Ружди Ружди с нов световен рекорд и злато от Световното в Лондон


Ружди Ружди с нов световен рекорд и злато от Световното в Лондон
Снимка: БГНЕС

1200 0

Олимпийският ни шампион в тласкането на гюле от Параолимпиадата в Рио Ружди Ружди спечели световната титла на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон, поставяйки нов световен в дисциплината тласкане на гюле - 12.47 м.

„Ключов момент беше третото изтласкване”, коментира след края на състезанието българинът, който в първите две изхвърляния записва съответно 11.45 и 12.23 м.

„Този резултат определено е един от най-важните в моята кариера. Представянето ми на Параолимпиадата беше събитието, което ме направи по-известен в моята държава. Това помага много на нашия спорт”, допълва вече двукратният световен шампион.

„По време на състезанието се бях фокусирал върху техниката си, но също така си мислех за моето семейство и приятелите ми, които ме подкрепят в моя спорт”, споделя още Ружди.

През октомври 2015 г. Ружди Ружди печели златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Доха, Катар. В дисциплината тласкане на гюле той печели първото място с резултат от 11.81 метра, което е нов шампионатен рекорд.

През юни 2016 г. на Европейското състезание за хора с увреждания в Гросето (Италия) Ружди печели златен медал в хвърляне на диск с резултат от 39.33 метра, което е на 9 см. от световния рекорд, който принадлежи на друг български параолимпиец - Мустафа Юсеинов, който на същото състезание печели бронзов медал с хвърляне от 37.24 метра.

На същото състезание, Ружди печели втора европейска титла с резултата си в тласкането на гюле от 12.04 метра, с което подобрява световен рекорд на чеха Мартин Немец от 11.85 метра.

На Параолимпийските игри в Рио, Ружди печели за България златен медал в тласкането на гюле, подобрявайки собствения си световен рекорд от Гросето с резултат от 12.33 метра. Той записва този резултат още при първото си излизане в сектора, като в още три от опитите си изтласква гюлето по-далеч от предишния си световен рекорд, съответно 12.22 м., 12.19 м., и 12.12 м.

Заради постиженията си роденият в Глоджево българин през 2016 г. е отличен с наградата „Спортист на месец септември” в анкетата на Пресклуб "България", със "Спортен Икар" за постижение на годината при параолимпийците, както и с „Най-добър спортист с увреждания” в ежегодната престижна анкета „Спортист на годината”.

Така България вече е с два медала от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания, след като Християн Стоянов спечели бронзовото отличие в дисциплината 1500 м.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички