Никола Велков пред Nostrabet: Ако Георги Димитров-Джеки бе останал да живее в чужбина, щеше да има различна съдба


Никола Велков пред Nostrabet: Ако Георги Димитров-Джеки бе останал да живее в чужбина, щеше да има различна съдба
Снимка: SportLive

7941 0

Футболна България е потресена, след като коварна болест отне рано живота на Георги Димитров. За Джеки, големият капитан на ЦСКА и националния отбор, е казано и написано всичко. Той не беше просто от онези големи легенди. Той беше от онези, по-различни футболисти, с ярка харизма, от богоизбраните, които приживе със самородния си талант, качества и интелект са начертали пътя, по който поколенията футболисти трябва да вървят.

В памет на Георги Димитров специално за нашите читатели Никола Велков обяснява какво трябва да знаят всички, които хукват след топката, и тези, които искат да защитават емблемата на ЦСКА, за славния капитан. Никола Велков е бил съотборник с Георги Димитров в онзи емблематичен отбор на ЦСКА, който елиминира в турнира за КЕШ действащите европейски шампиони Нотингам и Ливърпул. Велков е и двукратен шампион с „червените“. Именно той от червените легенди беше най-близо до Джеки по време на лечението му през последните близо година и 5 месеца.

Г-н Велков, моите съболезнования за кончината на Георги Димитров!

Благодаря Ви. Бог да прости Георги, и дано там горе се озове на едно по-добро място.

Трудно се говори в такъв момент, но с какво ще го запомните?

Георги си остана докрай чисто и честно момче, с детското в себе си. Имаше детско сърце, детски ум. Ако беше останал да живее в чужбина, щеше да има различна съдба. Но в България го сполетя друго, тъй като не беше от тези, които обичат да се „навеждат“ пред властта.

Кога се чухте за последно с него?

Чувахме се поне два-три пъти в седмицата. За последно му се обадих няколко дни преди да си отиде. Каза ми какво се случва с него, какви процедури му правят, призна ми, че няма сили и че не са добре нещата. Още тогава разбрах какво ще последва.

Когато отивате в ЦСКА през 1980-а, как Ви прие Джеки?

Имаше взаимно уважение между нас, коректност. По-късно станахме и по-близки.

Какво трябва да знаят поколенията за Георги Димитров?

Футболист с невероятни качества, лидер, силен характер, обединителна фигура. Носеше аурата в себе си. Спомням си, че на тренировките тренираше с един шушляк с мушама и подплата вътре, и сваляше винаги по 2-3 килограма на занимание. Никога не е мърморел защо бягаме толкова много, нито се е скатавал, а можеше да си го позволи заради името. Бягането за него не беше проблем. Знаете ли кой първи поздрави Керимов, след като вкара гола в Нотингам, с който ги елиминирахме?

Сигурно Георги Димитров.

Да, но той беше защитник. Пробяга почти целия терен, за да отиде до другата врата и да прегърне първи Ружди. По време на мача Георги имаше 10-15 включвания по цялата ширина на терена. Този мач не го даваха по телевизията. Много години след това наш пилот е успял да съдейства да откупят тв картина от срещата от Би Би Си. Пуснаха мача по Канал 3 и това е било най-гледаното предаване в историята на телевизията.

Само на 17 години Димитров е незаменим титуляр в Берое. На 18 вече не излиза от състава на ЦСКА.

Представете си какъв футболист е бил. В ЦСКА играе заедно с Божил Колев в защита. Чувал съм от Георги, че Божил го е взел под свое крило и много му е помогнал, тъй като другите стари пушки го гледали накриво. И как няма, като едно 18-годишно момче идва от провинцията и им взема хляба. После, след като Паро Никодимов подмлади отбора, на един лагер в Трявна през 1981 година избрахме Георги за капитан. Беше само на 22 години. Същата година скъса предна кръстна връзка. По онова време за такава операция се вземаше от ахилеса, защото още ги нямаше съвременните технологии. Много играчи спираха с футбола след подобна интервенция, но Георги не само, че успя да се възстанови за 6 месеца, но и продължи да играе на много високо ниво.

Какво знаете за двугодишния му престой в Сент Етиен?

 Знам това, което казва фактите. Георги стана капитан на отбора и бе избран за най-добър чужденец във френското първенство, въпреки че в него играеха куп именити други европейци и южноамериканци. Има ли смисъл от повече приказки. А знаете ли какво му е казал Платини?

Какво?

След един мач на Сент Етиен, не знам само дали Платини е бил на терена или го е гледал от трибуните, та Платини отишъл при Георги и му рекъл: Абе, ти защитник ли си или халф? Сами преценете каква енергия е имал Георги, какъв физически капацитет и какъв широк периметър от терена е покривал. Георги бе приятел с Платини. Веднъж ми каза, че бащата на френската легенда има частно летище и ме покани да го разгледаме, но аз така и не отидох.

 Много хора ще помнят Георги Димитров и като бохем?

Това държа да го напишете. Аз повече от 50 пъти съм бил с него, нито е пушил, нито е пил пред мен. Хората какво говорят, си е техен проблем. Когато сме били заедно, обичах да се шегувам с него, че съм имал над 10 капитани в кариерата, но само той не е бил агент на Държавна сигурност.

Г-н Велков, за съжаление се сещаме за такива личности, каквато е Георги Димитров, когато си отидат, вместо да засвидетелстваме постоянно уважението си към тях, докато са живи. Какво трябва да направи ЦСКА, за да увековечи своя велик капитан?

Той отдавна се увековечил с това, което е постигнал. Неслучайно Паро Никодимов обяви Георги и Димитър Пенев за най-добрите централни защитници в историята на ЦСКА. А щом го казва Паро, значи е така. Още приживе на Георги Димитров трябваше да направят специално кресло на „Армията“ с неговото име. Каквото има Еузебио на стадиона в Лисабон. Сега, каквото и да предприемат от ЦСКА, вече е късно.

 

Източник: https://nostrabet.com/

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички