Падел – най-бързо развиващият се спорт в света навлиза и в България с подкрепата на DECATHLON


Падел – най-бързо развиващият се спорт в света навлиза и в България с подкрепата на DECATHLON
Снимка: DECATHLON

5745 0

Над 8 милиона души в цял свят – приблизително толкова наброяват практикуващите падел през 2019 година. При това, говорим за един от най-младите спортове, създаден през 60-те години на миналия век. Негова родина е Мексико, а през последните години става изключително популярен в цяла Европа и Америка. В Испания дори заема второ място по популярност, изпреварван единствено от вечно актуалния футбол.

Сред почитателите му има и световни спортни знаменитости. Мохамед Салах неотдавна сподели в Instagram профила си своя снимка от падел корта, а тенис звездата Анди Мъри инвестира в компания за развитието на този спорт.

Най-хубавото обаче е, че за да се впуснете в падел предизвикателството, далеч не е нужно да имате професионална спортна подготовка. Напротив – именно това, че е достъпен за всяка възраст и може да бъде практикуван от напълно начинаещи, прави падела така харесван.

Какво представлява

Този интересен и динамичен спорт комбинира някои от характеристиките на тениса и скуоша. Играе се на корт от две полета, обграден от стени. В играта могат да участват два отбора от по двама играчи. Развитието на мача е както в тениса: има сетове, разделени на геймове, в които точките се броят 15 – 30 – 40. При равенство от 6 гейма в сет се играе тайбрек до 7 точки.

Между двете полета има мрежа. Целта на състезателите е топката да мине над мрежата и да тупне в полето на противника, но стените също могат да взимат участие в играта. Играчите имат право да се възползват от рикошетите в тях и да ги включат в стратегията си.

Срещите се развиват доста бързо и предлагат перфектната комбинация от кардио тренировка плюс забавление. Подходящи са както за семейни уикенди, така и за разтоварване на напрежението след натоварения работен ден.

Къде да тренираме

Именно тук е ролята на Decathlon. Френската компания е популярна не само с качествените си стоки, но и с многобройните инициативи за насърчаването на спорта, които организира в десетките държави, където има представителства.

В началото на 2020 година Decathlon България се зае с популяризацията и развитието на падел в страната. Неочакваните епидемични мерки забавиха стартирането на проекта, но през лятото започна строежът на новите и модерни кортове за този спорт в столицата. И първите от тях вече са факт. На 23 септември е откриването на две игрища на територията на магазин Витоша. И това, уверяват ни от Decathlon, е само началото. Предстои откриването на още два падел корта, които ще се намират при магазин Подуяне.

Ако сте нетърпеливи да изпробвате атрактивния спорт, може да запазите час чрез новата онлайн платформа Play by Decathlon. С нея избирате локация, виждате графика със свободните часове и директно можете да резервирате и заплатите корт.

Как да се подготвим за играта

 - Ракета. Без нея няма как да се включите. Тя е доста различна от ракетата за тенис, заради по-малките си размери и плоската равна повърхност, с която е заменен кордажът. За по-голямо удобство се закача с каишка за китката на играча. В Decathlon ще откриете разнообразие от ракети с марката KUIKMA, разработена от компанията специално за спорта падел;

 - Топки. Падел топките са подобни на тези за тенис, но са пригодени по-добре за конкретното натоварване и удари. Изборът на правилните топки означава по-продължителната им употреба. Предлагат се в различни разновидности според нивото на състезателите: по-бързи за напреднали, с умерена скорост за средно напреднали и т.н.;

 - Маратонки. От стратегическо значение са за доброто ви придвижване по корта. Маратонките, подходящи за падел са с леки подметки, предпазващи от хлъзгане. В каталога на Decathlon ще откриете серии обувки, конкретно предназначени за този спорт;

 - Облекло. То е аналогично с екипа за тенис: къси панталонки или поли, тениски, термо дрехи при студено време. Важно е да осигурява безпроблемно движение на ръцете и краката;

 - Аксесоари. Шапка, сак, лента за глава, накитници, пудра против изпотяване – всички те са според желанието и удобството на играчите.

Паделът обещава отлично забавление и активна почивка за всички възрасти, а новите кортове очакват своите първи играчи. Заслужава си да изпробвате силите си, нали?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички