Щангистите преследват олимпийски квоти на световното


Щангистите преследват олимпийски квоти на световното
Снимка: Getty Images/Guliver

2501 0

Българските състезатели по вдигане на тежести заминават за предстоящото Световно първенство с мисълта за печелене на олимпийски квоти. Това обявиха днес в Пресклуб "България" генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков, треньорът на националния отбор Иван Иванов и европейският шампион Иван Марков, информира БГНЕС.

"Подготовката протече нормално. Радостното е, че нямаме контузени състезатели. Тръгнахме да готвим 15 души за световното. След това реших, че ще участват 8. Положението при жените не е радостно. Такава е цялостната ситуация в момента. Ще участваме само с две жени. По предварителни заявки и двете, които мислех да пусна в категория 48 кг., шансовете им са сведени до минимум да спечелят точки за олимпийски квоти. Ще участваме само със сигурни състезатели при жените. Мая Иванова - кат. 53 кг. и Милка Манева - кат. 69 кг. При мъжете - Асен Владов кат. 56 кг. Подготовката му тази година е на приливи и отливи. Имаше неприятна контузия на бедрения мускул. При категория 62 кг. има лека изненада - Владимир Урумов победи Стоян Енев. Титуляр е Ивайло Филев. Голяма борба беше за тази категория. Категория 77 кг. - Демир Демирев. Надявам се този път да има късмет. Този път ще успее, поне така мисля. Категория 85 Иван Марков... Няма какво да крия - той отива да стане световен шампион. Аз съм реалист. Това е реалното състояние в момента. Най-малко медал. Категория 94 кг. - Васил Господинов. Не е в най-блестяща форма, но при едно добро стечение на обстоятелствата може да влезе в осмицата. Първите опити на всички състезатели ще бъдат 100-процентови. От първо до шесто място има шест квоти, след това намаляват. Ще залагаме на първите опити, на сигурност. Има време за медали. Главната цел са олимпийските квоти", Иван Иванов.

"Федерацията по щанги доста добре е организирала цялата подготовка. Имахме летен лагер и оттогава се готвим доста добре. На европейския подиум сме доста добре. За световното сме малко по-слабички, но нашата цел е да вземем три-четири квоти за Олимпиадата. При нас всичко е отборно. За съжаление при жените участваме с две състезателки. Нашата цел е да вземем максимално квоти за Олимпиадата", бе мнението на Иван Марков.

"За мое голямо щастие мога да кажа, че подготовката за световното протече много по-добре тази за европейското. За европейското бях тренирал месец и половина, а сега направих 5-6 месеца и то без контузии. Подкрепям думите на треньора и аз също съм на мнение, че отивам за първото място. В най-лошия случай очаквам медал. Това, което правя в залата ми дава нужното самочувствие, че мога да успея. Аз съм си основния конкурент. След това са всички останали. Представителят на Иран е заплаха, както и тези от Русия и Китай. Не ги подценявам в никакъв случай. Тази година имаме само една допинг проверка. Този път нямат интерес към нас", сподели Борислав Гидиков.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички