Още медали за България на "Странджа"


Още медали за България на "Странджа"

940 0

Тинко Банабаков, Даниел Асенов и Станимира Петрова си осигуриха най-малко бронзови медали в 67-ото издание на международния турнир по бокс "Странджа", който се провежда в софийската зала "Универсиада". Тримата се класираха за полуфиналите в своите категории. Така България ще има най-малко четири отличия, след като по-рано днес Душко Благовестов също достигна полуфиналите при 56-килограмовите след отказване на съперника му Питър Макгрейл от Англия.

При най-леките до 49 килограма Банабаков спечели по категоричен начин срещата си от четвъртфиналите срещу Артур Ованиян от Армения. Бронзовият медалист от европейското в Самоков 2015 използва добре ръстовото си превъзходство и не спря да нанася удари в тялото и главата на съперника си. Банабаков показа и много добро движение по ринга, с което допълнително изтощи арменеца. Накрая съдиите дадоха победа на българина с пълно единодушие 3:0 гласа. (29:28, 29:28, 30:27).

Очакванията за изцяло български полуфинал в категорията обаче не се осъществиха, след като 17-годишният Димитър Илиев претърпя поражение от Мехди Айри (Тунис). Дебютантът при мъжете Илиев хвърли доста усилия, но не издържа на темпото на по-високия, но и по-бърз африканец. Айри вкара няколко тежки удара в лицето на Митко и разкървави носа му в средата на втория рунд. Илиев в крайна сметка загуби с 0:3 (27:30, 28:29, 28:29) и остана недоволен от себе си. Младият боксьор не сдържа сълзите си след като слезе от ринга, но получи окуражителни думи от всички треньори от щаба ни.

Поне бронзов медал от "Странджа" си осигури и европейският шампион от Самоков 2015 Даниел Асенов. В категория до 52 килограма той изнесе тежък мач срещу по-опитния от него грузинец Автандил Чубабриа. Асенов трябваше да покаже най-доброто от себе си, за да надиграе съперника. В крайна сметка българинът победи по точки с 2:1 съдийски гласа (29:28, 28:29, 30:27) и утре ще спори за място на финала с южнокорееца Инкю Ким. "Даниел го надхитри", заяви личният му треньор Димитър Мутафов.

"Много крив съперник, но то тук няма случайни. Хубаво е, че Даниел успя да го преодолее", коментира и помощник-треньорът на националите Палми Ранчев. На полуфиналите е и Станимира Петрова, която също имаше тежък четвърфинал в категория до 51 килограма при жените. Световната шампионка все пак се справи с коравата румънка Лакрамиоара Перийок с 3:0 (40:36, 39:37, 39:37). "Представих се по-добре от вчера, защото имаше бокс. Играх с тази съперничка и на турнира в Румъния и я познавах. Лошото е, че аз допуснах много грешки, които се надявам утре да коригирам", каза Петрова. До края на сеанса на ринга от българите ще се качат още Светлана Каменова (60), Джоана Нуамеруе (64) и Габриела Димитрова (54).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички