Русия бави допинг разследването на Камила Валиева, WADA ги плаши със съд


Русия бави допинг разследването на Камила Валиева, WADA ги плаши със съд
Снимка: Getty images

1943 0

Международната антидопингова агенция (УАДА) ще изправи Руската антидопингова агенция (РУСАДА) пред Спортния арбитражен съд (КАС), ако не ускори допинг разследването си на състезателката по фигурно пързаляне Камила Валиева, заяви президентът на УАДА Витолд Банка.

РУСАДА срещу УАДА: Кой ще надвие по казуса "Камила Валиева"?

РУСАДА сподели миналата седмица, че няма да разкрие нито датата на изслушване, нито присъдата на Валиева, добавяйки, че е взела решение да „защитава интересите“ на тийнейджърката, която е „защитено лице“. Валиева получи този статут, тъй като бе на 16 години по време на нарушението на правилника.

УАДА заплаши РУСАДА с КАС

„УАДА е загрижена за продължаващото забавяне по случая на Камила Валиева и сега постави РУСАДА под официално уведомление, че ако проблемът не бъде разрешен пълноценно и бързо, ще използва правото си да изпрати случая директно до Спортния арбитражен съд“, написа в Туитър Банка.

Допинг скандалът с Камила Валиева

Валиева бе в центъра на допинг скандал на тазгодишните зимни олимпийски игри в Пекин. Рускинята, която бе на 15 по онова време, се превърна в първата жена, която прави четворен скок в олимпиийски турнир, помагайки на Русия да завоюва златото в отборната надпревара. По-късно стана ясно, че тя е тествала положително преди Игрите за триметазидин – лекарство, което се използва при ангина, но е забранено за спортисти, тъй като може да подсили издръжливостта.

Неразбориите след допинг скандала

КАС позволи на Валиева да продължи участието си на Олимпиадата, обяснявайки решението си с крехката й възраст, въпреки че не я изчисти от допинг провинението. След негодувание от страна на САЩ относно решението да й бъде позволено продължаване на участието в турнира, горещата фаворитка Валиева падна на няколко пъти във финала на индивидуалното и финишира на четвърто място. Международният олимпийски комитет (МОК) избра да не раздава медали за отборното, докато случаят на Валиева не бъде окончателно разрешен.

В САЩ разкриха, че Камила Валиева имала три различни субстанции в допинг пробата си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички