Пламен Николов пред Efirbet: Не вярвам Левски да се срине и да заиграе при аматьорите


Пламен Николов пред Efirbet: Не вярвам Левски да се срине и да заиграе при аматьорите
Снимка: Пламен Николов

5026 0

Пламен Николов е един от известните вратари в историята на българския футбол. Прави име в Локомотив (Сф), но после постига най-големите си успехи с екипа на Левски – три шампионски титли и две Купи на България. Като играч на „сините“ четири пъти поред е избиран за вратар №1 на България.

Част е от великия национален отбор на България, който печели бронзовите медали на световното в САЩ през 1994 година. Тогава Пламен пази през второто полувреме в мача за третото място с Швеция и не допуска гол.

В интервю за Efirbet.com Пламен Николов говори за предстоящото дерби ЦСКА – Левски, посочва коя е основната причина за нулевата година на „сините“ и кои са трите варианта за бъдещето им.

 

Г-н Николов, в неделя е дербито ЦСКА-София – Левски. Специалистите предричат лека победа за „червените“, но и през есента „сините“ бяха в по-неизгодна позиция, а мачът бе отворен до края. Вашите очаквания?

Вижте, Левски са в по-неизгодна позиция още от февруари 2020 година. Тогава свършиха парите и настъпи финансова криза, която се отразява негативно спортно-технически вече повече от година. Смени се треньорът, после се смени и другият треньор, сменяха се играчи, но Левски още не може да намери себе си. Аз обаче очаквам в неделя да видим добър и интересен мач, тъй като футболистите на двата отбора са психически необременени. Да, ЦСКА още гони второто място, но за тях най-важен е финалът за Купата, който може да осмисли сезона. Левски пък най-вероятно няма да успее да завърши седми, но няма и да е във втората четворка, така че играчите му ще са спокойни.

ЦСКА е сочен за безспорен фаворит. Може ли това да му изиграе лоша шега и да се стигне до подценяване?

Не мисля, че ЦСКА ще подцени такъв мач. Още повече като знам кой им е треньор.

Възможно ли е цесекарите да опитат да разклатят допълнително психиката на левскарите с провокации преди дербито?

Словесните закачки преди такъв мач винаги ги е имало. Очаквам да започнат от днес в медиите. В колкото и незавидно положение обаче да се намира Левски, тези, които излязат с неговата фланелка, трябва да направят така, че да защитят клубната и личната си чест.

Защо след напускането на Робърта Левски се срина пред гола?

Напускането на Робърта не е причина за головата немощ. Той също имаше ялови мачове. Съществената причина за нулевата година на Левски вече я посочих и тя е следствие на финансовата нестабилност.

Само безпаричието ли пречи на Левски?

То е в основата. Ето, онзи ден си тръгна Сулака. В пресата пише, че футболистите не са вземали четири месеца заплати. Ако това е вярно, защото го научавам от медиите, няма как да не рефлектира върху психиката на футболистите. Все пак те са професионалисти и хранят семейства, а знаете в какви несигурни и сложни времена живеем в момента.

Ще го бъде ли Левски?

Предстои да видим. Чета, че се чакат пари от Америка, от други места. Но знаете, че клубът има и много задължения. Ще се кърпят дупки, а трябва да се прави и сериозен отбор, който да отговаря на очакванията, да не си на мястото на ръководството.

Излязоха информации, че Левски може да изгуби професионалния си лиценз и да играе в Югозападна трета лига през другия сезон. Вие допускате ли, че ще се случи?

Аз лично, не вярвам, че ще се стигне дотам и отборът ще заиграе при аматьорите. Но дори и да стане, задълженията ще останат и все някога трябва да се изчистят, за да си върне клубът лиценза, когато се завърне в професионалния футбол.

Има и друг, по-лесен вариант за отпадане на дълговете, който минава през фалит?

Това няма да е нещо ново. Редица наши клубове през годините използваха тази възможност, за да се отърват от огромните задължения. Най-пресният пример е неделният съперник на Левски. Според мен всички коментари по тази тема сега няма да са актуални, след като липсва официална позиция на ръководството на Левски. Такава със сигурност ще има след края на сезона и тогава ще е ясно кой от трите варианта са избрали на „Герена“ – да продължат по същия начин, като чистят поетапно дълговете, да минат за кратко през аматьорския футбол или през фалит.

Г-н Николов, харесва ли Ви първенството?

Има интересни мачове, има и интересни млади играчи с качества, но не е добре, че рано, рано отново е известен шампионът. Макар че нивото на Лудогорец не е същото отпреди три-четири години, той си остава недостижим.

Тази 10-годишна хегемония на Лудогорец не се ли отразява зле на футбола?

При всички случаи вината не е на Лудогорец. Там моделът им за футбол е правилният. Те правят футбол. Имат изградена структура, прекрасна база, развиват школата, инвестират във футболисти. Така че да се замислят другите клубове.

Съгласен ли сте, че ако има повече отбори като Локомотив (Пловдив) и Арда, футболът ни ще върви нагоре?

Да. Колкото повече такива отбори са в България, толкова по-големи ще са интригата и конкуренцията, а това е предпоставка за по-високо качество. Локо от години е на висота, логично вдигна две Купи и една Суперкупа, сега е устремен и към среброто. Арда от две-три години изгражда  професионално този отбор и той вече се превърна във фактор в елита.

Казахте, че виждате стойностни млади играчи по нашите терени. С тях ли ще бъде свързано едно по-добро бъдеще на националния отбор?

Младите трябва да се налагат първо в клубовете си и да са по-търпеливи към тях, а после и в младежкия национален отбор, и в „А“ националния отбор.

Според Вас, кое е по-правилно в момента за държавния тим – тотално подмладяване или тотално обновяване?

Разумно обновяване с налагане на качествени млади изпълнители, а покрай тях да са и по-опитни, чието моментно състояние показва, че заслужават доверието на националния селекционер.

 

Източник: https://efirbet.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички