Славчо Хорозов пред Efirbet: Харесвам как играе Ботев (Пд), бронзът ще му прилича


Славчо Хорозов пред Efirbet: Харесвам как играе Ботев (Пд), бронзът ще му прилича
Снимка: Nostrabet/Efirbet

5663 0

Славчо Хорозов е емблематичен защитник на пловдивския Ботев и стожер в отбраната на няколко успешни отбора на клуба. Той е рожба на „канарчетата“, а след това носи достойно екипа на представителния им тим в продължение на 15 елитни сезона. В тях записва 342 мача, става вицешампион и пет пъти трети при майсторите и печели Купата на страната. Безкомпромисният бранител е също част от Ботев при най-престижните победи в неговата история в Европа – срещу Барселона и Байерн. 

В интервю за ЕБ Славчо Хорозов коментира настоящия Ботев, разкрива какво класиране ще му прилича и защо има едно наум, когато в любимия му тим идват чужденци.

Г-н Хорозов, благодаря Ви, че приехте поканата ни за разговор. Как сте и с какво се занимавате в момента?

Благодаря и аз, че ме потърсихте. Пенсионер съм и живея в Марково, но тъй като без футбол не мога, тренирам две детски формации на местния клуб, родени през 2007 и 2008 година. Когато се налага, помагам и на треньорите на юношите и мъжете.

Предполагам, че следите Ботев. Какви са впечатленията Ви от отбора?

Следя го редовно, но по телевизията, тъй като в тази пандемия не искам да рискувам и да съм сред много хора. Но по телевизията по-добре се виждат спорните ситуации, тъй като има повторения. Аз се радвам, че Ботев тръгна силно и въпреки че тимът още се изгражда, вече оформя един приятен игрови облик и се забелязват хубави футболни неща. Като цяло на мен ми харесва как играе и се развива Ботев, макар че има още много да се желае.

Дълго чакахте обаче победа на Ботев навън?

Рано или късно, знаех, че ще започнем да бием и като гости. Доволен съм не само от победата в Благоевград, но и от това, че създадохме много голови положения. Показаното от Ботев в този мач, и в други в Пловдив преди това, ме правят оптимист, че можем да запишем високо класиране.

Колко високо?

Няма да крия, че очаквам да се преборим за трето или четвърто място и да се завърнем в Европа. Макар че сме обезпечени финансово, класирането за евротурнир носи допълнителни финансови приходи, от които никой не би се лишил в тези тежки и несигурни времена за живот. Това трябва да е целта на Ботев и вярвам, че ще я постигне.

Кои ще са му конкуренти?

Славия и Черно море най-вече. Берое не са постоянни, а другият тим от Плодив - Локомотив, който ми прави прекрасно впечатление с играта си в последните мачове, може да влезе в шестицата, но не смятам, че ще се пребори за Зона Европа.

Защо пропускате Левски, който постепенно тръгва нагоре с новия треньор?

Предвид дълговете на „сините“, мисля, че Станимир Стоилов ще изгражда един перспективен тим, който ще започне да играе по-сериозна роля в първенството през другия сезон.

Г-н Хорозов, справя ли се родният Ви Ботев в защита?

На този етап – да. И нашите, и чуждите бранители са на ниво. Жалко само за Работов, който много ми допада, но не играе редовно, а точно на тези години не трябва да търка пейката.

Липсата на ботевисти в Ботев е болна тема и за други славни играчи от Вашето поколение, с които разговарях. Заради търсене на бързи резултати ли не се дава шанс на кадри на Ботев в мъжете?

Точно заради това и по тази причина се привличат чужденци. Имам поглед върху школата и зная, че треньорите работят правилно. Ние произвеждаме талантливи юноши, но губим вече няколко поколения. На чужденец, ако не му платиш, той веднага ще си тръгне, но това няма да го направят ботевисти, тъй като милеят за клуба и знаят как се воюва за каузата му.

Как могат да се променят нещата?

Треньорът на представителния тим трябва да има доверие на нашите юноши, и да ги налага внимателно и търпеливо. Но не виждам как ще стане, след като всичко е объркано от дълго време. Когато възродихме нашия Ботев преди 10 години, идеята беше гръбнакът на състава да е изграден от наши кадри и да ограничим до минимум привличането на пришълци, в това число и чужденци. Дойде после Цветан Василев, наля сериозни пари и тръгна да търси бързи резултати. Върнахме се в Европа, но като си тръгна Василев, нещата продължиха по същия начин. Работеше се на парче, редовно се привличаха знайни и незнайни легионери, и редовно забравяха нашите момчета. Сега е същото, но отборът върви и юношите пак остават на заден план. Въпреки това аз не мога да се примиря, че Ботев е без ботевисти сред титулярите, с изключение на Неделев.

Какво мислите за чужденците на „канарчетата“?

Обективно погледнато, те си вършат работата. Най-много ми харесва Па Конате, също и Реда Рабей, Дилан Мартенс, Маркиньос и Току. Дано и занапред случваме на чужденци, тъй като съм предубеден към тях. Причината е, че преди години, когато работех в Ботев, помня, че бях в чужбина и като се върнах, разбрах, че са взели набързо двама нигерийци, без да ги проверят в какво състояние са. После се оказа, че и двамата са болни. Единият имаше проблем със сърцето и се върна в родината си, за да го лекува шаман. Другият ние го излекувахме и стигна дори до Славия. Но оттогава дойде ли чужденец в Ботев и съм скептично настроен към него, докато не ме убеди в обратното, както правят настоящите.

Ще остане ли според Вас Неделев при „жълто-черните“ и за пролетта?

Зависи от политиката на клуба. Тошко си върна формата след операцията, направи силни мачове и вкара красиви голове, както за Ботев, така и за нацоналния тим. Ако получи изгодна оферта от чужбина, която удовлетворява едновременно него и ръководството, много трудно ще го задържат. Още повече, че е на едни години, на които му е време да изкара някое евро зад граница. Моето лично желание е той да остане и напролет. С лидер като Тошко и две-три сериозни попъленния, каквито се говори, че ще бъдат привлечени, ставаме фаворит за бронза.

А кой е Вашият фаворит за титлата?

Ако бяхте ми задали този въпрос, след като Лудогорец и ЦСКА изиграят отложените си мачове, можех да ви дам по-лаконичен отговор. Сега всичко зависи от това колко точки ще спечелят двата тима в тези срещи, които за ЦСКА са една повече. И най-вече какъв ще е резултатът в прекия им сблъсък на „Армията“. Ако Лудогорец спечели, всичко може да приключи рано, но ако победител е ЦСКА, титлата вероятно ще се реши чак в плейофите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички