Обявяват присъдата на Писториус в петък


Обявяват присъдата на Писториус в петък
Снимка: Getty Images/Guliver

4291 0

Южноафриканският съдия Токозиле Масипа заяви, че Оскар Писториус е действал "твърде прибързано и е употребил ненужна сила", когато е застрелял Реева Стеенкамп.

"При тези обстоятелства е ясно, че действията му са породени от небрежност", каза Масипа преди да отложи окончателната присъда за петък.

"Обвиняемият е имал достатъчно време да реагира, да помисли и е действал съзнателно".

Малко по-рано съдът по делото на Оскар Писториус реши, че убийството на Реева Стеенкамп не е предумишлено, тъй като не може да бъде подминат факта, че параолимпийския шампион се е страхувал за живота си, когато е натиснал спусъка и е застрелял приятелката си в банята.

"От това следва, че обвиняемият е вярвал, че животът му е в опасност и не би могло да бъде осъден за предумишлено убийство", каза съдията, цитиран от АФП, Токозиле Масипа.

Писториус, все пак може да бъде осъден за непредумишлено убийство, като присъдата му може да бъде от условна до влизане в затвора, а може и да бъде оправдан. Присъда за предумишлено убийство обаче можеше да означава доживотен затвор за Писториус. Най-вероятно обаче присъдата няма да бъде постановена днес. Ще има още аргументи в съда, преди да бъде обявена присъдата, а най-вероятно и обжалване на по-висша инстанция.

Южноафриканският лекоатлет застреля своята приятелка на 14 февруари миналата година, като той твърди, че това е било инцидент, докато от прокуратурата настояваха за присъда за предумишлено убийство. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички