Радостин Кишишев пред Betenemy: Гриша Ганчев няма да остане на „Армията“, ще има нов ЦСКА


Радостин Кишишев пред Betenemy: Гриша Ганчев няма да остане на „Армията“, ще има нов ЦСКА
Снимка: Getty Images/Guliver

8753 0

Радостин Кишишев е един от българските футболисти, които винаги ще се помнят. В България стана три пъти шампион с Литекс и веднъж вдигна Купата на страната. В чужбина пък направи забележителна дългогодишна кариера в едно от най-силните първенства в света - английското. Тинката, както го наричат, е и сред малкото наши играчи, участвали на финали на световно и европейско първенство. В момента Кишишев е шеф на Черноморец и прави всичко възможно да върне доброто име на клуба.

В интервю за Бетенеми Радостин Кишишев изразява мнение за актуални теми в родния и бургаския футбол, както и за националния отбор, с чийто екип остави ярка диря.

Г-н Кишишев, изненадан ли сте, че ЦСКА се срина игрово в Разград?

Моето мнение е, че Лудогорец не е това, което беше, но и ЦСКА не е достатъчно мотивиран и не е стигнал нивото на отбор, който да печели такива мачове за титлата.

Шестте точки аванс на Лудогорец правят ли го сигурен шампион?

На този етап всеки си заслужава мястото в класирането. Не мога да кажа, че Лудогорец е вече шампион, далеч е краят на първенството. Всеки може да попадне в черна серия, има и още един мач между Лудогорец и ЦСКА в плейофите.

Как си обяснявате факта, че Лудогорец започна да губи редовно точки през последните години, но все още никой не може да го свали от върха?

Лудогорец вече не е страшилище, но конкурентите му нямат достатъчно сили и футболни аргументи, за да го детронират. Този сезон обаче ЦСКА разполага с добър отбор и с добри футболисти, въпреки че продадоха Соу, и ще поддържат интригата за титлата докрая.

Вие познавате добре Гриша Ганчев. Смятате ли, че той може да промени решението си и да остане в ЦСКА?

Предполагам, че няма да остане на „Армията“, но не зная какви мисли има в главата, колко му струва издръжката и т.н. Това са неща от кухнята на клуба, а аз не съм в нея.

При евентуално негово оттегляне, очаквате ли това да се отрази върху ЦСКА в близко бъдеще и как?

Лично аз мисля, че ще видим един нов ЦСКА, тоест двете ЦСКА-та ще се обединят. Но това е мое лично мнение.

Много полемики предизвика решението на съдията Никола Попов да отсъди дузпа за ЦСКА 1948 срещу Левски, а после да я отмени. Вашият коментар за тази ситуация?

Съдиите са хора и те също бъркат, но не бива да допускат подобни грешки. Ако имаше ВАР, щеше да се вземе единственото правилно решение и сега нямаше да коментираме.

Ще го бъде ли Левски с този треньор и тези играчи?

Левски са слаби сега, но не мога да гадая какво ще се случи за в бъдеще. Те заслужават мястото, което заемат в момента в таблицата.

Какви са шансовете на „сините“ срещу Берое за Купата?

Въпреки че Берое ги победи в София и в Стара Загора, Левски имат шансове, защото това е турнирен мач, а мачовете в турнирите нямат нищо общо с тези в първенствата. Отделно срещата ще е на „Герена“.

Харесва ли Ви футбола в родното първенство този сезон? 

Не. Качеството не се вдига и това не е добре.

БФС ще предложи ограничение на бройката на чужденците, които играят у нас – да са не са повече от петима извън ЕС. Ако това се приеме, от полза за нашия футбол ли ще бъде?

Мен, ако питате, на терена трябва да са не повече от трима чужденци. БФС пък да вдигне от 250 на 500 лева парите, които ще плаща на отборите за всеки млад играч, който пускат.

Виждате ли футболисти, които да помогнат на националния тим да излезе от пропастта?

Има таланти, макар и не много. Някои от тях вече са в чужбина, дано там да развият качествата си.

Какво очаквате от държавния тим в квалификациите за световното първенство в Катар през 2022 година?

Ако вземем някоя точка от Швейцария и Италия, ще е супер, но очаквания за класиране не може да имаме. Все пак в световните квалификации няма Лига на нациите.

Споделяте ли мненията, че нямаме силни футболисти и затова националният ни тим е слаб?

Напълно го споделям. Играчи имаме, но не и добри футболисти. Няма я маята, както се казва. Треньорите ни например нямат шанс да работят с футболисти, които са били навън и са разбрали как трябва да се играе футбол.

Защо наши футболисти не играят вече в най-силните първенства в Европа?

Имаме само един в Италия, и той още не е заиграл. Просто днешните ни футболисти нямат характера и хъса на предишните поколения, нямат и физическите качества, за да са равностойни поне на резервите в силните първенства.

Г-н Кишишев, кой докара бургаският футбол до просешка тояга?

Причините са много. Най-важната от тях е, че бургаският футбол се ръководеше от некомпетентни ръководители, които го свалиха на дъното.

Наскоро разговарях с г-н Порточанов и той ми каза, че единственият шанс футболът в града да тръгне нагоре, е той отново да бъде спонсориран генерално от „Нефтохим“?

Не само от „Нефтохим“, може и от Пристанището, от заводи, от фирми на богати хора, които се чувстват социално ангажирани с Бургас.

Кога ще се роди нов Кишишев в Бургас?

Няма как да зная. Кадърни местни момчета имаме, но от години не съм видял да стават големи футболисти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички