Нов WC-скандал разтърси шахмата


Нов WC-скандал разтърси шахмата

1190 0

Шампионът на Грузия по шахмат Гайоз Нигалидзе беше дисквалифициран от турнира в Дубай, заради това, че е сверявал ходовете си с приложение на своя смартфон.

В хода на партията срещу арменския гросмайстор Тигран Петросян Нигалидзе, който е шампион на страната си за 2013 година и 2014 година, е ходил често до тоалетната, където е ползвал и телефона си. Това е било забелязано от организаторите. По думите на главния арбитър, Петросян е съобщил подозренията си по отношение на Нигалидзе по-рано, тъй като ходенето до тоалетната се е случвало често преди решаващ ход.

Самият грузинец отрече да е ползвал смартфона си, но когато организаторите открили телефона му в тоалетната той е бил с отворено шахматно приложение, което е анализирало текущата партия. При подобни случаи играчът се отстранява от участие в турнири за три години, а при повторен инцидент за 15 години.

Това не е първият подобен случай, след като през 2008 година подобна ситуация имаше и с ирански шахматист, който е получавал съобщения от приятел, който е гледал партията по Интернет. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички