: Арда може да се превърне в малкия национален отбор на България


Славко Матич пред Efirbet: Арда може да се превърне в малкия национален отбор на България
Снимка: fcarda.bg

1501 0

Бившият наставник на Арда – Славко Матич, даде ексклузивно интервю за сайта Efirbet няколко дни преди да бъде освободен от поста си. Това се случи в резултат на острите критики, които отправи към ръководството на клуба след мача с ЦСКА.

Сръбският специалист, който отскоро бе начело на кърджалийци, сподели задоволството си от работата на младите футболисти в тима и изрази амбицията си да превърне Арда в „малкия национален отбор“ на България, визирайки многото потенциал в клуба.

Матич допълни, че нивото на българския футбол може да се подобри, но за това отговорност носят и чуждестранните специалисти, идващи в страна, визирайки и себе си. Треньорът добави и, че не е особено впечатлен от нивото на хегемона Лудогорец, заявявайки, че основното предимство на разградчани се крие в големия бюджет на клуба. 

 

Здравейте, господин Матич! Преминахте през една доста тежка серия от мачове, в доста сгъстен цикъл. Какви изводи си извадихте за състоянието на Арда?

Здравейте! Да, преминахме през 5 мача за 20 дни, първите 3 от които срещу грандове като ЦСКА, Левски и Лудогорец. С малко повече късмет можеше да спечелим и повече от 1 точка. Изиграхме добър мач и срещу Царско село, а после загубихме от Локо София. Много съм доволен от момчетата, бързо разбраха какъв стил искам да изповядваме и ще се трудим по тази линия и занапред. Искам подобно лице срещу всеки съперник. Имаме доста млади играчи и за тях най-важно е постоянството. То липсваше срещу Локо София, но това е нещо напълно нормално и затова ще работим.

Тук съм от около месец. Имахме доста млади играчи, които не бяха играли до момента изобщо – Рубежич, Христо Иванов и др. Дойде малко в повече да играем 5 мача за 20 дни. Допуснахме доста технически грешки, особено когато се натрупа умората.

 

Забеляза се веднага след идването Ви огромната агресия, с която играете, която не е особено традиционна за българските ширини. Откликват ли играчите на изискванията Ви?

Това е радващо да се вижда. Хубаво е да сме по-агресивни от всички. Момчетата работят във всички аспекти и се раздават максимално. Имат необходимото самочувствие, стараят се. Няма никакво напрежение при нас, няма и причина да има такова. Важно е да преобладава само доброто настроение и нещата ще се получават.

 

За подобен стил с висока преса е от особено значение физическата издръжливост. Смятате ли, че след зимната пауза тимът ще е в състояние да играе пълни 90 минути на това темпо?

Абсолютно. След подготовката очаквам да сме още по-добре подготвени физически. Всеки треньор си има своя философия и виждания. Работя по специфичен начин, като акцент поставям върху работата с топката. Ще изглеждаме по-добре през пролетта. Не само по отношение на пресата, но ще искаме да се подобрим и по отношение на владението на топката. Имахме доста притежание във всеки мач досега, но целта ще е да подобрим нещата във всяка фаза, както и да личат наяве принципите на игра, на които се опитваме да акцентираме.

 

Българската действителност не е нова за Вас. Какво се е променило в последните години, в сравнение с престоя Ви като играч?

Много промени са настъпили. На първо място, футболът като цяло вече е един далеч по-динамичен спорт, не само в България, но и в целия свят. На второ място, терените са в далеч по-добро състояние. Това е много важно за футболистите, за да могат да покажат на какво са способни.

На последно място – появата на Лудогорец е огромна разлика. Тогава нямаше отбор, който да е толкова напред спрямо всички останали като бюджет. Това не е алиби обаче за нас, останалите тимове. Нашата задача е да намерим правилното противодействие на терена.

 

Как приехте поканата на Арда?

Спортният директор Ивайло Петков се свърза с мен, докато бях на почивка и аз откликнах. Отзовах се на разговор и успяхме да постигнем договорка. Нещата станаха доста бързо.

 

След победата с Царско село споменахте, че тимът Ви е показал „български манталитет“ през второто полувреме, вместо да вкара още 1-2 гола. Как се изкоренява подобен проблем?

Ами да, след мача с Царско село всъщност използвах израза „балкански манталитет“. Това се отнася за всички народи в тази част на света – сърби, българи, хървати. Различаваме се в голяма степен по отношение на манталитета в сравнение с арабските страни, германци, американци и другите западни народи. Трябва да сме гладни постоянно и винаги да се стремим към подобрение. Не трябва да се задоволяваме с форма, класиране и качества.

Необходимо е време, да за се преодолее този проблем и доста работа. Целта е никога да не сме доволни и да се стремим нагоре, да приемаме предизвикателствата с отворено обятие и да желаем да се развиваме. Алиби не може да има, ако не се постигне това. Така само се залъгваме. Във футбола е важно само постоянството, работата и последователността.

 

Каква ще е целта пред Вас и Арда до края на първенството? Може би влизане в топ 6?

Целта на Арда винаги е била, откакто тимът е в елитната дивизия, да е в челната шестица на класирането. Това не е малко. Клубът обаче има и друга цел – да развиваме младите ни играчи. Знаете, имаме десетима качествени млади състезатели и ще се стремим да им помагаме да се развиват, изповядвайки добър футбол. С атрактивен и офанзивен футбол ще дойдат и двете цели.

 

Споменахте в предишно интервю, че сте гледали много мачове от българското първенство през сезона. Как бихте оценили нивото?

Да, винаги се опитвам в свободното си време да гледам мачове от първенствата, в които съм бил треньор или преди това съм се състезавал като футболист. В това число мога да включа и словенско първенство и др, но и българското.

Какво мога да кажа – всеки отбор може да победи всеки и това е видно и от класирането и от резултатите. От тази гледна точка, нивото винаги може да бъде по-високо, но това е нашата работа – на треньорите. Особено това важи за нас, чужденците, които идваме в страната. Трябва да вдигаме качеството на собствените си отбори, което ще помогне и на другите тимове, срещу които играем.

 

Бивш играч сте на Славия и ЦСКА. Следяхте ли в последните години изявите на тези тимове?

Да, гледах редовно двубои на тези клубове. Радвам се, че Славия е в добро състояние и играе силно. В чудесни отношения съм с президента Венци Стефанов, поддържаме редовно връзка. Пожелавам му много успехи. Само срещу нас не му пожелавам (смее се).

 

Има ли кой да се опълчи на Лудогорец, след като се изправихте срещу този тим в един от първите Ви двубой начело?

Двубои като тези срещу Лудогорец, ЦСКА и Левски са от изключително значение за младите играчи в Арда, които да се сблъскват с трудни ситуации срещу най-добрите.

Нищо специално не мога да кажа за тима на Лудогорец, освен, че имат извънредно голям бюджет. С изключение на това не мога да отлича нещо специално в играта им. Видя се и при тази загуба с 3:5 срещу Пирин. В Разград контролирахме отлично двубоя, имахме над 50% притежание на топката. Имахме малшанс, че допуснахме попадение рано в мача, след като на свой ред не бяхме съумели да отбележим такова в първата минута. Направихме много индивидуални грешки, които предрешиха мача. В противен случай можеше да стане трудно за Лудогорец, както срещу Пирин.

 

В Арда има много млади играчи. Виждате ли в тях потенциал за допълнително израстване и достигане до по-високо ниво?

Откровено казано, за мен Арда трябва да се превърне в малкия национален отбор на България. Има много млади играчи със страхотен потенциал. Нужно им е малко време и работа. За тях е важно да влязат в първия отбор и да играят редовно срещу най-големите тимове в страната, за да израстват. Вярвам, че те ще покажат още по-силно лице след зимната подготовка.

Подготвили сме добри тренировки за тях. Отношението на играчите е страхотно, има взаимно доверие между тях и треньорския щаб и вярвам, че ни предстоят добри времена. Не усещаме никакво напрежение. Цари само добро настроение и занапред ще се стараем постоянно да ги бутаме напред, за да се развиват. Срещу ЦСКА ще излезем със 7-8 млади футболисти, след като преди това излязохме с доста и срещу Лудогорец и Левски. Вярваме, че клубът и тези състезатели ще имат голямо бъдеще занапред.

 

И за финал, господин Матич – какво си пожелавате в личен и професионален план през идната 2022-а година?

Мога само да пожелая за мен, за моето семейство и за всички мои приятели здраве в тези луди и болнави времена. Чул ни Господ! С Арда се надявам да постигаме успехи и да помагаме, не само на клуба, но и на целия български футбол. Пожелавам и на Вас и Вашите читатели здраве и щастие през идната 2022-а година. Благодаря и за интервюто!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички