Приятел на Боян Петров разказа подробности за безпрецедентната спасителната акция


Приятел на Боян Петров разказа подробности за безпрецедентната спасителната акция
Снимка: Facebook

7154 0

Един от близките приятели на Боян Петров, Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков, за да участва лично в издирването на алпиниста, разкри подробности относно спасителната акция. 

"Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайския посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказа Петков пред bTV.

По думите му вече няма граници между Китай и Непал при спасителни акции. "Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, ще е опасно за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата", разказа Петков.

Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите. "Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите. Китай го направи като дарение към България. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара", каза още Петков.

"6700 м. бе разрешението за височина на хеликоптерите. Пилотите сами решиха да се качи до 3-ия лагер на 7400. Там кислородът спира. Пълнят ти се дробовете и не влиза кислород. Без аклиматизация не може, и когато се отворят двата прозореца, а ние летяхме с отворени, за да видим всеки пиксел, спира кислорода. Баща ми е бил в много мисии и е свикнал. За мен беше за първи път. Усещането е, че има липса на кислород. Усещаш как ти се доспива. Там всяка една малка грешка ти коства живота. Това поле е като минирано. Изглежда като полянка засипана със сняг, а отдолу има цепнатини по 20 м. Ние се убедихме, че го няма отгоре. Огледахме с хеликоптерите много внимателно под скалите, гледахме на всички места, на които може да е попаднал. Направихме снимка на местностите и беше огледана пиксел по пиксел. После китайската група обходи местата. Хеликоптера прелетя над самия връх", допълни още той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички