Министър Раданова знае, че елитен спорт без пари не се прави


Министър Раданова знае, че елитен спорт без пари не се прави
Снимка: БГНЕС

18237 0

Министърът на спорта в служебния кабинет Евгения Раданова не може да се похвали с кой знае какъв управленски и административен опит, но знае, че елитен спорт без пари не се прави. Българската звезда в шорттрека сяда в горещия стол в сградата на бул. "Васил Левски" №75 и ще остане в него поне до изборите на 5-и октомври. Носителката на три медала от олимпиади е единственият български спортист, който е участвал и на зимни, и на летни игри съответно в шорттрека и колоезденето на писта.

В шорттрека Евгения Раданова стана и първата българка, печелила две отличия от една олимпиада. През 2002 година в Солт Лейк Сити тя взе медали на 500 и 1500 метра. След това в Торино през 2006 г. печели сребро на 500 метра. Раданова така и нямаше късмета да стигне до титлата в спорт, в който сблъсъците на леда по време на състезание често водят до падане. Все пак на световни първенства два пъти е печелила златни медали, а на европейски е седемкратна абсолютна шампионка.

Евгения Раданова е родена на 4 ноември 1977 година в София. На 19 октовмри 2001-а тя стана световна рекордьорка в дисциплината 500 м шортрек с време 43,761 сек., Постижение, което не беше подобрено до 2008-а, когато е подобрено от китайката Менг Уанг.

Месец по-късно, в края на ноември 2001-а Раданова претърпя тежък инцидент. Заедно със своя съотборничка паднаха на леда по време на тренировка. Лицето на световната рекордьорка беше срязано дълбоко на две места от кънките. Въпреки тежката физическа и психологическа травма, Раданова успя бързо и със завидна воля да се справи с последиците, завръщайки се отново в челните редици на международния шорттрек.

Като част от своята подготовка през лятото Раданова участваше в състезания по колоездене и в Атина през 2004 г. стана част от олимпийския отбор в колоезденето на писта.

В последните години се ангажира с развитието на шорттрека като вицепрезидент на Българския кънки съюз, който развива и фигурното пързаляне в България. Тя е треньор и в клуба "Айс пик".

По отношение на представата си за ролята на държавната политика в спорта тя е изразявала близка до "традиционната" за български спортни ръководители теория, че трябва да се отделят повече пари.

"Управниците ни не разберат, че елитен спорт без пари не се прави, няма как да се получат нещата. В зимните спортове трябват наистина много сериозни вложения, защото при цялото ми уважение към тениса това не е просто един корт - тук говорим за писти, за ледени пързалки, за ски шанци, за улеи за бобслей и трасета за сноуборд и какво ли още не", каза след олимпиадата в Сочи Раданова.

Отскоро е член на Българския олимпийски комитет и беше част от телевизионния екип на БНТ за отразяването на олимпиадата в Сочи. Раданова беше и съветник на спортния министър от правителството на ГЕРБ Свилен Нейков.

На въпрос какво трябва да се промени в българския спорт тя казва: "Много е важно в спортната политика да има дългосрочно планиране. Това важи за масовия и за елитния спорт. В момента всяка година се променят правилата, което не е плюс. В особено трудни моменти си повтарям една сентенция: "Това, което не те убива, те прави по-силен!" Всяка победа ми е скъпа. Но много се зарадвах след олимпиадата в Солт лейк сити, когато се върнах в България и възрастен човек ме спря на улицата, каза ми: "Гордея се, че си българка!" Това са думите, които никога няма да забравя. А и те са достатъчен стимул да вървиш напред".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички