Николай Петров пред Efribet: Левски да си върне Мъри Стоилов, само той може да спаси тима


Николай Петров пред Efribet: Левски да си върне Мъри Стоилов, само той може да спаси тима
Снимка: БГНЕС

8767 0

Николай Петров бе част от едно талантливо поколение на Левски, но не успя направи кариера, адекватна на безспорните му качества.

Сега, обаче Нико е сред най-разпознаваемите анализатори на футболни мачове по спортните ни телевизии, като коментарите му и обективността се радват на широко одобрение от страна на зрителската аудитория. Бившият халф на „сините“ има също амбиции да се развива като треньор.

В интервю за Efir-Bet Николай Петров посочва човека, който единствен може да спаси Левски, казва защо ЦСКА-София  е в състояние да прекъсне хегемонията на Лудогорец и коя е основната причина Италия да покори футболния връх на Европа.

Г-н Петров, родният Ви Левски продължава да страда. Какъв Левски очаквате да видите през новия сезон?

Нямам никакви очаквания, а и едва ли и другите, които по някакъв начин са свързани с Левски емоционално или професионално, имат очаквания. Докато няма финансиране и не е ясен произходът на парите, нищо добро не очаквам.

Как може да се оправи Левски?

Начинът е само един - Станимир Стоилов да бъде назначен на спортно-техническа длъжност. Дали да е треньор, дали да е директор, е формалност. Докато Мъри не получи цялата спортно-техническа власт в Левски, отборът няма да просперира спортно-технически. Отделен е въпросът, че Мъри би се върнал само ако финансирането е изрядно, Левски е обезпечен напълно и има прозрачност как се извършва това финансиране.

Доста ласково се изказвате за Мъри, а зная, че не сте мелили брашно заедно?

Вярно е това, вярно е също, че и сега не комуникирам с него. Докато бях футболист на Левски, а Мъри - треньор, той ме мачкаше във всяко едно отношение. Гонил ме е от тренировки, наказвал ме е, глобявал ме е. Но как да кажа нещо лошо за специалист, който е искал да ме научи на нещо, а с работата си правеше така, че синият клуб да функционира безотказно.

Бихте ли бил по-конкретен?

Мъри изкарваше цял ден на „Герена“. Идваше сутрин преди първата тренировка на мъжете и си тръгваше вечер след втората. Между двете занимания гледаше всички тренировки на юношите. Знаеше имената на всеки един от тях, знаеше какво може всеки и изискваше от треньорите на юношите да играят по начина, по който играят мъжете. Защото, когато привличаше някой юноша при батковците, да не му се налага да му обяснява какво се иска от него, а да идва подготвен да играе по същата система и в представителния тим.

Вярно ли е, че Мъри е имал идея „Герена“ не само да е стадион за тренировки на подрастващите, а и техен дом?

Абсолютно. Мъри искаше да се изгради общежитие на „Герена“, където децата и юношите да живеят, ресторант, в който да се хранят, и училище, в което да учат. По настояване на Мъри с част от приходите от Купата на УЕФА и групите на Шампионската лига, се изгради изкуствен терен на „Герена“, на който и досега тренират всички в Левски. Оттогава виждате ли нещо да е направено по базата? Още преди 15 години Мъри бе и първият, който каза, че в България трябва да си оправим терените, за да изискваме от футболистите. Защото, като нямаме добри терени, за какви комбинации, за какво правене на футбол може да говорим.

Може ли да се каже, че Живко Миланов е ученик на Мъри?

Това е единственото хубаво нещо в Левски в момента. Живко е ученик на Мъри и в 70-80 % е запознат с неговите методи на работа. Отделно Живко обича Левски, знае какво е да се бориш за каузата на Левски и затова работи без заплата през последните месеци.

Възможно ли, обаче Миланов се окаже жертвено агне при липса на резултати?

Това не трябва да бъде допуснато с оглед на всичко, което Живко е направил за Левски. Той е израсна в клуба и му посвети най-добрите си години като футболист, а когато трябваше да се раздели преждевременно с футбола и Левски заради болест, го направи със сълзи на очи. Той е единственият треньор, който можеше да се захване с Левски в тази ситуация. Затова, ако някой случайно в хода на първенството тръгне да го „съди“, нека първо си даде сметка какво означава Живко Миланов за Левски.

В Левски се отказват от привличане на чужденци това лято, те ли бяха един от големите проблеми на клуба?

С оглед на оскъдния бюджет, не бе опрадвано миналия сезон да идват чужденци, да вземат високи заплати и след 2-3 месеца да напуснат. Като не си първи, дали ще си втори, трети или седми, е все едно. Вместо да даваха такива пари за заплати на чужденци, да бяха ги инвестирали в един терен за клуба и в подобрения на базата.

Има ли нещо друго, което не Ви харесва в Левски?

Не ми харесваше това, което ставаше допреди година и половина. Не намирам за нормално Петър Хубчев, който се е изградил като футболист на Левски и благодарение на Левски е играл голям футбол в Германия, сега да иска неустойка от 1 милион за работата си като треньор в Левски. Постигна ли нещо с Левски Хубчев, или кого разви, че претендира за такава сума? Да, при него играеше Станислав Иванов. Но защо бе налаган Станислав? Кои са причините да бъде налаган? Аз искам да получа отговор на тези въпроси. Защо никой не потърси сметка на Павел Колев за финансовото му управление? Уж, умен човек, а когато имаше много пари в касата на Левски, не мислеше в перспектива и за бъдещето на клуба. Мислеше ден за ден, въпреки че знаеше, че след 4 месеца парите ще привършат. Защо не питаха Павел Колев, коя е причината да назначи трима треньори на една юношеска формация в Левски? Първите двама да водят спортно-тренировъчния процес, а третият да контролира работата на двамата. Пълно безумие. Домовчийски например, като юноша на Левски да не би да е имал повече от един треньор. Не, разбира се. Но това не му попречи на по-късен етап да играе пет години в Германия.

Г-н Петров, след по-малко от две седмици започва новото първенство. Има ли кой да бутне Лудогорец от върха?

Единствен ЦСКА-София е в състояние да го направи. Казвам го не само заради Любо Пенев, а и заради неговия испански помощник, който е отличен специалист. Гледал съм им тренировките в Царско село, неслучайно след това Пенев взе испанеца със себе си и в ЦСКА. Сега като мисъл на терена и чисто игрово, ЦСКА е по-добър отбор от Лудогорец. Заслугата е основно на Пенев и испанеца.

Защо Италия стана европейски шампион?

Защото преди това на ½-финала елиминира най-добрия отбор на първенството - Испания. Италия имаше контрола върху играта във всички срещи, както и през второто полувреме на финала. Но ми бе интересно да видя какво ще направят срещу Испания. И се видя, че в тази среща нямаха контрол върху топката. Не че са искали да се защитават, просто Испания бе доминиращият тим и принуди Италия да се защитава.

С какво Ви впечатли Испания?

Видяхте, че бяха без старите пушки, много се коментираше, че ги няма лидерите Де Хеа, Рамос, но на терена Испания доминираше с играта си като отбор. Няма значение дали играчите бяха от Атлетико, Реал или Барселона. Те от малки са научени да играят по една система и една методика, и като влязат в мъжете са подготвени за големия футбол. Затова Испания играеше по един и същи начин с футболисти от различни отбори. В България това искаше да промени Красимир Балъков, но ние го ликвидирахме.

Какво попречиха на Балъков да направи?

Той искаше да представи план и концепция за развитие на футбола от най-ранна възраст. Този план да бъде приет от всички клубове и всички да работят по единна програма и методика. Но ние му се присмяхме на Балъков, а той е бил прав, че оттам трябваше да започне промяната. Най-общо казано целта на този план беше, когато един футболист излезе от юношеска възраст, той да е напълно подготвен за големия футбол. А не треньорите на мъжете тепърва да му казват какво се иска от него и какво трябва да прави на терена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички